StoryEditor

Pri odpisovaní majetku môžu firmy využiť paušál

12.10.2014, 20:00
Pri použití firemného majetku na osobné účely, si podnikateľ môže dať do nákladov 80 percent jeho obstarávacej hodnoty.

Podnikatelia, ktorí používajú firemný majetok aj na osobné účely, môžu od nového roku použiť tzv. odpisový paušál. Poslanci Smeru, opozície, ako aj rezort financií sa zhodli, že paušál bude tvoriť 80 percent z obstarávacej ceny majetku. „Podnikateľov, ktorí využijú túto možnosť, by sa potom už žiadny daňový kontrolór nemal pýtať, v akom pomere využívajú majetok firmy na podnikanie a súkromné účely. Nemali by tak daniarom dokazovať, že výšku odpisov si nenadsadili,“ povedal HN poslanec Jozef Kollár (nezaradený). 
Dnes si firmy spravidla odpisujú plnú hodnotu majetku. Potom sa však stáva, že im to daňová kontrola neuzná, lebo jeho 100-percentné využitie na podnikanie nevedia preukázať.  



Presnejšie určovať odpisy 

Majetok si však firmy od budúceho roku nebudú musieť odpisovať len podľa paušálu alebo v plnej výške, ak ho používajú iba na podnikanie, ale môžu si zvoliť akékoľvek odpisy v závislosti od miery využívania na osobné účely.
Vyplýva to z novely zákona o dani z príjmov, o ktorej teraz rokuje parlament. „Navrhovanou úpravou sa pri majetku, ktorý môže mať charakter osobnej potreby, zavádza možnosť výberu medzi paušálnym uplatnením výdavkov vo výške 80 percent, ak sa majetok používa aj na súkromné účely, alebo preukázateľnou výškou výdavkov v závislosti od jeho skutočného využívania na súkromné účely a podnikanie," spresnil podpredseda finančného výboru parlamentu Ladislav Kamenický (Smer-SD).
To znamená, že ak firma využíva majetok na podnikanie napríklad len spolovice, tak by si podnikateľ mal odpísať len 50 percent jeho nadobúdacej ceny. 

Snaha o korektnosť

„V spoločnosti chceme navodiť atmosféru, že platiť dane sa oplatí,“ pripomína štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc. Rezort podnikateľom pripomína, že ak chcú byť objektívni a majetok firmy, napríklad autá či iné predmety, používajú aj pre svoju vlastnú potrebu, mali by ho odpisovať korektne, teda v skutočnej výške.
Nie je totiž žiadne tajomstvo, že majetok napísaný na firmu mávajú podnikatelia aj doma. Napriek tomu ho odpisujú, čím si neoprávnene znižujú dane. Ministerstvu podľa Kuruca ide o to, „aby si zásady korektného odpisovania firmy postupne osvojili a dostali sa im do krvi“. 

Zrušená tabuľka a limit

Ministerstvo financií zároveň ustúpilo kritike podnikateľov a poslancom opozície a zrušilo pôvodne navrhovaný zoznam (tabuľku) vybraných tovarov a predmetov, na ktoré sa mali vzťahovať 80-percentné odpisy. Išlo o osemnácť položiek, za ktorými sa však skrývali až stovky rôznych predmetov. Od áut cez elektroniku, nábytok, textil, člny, motorky až po kosačky, ale boli tam aj lietadlá a „kozmické lode“. 


 

                       Čo nájdete v novej pondelkovej prílohe Podnikanie

– Paušál na odpisovanie majetku bude v zákone o dani z príjmov

– Zrušenie tabuľky s položkami, u ktorých sa malo odpisovať 80 percent

– Ako sa po novom budú odpisovať budovy, hlavne administratívne

– Zmeny v odpisových skupinách 

 

Prílohu si tiež môžete objednať vo forme pdf vydania (aktuálne v pondelok) cez SMS na váš mail TU.

Staršie pdf vydania nájdete TU.

 

01 - Modified: 2006-11-14 14:40:00 - Feat.: 0 - Title: Munchov obraz sa predal za 35,6 milióna korún
01 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 02 - Modified: 2024-04-25 16:46:35 - Feat.: - Title: Malatinec novelu o medveďoch podporuje, Stohlová ju nepovažuje za funkčnú a bezpečnú 03 - Modified: 2024-04-25 17:22:18 - Feat.: - Title: Matovičova atómovka podnietila kreativitu podvodníkov. Finančná správa žiada zmeniť systém pre živnostníkov 04 - Modified: 2024-04-25 06:32:09 - Feat.: - Title: Poslanci majú v tomto roku zarábať vyše 6600 eur. Žijúci mimo Bratislavy dostanú ešte viac 05 - Modified: 2024-04-24 07:30:33 - Feat.: - Title: Poslanci v stredu pokračujú v diskusii k neziskovým organizáciám
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 05:51