StoryEditor

Exotika a cesta okolo sveta. To sú dovolenkové sny Slovákov

06.07.2015, 11:00
Autor:
run, redrun, red
Svetobežnícka cesta a pobyt v diaľavách sa umiestnili na prvých dvoch miestach v dovolenkovom prieskume. Až ako tretí bodoval pobyt na Slovensku.

Na otázku, aká je vaša dovolenka snov, uviedlo najviac Slovákov, že s vôňou exotiky na pláži. No lákavé je aj objavovanie nových krajín na ceste okolo sveta.


Zdroj: Archív HN

Mnohým z nás by však stačila aj skromnejšia dovolenka na Slovensku, trebárs aj doma na záhradke alebo na chalupe. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Prima banky, ktorý pre ňu zrealizovala prieskumná agentúra 2muse. Prieskum tiež ukázal, že väčšina Slovákov si berie na dovolenku platobnú kartu a ak by sme mali platiť kartou častejšie, najväčšou motiváciou by bolo vrátenie časti peňazí späť na účet.

Tretinu lákajú diaľavy

Predstavy Slovákov o dovolenke snov bez akýchkoľvek finančných obmedzení sú rôzne. Ak si prieskum rozoberieme na drobné, približne tretina respondentov sníva o pobyte v exotickej krajine na pláži pod palmami, štvrtinu zas láka poznávacia cesta okolo sveta a objavovanie nových krajín.
Na treťom mieste skončila už spomínaná dovolenka na Slovensku. Tá sa môže tráviť dokonca aj doma na záhradke či na chalupe.

Pri porovnaní s predošlými dovolenkovými variantmi je pobyt  v živom prímorskom letovisku dovolenkou snov len pre menej Slovákov (13 percent). Našincov veľmi neláka ani aktívna dovolenka spojená s turistikou, cyklistikou alebo raftingom (9 percent).

Karta je súčasť výbavy skoro vždy

Keď Slováci cestujú na dovolenku, berú si so sebou aj platobnú kartu. Priznalo to 93 percent respondentov. Neznamená to však, že kartu naozaj aj používajú. Napríklad pätina ľudí má síce svoju kartu so sebou, ale aj tak platí väčšinou v hotovosti. Len 7 percent si kartu na dovolenku neberie vôbec a platí výhradne v hotovosti.

Takáto forma platenia však podľa odborníkov nie je praktická, bezpečná a ani výhodná. „Bezhotovostné transakcie sú oveľa lacnejšie ako výbery hotovosti z bankomatov alebo výmena hotovosti v zmenárni. Klientom preto odporúčame, aby na dovolenke platili platobnou kartou v maximálnej možnej miere,“  radí Henrieta Gahérová, riaditeľka divízie riadenia produktov Prima banky.

Polovica platí bezhotovostne všade

Zo Slovákov, ktorí kartu na dovolenke využívajú, platí takmer polovica kartou všade. kde sa dá, či už v hoteloch, reštauráciách alebo v obchodoch. Zaujímavé je aj to, že 28 percent ľudí platí kartou na dovolenke len od určitej sumy (najčastejšie od 20 eur) a nájdu sa aj dovolenkári, ktorí platobnú kartu využívajú iba na výbery hotovosti z bankomatov.

Platenie kartou je rýchle aj výhodné

Prieskum sa pýtal aj na to, či by respondenti kartou platili častejšie, ak by ich banka za platby kartou odmeňovala. Až 78 percent by takúto možnosť privítalo, čiže väčšina klientov chce dostávať za platby kartou odmenu. Sedem z 10 Slovákov by pri platení kartou najviac motivovala odmena vo forme vrátených peňazí späť na účet, zvyšní by privítali výhodnejší poplatok za vedenie účtu alebo zľavy od vybraných obchodníkov.

01 - Modified: 2007-07-16 07:32:00 - Feat.: 0 - Title: Podľa harmonizovanej štatistiky ceny v júni vzrástli v SR medziročne o 1,5%
01 - Modified: 2024-04-04 12:00:00 - Feat.: - Title: Tento kvíz domotá aj cestovateľa. Rozoznáte len na základe fotografie, či sa miesto nachádza na Slovensku alebo v zahraničí? 02 - Modified: 2024-03-11 14:04:13 - Feat.: - Title: Počet ľudí zo zahraničia v orgánoch slovenských firiem dlhodobo rastie, ukázala analýza 03 - Modified: 2024-03-08 15:32:15 - Feat.: - Title: Mince idú v Nórsku do úzadia. Digitálny líder však chce posilniť právo spotrebiteľov na platbu hotovosťou 04 - Modified: 2024-03-06 23:00:00 - Feat.: - Title: Podnikatelia vlani hľadali nájomníkov do svojich garáží. Zachutil im lízing, počet zmlúv tak prudko vzrástol 05 - Modified: 2024-03-04 12:49:04 - Feat.: - Title: Veľa vodičov to absolútne neovláda. Pri používaní svetiel robia často základné chyby
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 00:41