StoryEditor

„Prejedaniu“ dôchodkov z III. piliera je koniec

07.10.2013, 11:00
Tretí dôchodkový pilier je program, ktorý nemá nahrádzať bežné sporenie s možnosťou výberu peňazí.


Michal Škvarenina, executive manager Partners Group SK, v rozhovore pre Hospodárske noviny  
 
Od januára sa sprísnia podmienky na výplatu doplnkových dôchodkov z tretieho piliera. Aké dôsledky to môže mať? Dôjde napríklad aj k prelievaniu klientov medzi doplnkovými dôchodkovými spoločnosťami?  
Súčasné pravidlá umožňujú sporiť na dôchodok minimálne 10 rokov a po dosiahnutí 55 rokov začať poberať doplnkový dôchodok. Dnes už máme prvých dôchodcov, ktorí poberajú túto penziu. Nové pravidlá, ktoré začnú platiť od januára, však sporiteľa viažu čakať na dôchodok až do 62 rokov, prípadne do vzniku nároku na dôchodok zo Sociálnej poisťovne.
Nové podmienky vyplácania dôchodkov podľa mňa nespôsobia väčšie presuny klientov medzi DDS-kami. Zmeny, ktoré nastanú, sa dotknú týchto spoločností rovnako. Aby ľudia z jednej DDS-ky prestúpili do inej, museli by klientov motivovať nejakým výrazným benefitom. Zníženie poplatkov za vedenie účtov v DDS-kach však v dlhodobejšom výhľade pozitívne ovplyvní výšku úspor v prospech klienta. 

Aký dopad na klientov bude mať možnosť takzvaného predčasného výberu dôchodku?   
Dnešnú možnosť predčasného výberu, pri ktorej je odstupné 20 percent z nasporenej sumy, považujem za nešťastnú. DDS-ky nemajú nahrádzať termínované vklady, peňažné fondy a ani stavebné sporenie. Keďže doteraz často dochádzalo k výberu peňazí, ktoré vložil na účet zamestnanca jeho zamestnávateľ, dalo sa skôr hovoriť skôr o zneužívaní systému, ako o efektívnom dôchodkovom sporení. Nové podmienky, ktoré budú platiť od januára, limitujú možnosť predčasného výberu dôchodku na jeden-krát za 10 rokov, a to len na vlastné prostriedky a investičné výnosy. netýka sa to vkladov zamestnávateľa. Tretí dôchodkový pilier má slúžiť ako dôchodkový program, ktorý zabezpečí doplnkové zdroje na starobu, keďže samotný štátny systém na to stačiť nebude. Ak si dôchodkové peniaze prejeme a dáme do spotreby, v budúcnosti nás to dobehne v podobe biednych dôchodkov. 
V investičnej praxi je zaužívaný názor, že najväčší nepriateľ investora je on sám.
 
Ako zmeny v treťom pilieri zasiahnu prvých dôchodcov, ktorí začnú dostávať z neho penziu?   
Prví dôchodcovia sa môžu rozhodnúť, či akceptujú nové pravidlá hry a získajú benefit v podobe daňovej odpočítateľnej položky, alebo zostanú pri pôvodných podmienkach s výhodnejším dávkovým systémom, no bez možnosti získať daňovú výhodu. (Daňová úľava je len 2,85 eura mesačne - pozn. HN). Novela zákona o treťom dôchodkovom pilieri sa tak nesie v duchu „niečo za niečo“. Súčasní klienti sa rozhodnú, aké podmienky im prinesú väčší benefit. Otázne je, do akej miery budú ľudia novému systému rozumieť a teda sa aj objektívne rozhodnúť či ostanú v treťom pilieri podľa pôvodných, doteraz platných pravidiel, alebo prejdú na nové. 


Ak chcú sporitelia zmeniť DDS-ku, čo by malo byť pre nich ukazovateľom, že sa rozhodujú správne?  
Najdôležitejší ukazovateľ na výber, prípadne zmenu DDS-ky, by mala byť jej bezpečnosť (rating) a skúsenosti so spravovaním dôchodkov, hlavne zloženie portfólia klientov a poplatky. Dnes je výška poplatkov medzi jednotlivými DDS-kami síce takmer rovnaká, ale zhodnotenie vkladov a najmä zloženie portfólia je výrazne odlišné. 
Majú klienti DDS-iek robiť tieto zmeny sami, alebo za pomoci zamestnávateľa, ktorý im prispieva na dôchodok?  
Zmeny sa robia priamo v DDS-kach a môže ich urobiť samotný klient. Zamestnávateľovi ich oznámi v prípade, že peniaze sa na účet klienty posielajú na základe dohody o zrážkach zo mzdy. Vtedy treba zájsť na mzdové oddelenie zamestnávateľa a informovať ho o zmenách.
 

01 - Modified: 2005-07-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Gajdošovej triumf na turnaji ITF
01 - Modified: 2024-04-25 14:42:20 - Feat.: - Title: Dlžníci viac ako refinancovanie využívajú zmenu podmienok existujúcich hypoték. Počet úverov rastie 02 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 03 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 04 - Modified: 2024-04-11 11:49:38 - Feat.: - Title: Progresívne Slovensko navrhuje zdieľanie dôchodkových práv a úpravu vymeriavacieho základu 05 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 04:09