StoryEditor

Zarobil som na prenájme bytu v cudzine. A ušetril som 500 eur vďaka štátu

10.03.2014, 16:10
Ak splníte zákonné podmienky, peniaze za prenájom bytu v cudzine nemusíte do určenej výšky dávať do daňového priznania.

Náš čitateľ prenajíma byt v zahraničí. Ako majiteľ nehnuteľnosti má z neho ročný príjem 1 900 eur. Podľa zákona štátu, v ktorom sa byt nachádza, si náš čitateľ po podaní daňového priznania vypočítal daň na zaplatenie vo výške nula eur, pričom s príslušnou krajinou je v platnosti zmluva o vzájomnom započítaní dane. On sám je daňový rezident Slovenska, kde má má aj príjem zo závislej činnosti. „Je potrebné príjem z prenájmu uvádzať v daňovom priznaní ako celosvetový príjem? Ako mám pritom postupovať?“ pýta sa náš čitateľ. Nie je si istý, či si má uplatniť 500 eur a zvyšok dať do príjmov, alebo má k tomu pristúpiť ako k preukázateľne zdanenému príjmu napriek tomu, že daň v zahraničí vyšla vo výške nula eur.

Medzinárodné zmluvy

„Ak má slovenský daňovník v zdaňovacom období príjem z prenájmu alebo predaja nehnuteľnosti štáte, s ktorým má Slovensko zmluvu, právo na zdanenie týchto príjmov má vo všeobecnosti zahraničie,“ informuje Finančné riaditeľstvo. Ak ide o predaj nehnuteľnosti v zahraničí, zdaňovanie sa riadi zákonom o dani z príjmov a článkom ´Zisky zo scudzenia majetku´ v príslušnej zmluve. Ak ide o prenájom v zahraničí, zdaňovanie sa riadi ustanovením zákona o dani z príjmov a článku ´Príjmy z nehnuteľného majetku´.

Rezident Slovenska je povinný po skončení zdaňovacieho obdobia priznať svoje celosvetové príjmy, preto aj takýto príjem musí uviesť vo svojom daňovom priznaní podanom na Slovensku. Dvojitému zdaneniu sa pritom zabráni uplatnením príslušnej metódy (zápočet dane alebo vyňatie príjmov) uvedenej v konkrétnej medzinárodnej zmluve.

Oslobodenie majiteľa od dane

Ako upozorňuje Finančné riaditeľstvo, príjmy z prenájmu nehnuteľnosti sú u nás oslobodené od dane do výšky 500 eur. Ak teda príjmy daňovníka z prenájmu presiahnu túto sumu, do priznania sa uvedie len príjem nad takouto sumou. Zároveň platí, že príjmy z predaja nehnuteľnosti sú podľa zákona o dani z príjmov oslobodené, ak ste nehnuteľnosť vlastnili viac ako päť rokov. Pri skúmaní tejto podmienky je nevyhnutné zohľadniť aj spôsob, ktorým ste k nehnuteľnosti prišli (napríklad pri jej získaní dedením v priamom rade sa doba vlastníctva u nadobúdateľa spočítava s dobou vlastníctva pôvodného vlastníka, alebo pri predaji nehnuteľnosti zaradenej v obchodnom majetku je príjem z jej predaja oslobodený po uplynutí piatich rokov odo dňa jej vyradenia z obchodného majetku, zákon však definuje aj ďalšie faktory).

Ak sú splnené zákonné podmienky, ide o príjem oslobodený od dane, ktorý rezident Slovenska nemusí uviesť v daňovom priznaní.

Zdanenie bytu

Vráťme sa však k situácii nášho čitateľa z úvodu. Ak abstrahujeme od iných faktorov, ktoré čitateľ detailne neuvádza, v jeho prípade odporúča poradkyňa pre právne veci Hedviga Takáčová postupovať jednoducho odpočítaním súm. „Odpočítate položku 500 eur, keďže do tejto výšky dane sú príjmy z prenájmu oslobodené, od sumy 1 900 eur, ktorá predstavuje váš celoročný príjem z prenajímania príslušného bytu,“ uzatvára Takáčová.

01 - Modified: 2006-02-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Švajčiari pred Kanadou i Českom
01 - Modified: 2024-04-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké sú vaše práva a povinnosti pri prenájme pôdy? Pre HN odpovedajú experti 02 - Modified: 2024-04-04 12:00:00 - Feat.: - Title: Tento kvíz domotá aj cestovateľa. Rozoznáte len na základe fotografie, či sa miesto nachádza na Slovensku alebo v zahraničí? 03 - Modified: 2024-03-11 14:04:13 - Feat.: - Title: Počet ľudí zo zahraničia v orgánoch slovenských firiem dlhodobo rastie, ukázala analýza 04 - Modified: 2024-03-04 10:00:00 - Feat.: - Title: Zarábate v krajinách Európskej únie? Takéto platia daňové pravidlá 05 - Modified: 2024-02-16 14:10:19 - Feat.: - Title: Dotačná revolúcia na e-autá zlyhala už po pár týždňoch. Francúzi to považujú za úspech
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 19:28