StoryEditor

Animované novinky tohtoročnej Frankofónie

17.03.2003, 23:00

V rámci tohtoročného, v poradí už piateho ročníka Medzinárodného festivalu frankofónneho filmu (FIFF BA), sa v dňoch 19. až 25. marca v bratislavskom kine Istota v Karlovej Vsi predstaví 28 filmov z deviatich krajín sveta. Medzinárodnej porote predsedá St-Pierre Yaméogo (režisér z Burkiny Faso), ktorý spolu s francúzskym režisérom Danielom Cocheom, slovenským režisérom Mirom Šindelkom a divákmi udelia dovedna tri festivalové ceny (Hlavnú cenu poroty, Špeciálnu cenu poroty a Cenu publika). Vyberať budú zo štrnástich filmov, zaradených do súťažnej sekcie, pochádzajúcich z Francúzska, Kanady, Belgicka, zo Švajčiarska, Rumunska, Maroka, Tuniska a Egypta.
Medzi nimi je, napríklad, príbeh o Afričanovi stratenom vo Švajčiarsku z filmu Stretnutia na mliečnej dráhe v réžii J. Neuenschwandera, francúzske dielo Byť a mať v réžii N. Philiberta prednedávnom nominované na troch Cézarov, tiež filmársky kúsok Swing z režisérskej dielne T. Gatlifa, ktorý prednedávnom zavítal i do slovenských filmových klubov, film Oľgin drdol (bude sa premietať i s účasťou režiséra J. Bonnella a hlavnej predstaviteľky filmu F. Loiret-Cailleovej) či nemenej zaujímavá výpoveď z trošku tvrdšieho filmárskeho súdka s názvom Miluj otca svojho (v réžii J. Bergera), kde istý mladý muž dostane chuť zabiť vlastného otca. Vo filme Hop sa režisér D. Standaert pokúsi divákovi priblížiť problematiku azylového práva vyrozprávaním príhody o ľuďoch, ktorí sa bez dokladov ocitnú v Belgicku, dielo Počestný obchodník (v réžii P. Blasbanda) zasa rozpráva príbeh o vražde a polícii, ktorá je presvedčená, že "počestný obchodník" je priekupníkom drog, a preto sa ho snaží zlomiť...
Viera Ďuricová zo Slovenského filmového ústavu upriamila pozornosť na otvárací film Dôstojnícka izba, ktorého dej sa začína v roku 1914, keď mladému a príťažlivému poručíkovi v jeho blízkosti vybuchne granát a roztrhá mu spodnú časť tváre. Z veselších filmov odporúča komédiu A. Fontainovej Ako som zabil svojho otca (dielo vypovedá o vzťahu otca a syna, oboch lekárov). Ako dodala, výber bol veľmi ťažký, keďže iba vo Francúzsku každoročne vzniká veľa nových filmov a objavuje sa množstvo nových režisérov.
Špecifikom festivalu sú národné večery, ktoré prislúchajú konkrétnym dňom festivalového týždňa, takže, napríklad, za večer kanadského filmu možno považovať štvrtok 20. marca, večer švajčiarskeho filmu pripadne na pondelok 24. marca, a večeru belgického filmu patrí posledný večer festivalu -- utorok 25. marca. Tohtoročnou novinkou a oživením je premietanie animovaných filmov pre dospelých. Pre vytrvalcov je zasa pripravená tradičná piatková Festivalovú noc s množstvom filmových lahôdok, pričom ani tento rok nebudú chýbať raňajky na úsvite. Na programe je i sobotné hudobné prekvapenie pod názvom Soirée Cinématique a pre najmenších divákov a školy sú v programe vyhradené dve festivalové dopoludnia. Bližšie informácie o podujatí nájdete na internetovej adrese www.fiff-bratislava.sk.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 13:23