StoryEditor

Do prenajatého auta zasahovať nesmiete

21.10.2014, 16:56
Autor:
macmac
Ak máte auto na operatívny lízing, nikdy ho svojpomocne neopravujte.

Ak máte vozidlo na operatívny lízing, je dôležité, aby ste sa k nemu naozaj správali ako k prenajatému; ak sa čokoľvek pokazí, nesmiete doň zasahovať. Samozrejme, že o bežnú údržbu sa užívateľ starať môže, ale pri poruche treba kontaktovať príslušný servis.

Pokutu za vás nikto nezaplatí

Platí, že akékoľvek priestupky proti pravidlám cestnej premávky si vodič rieši „vo vlastnej réžii“; argument, že máte prenajaté auto, vám pred policajtom iste nepomôže. Takisto si treba dať pozor na stratu kľúčov, dokladov či diaľkového ovládania a ak sa také niečo stane, ihneď treba informovať spoločnosť, ktorá vám auto prenajíma. Najlepšie je ozvať sa kontaktnej osobe, ktorú vám lízingová spoločnosť určí na riešenie problémov tohto druhu.

Snímka: ilustračná

Nedodržanie pravidiel si klient zaplatí sám

Ak do prenajatého vozidla nalejete nesprávny motorový olej či chladiacu kvapalinu, je to vaša chyba, takisto strata kľúčov, dokladov alebo evidenčného čísla. Takto vzniknuté náklady budete musieť uhradiť z vlastného vrecka.

Oprava auta v zahraničí

V zahraničí sa v prípade prenajatého auta spravidla smú odstraňovať len tie vady, ktoré by vodičovi zmenožnili ďalšiu cestu. Ak sa vám to stane, dobre si uschovajte doklad o oprave a informujte spoločnosť, ktorá vám prenajíma auto. Iba tak vám bude oprava preplatená.

Čo robiť v prípade nehody

Každú poistnú udalosť je užívateľ prenajatého vozidla ihneď povinný hlásiť kontaktnej osobe lízingovej spoločnosti. Tiež treba poskytnúť súčinnosť, teda spoluúčasť, pri likvidácii poistnej udalosti. Tiež treba vyplniť príslušné tlačivá podľa jej typu.


Čo musí byť uvedené

  • Údaje o poistenom, ak je vinník: číslo poistnej zmluvy, meno a priezvisko (obchodné meno), adresa a telefón
  • Údaje o poškodenom: meno a priezvisko (obchodné meno), adresa a telefón
  • Údaje o škode: kedy a kde sa nehoda stala, a tiež adresu a útvar polície, na ktorej bola nahlásená
  • Údaje o aute: evidenčné číslo, typ a značka auta, číslo karosérie
  • Údaje o vodičovi: meno, priezvislo, číslo občianskeho preukazu, adresa, telefón
  • Údaje o zavinení nehody: či to bol vodič prenajatého auta, alebo druhá strana
  • Popis nehody: ako k nej prišlo, čo všetko je poškodené
01 - Modified: 2006-11-24 05:21:00 - Feat.: 0 - Title: Economic News SUMMARY, November 23
01 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 02 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 03 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 04 - Modified: 2024-04-22 13:29:37 - Feat.: - Title: Luxusný džíp Matthewa Perryho z Priateľov sa ani pol roka po smrti nepohol 05 - Modified: 2024-04-22 09:06:00 - Feat.: - Title: Kým majitelia spia, Tesla vylepšuje. Nová aktualizácia prináša mnohé zaujímavosti
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 22:16