StoryEditor

„Bankovanie“ cez mobil? Najčastejšie súvisí s platením. Aj s hľadaním bankomatov

19.12.2014, 15:04
Autor:
red, runred, run
Doba mobilného a internetového bankovníctva prináša čoraz viac transakcií mimo bánk. Našinec si zatiaľ cez mobil hlavne kontroluje zostatok na účte.

Viete, ktoré sú najčastejšie využívané funkcie, mobilné scenáre alebo mobilné zvyky klientov? Z výskumu agentúry IPSOS vyplynulo, že až 56 percent obyvateľov Slovenska, ktorí používajú internet, vie presne povedať, čo je to mobilné bankovníctvo. Ďalších 39 percent o ňom aspoň vie, ale nie úplne konkrétne. V súčasnosti mobilné bankovníctvo využíva necelá tretina respondentov (31 percent).

Čo si zákazníci zisťujú cez aplikácie najčastejšie? Ľudia si z mobilu prajú zistiť hlavne zostatok na účte, chcú zadávať platby a taktiež mať možnosť skontrolovať si históriu platieb. Ďalej sa zaujímajú o vyhľadanie najbližšieho bankomatu alebo pobočky banky, prípadne chcú previesť peniaze prostredníctvom mobilného čísla.

Výber bez poplatku

Prieskum si dala urobiť banka mBank, ktorá je momentálne najväčšou a najskúsenejšou bankou so samoobslužným modelom v strednej Európe. Za sedem rokov pôsobenia na českom a slovenskom trhu sa jej klientska základňa rozrástla na 728-tisíc klientov.
Jedným zo zistení bolo, že klienti chcú mať možnosť prístupu k svojim peniazom, pokiaľ možno bez poplatkov. Preto mBank v budúcom roku rozšíri svoje služby o možnosť mať jeden výber z akéhokoľvek bankomatu na našom území mesačne bez poplatku. Za istých podmienok v používaní platobnej karty potom môžu klienti získať bezplatne až ďalšie tri výbery.

Dva druhy spotrebiteľov

„Ďalším pozoruhodným zistením v prieskume bolo, že v klientskej základni existujú dve veľké skupiny,“ hovorí Michal Pokluda, riaditeľ produktu a segmentu mBank. Jedna, ako vysvetľuje, aktívne využíva služby banky, posiela peniaze, platí kartou v obchodoch alebo na internete. Klienti z druhej skupiny využívajú banku takmer výlučne na internetové transakcie. „Pre uľahčenie situácie sme sa u nás rozhodli dávať platobnú kartu iba ako voliteľnú súčasť bankových služieb. Ten, kto platobnú kartu používa, ju bude mať stále zadarmo,“ dodáva riaditeľ.

Na čo najviac využívame mobilné bankovníctvo

Zistenie stavu účtu 89 %

Prevod peňazí 69 %

Kontrola histórie platieb 55 %

Trvalý príkaz 32 %

Vyhľadanie bankomatu 21 %

Zdroj: IPSOS ASI 2014

01 - Modified: 2024-04-19 09:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena priviedla mŕtveho strýka do banky, aby získala úver. Držala mu hlavu aj pero, zamestnancov však neoklamala 02 - Modified: 2024-04-20 11:00:00 - Feat.: - Title: Nahlás zle zaparkované auto a ešte dostaneš zaplatené. Toto mesto spustilo jedinečnú aplikáciu, ľudia ju milujú aj nenávidia 03 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: S touto apkou budú mať vaše deti financie v malíčku a peknú odmenu na účte k tomu 05 - Modified: 2024-04-14 05:30:00 - Feat.: - Title: Chcete zarábať na sledovaní sociálnych sietí? TikTok to možno čoskoro umožní
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 04:31