StoryEditor

Predávate či kupujete pôdu? Takto na tom zarobíte

13.08.2014, 00:00
Máte pôdu, ktorú ste dostali do daru, alebo ste ju zdedili? Môžete ju previesť na niekoho iného alebo predať.

Za posledné dva mesiace nastali v praxi viaceré zmeny. Obmedzili sa špekulatívne nákupy a predkupné právo na ňu majú najmä slovenskí farmári. Pozrite si prehľad najčastejších otázok o pôde.

Zverejnenie ponuky na predaj

Ak chcete svoju pôdu previesť na niekoho iného, a nejde o vášho blízkeho príbuzného, musíte ponuku zverejniť v registri zverejňovania ponúk, a tiež aj na úradnej tabuli v obci. Zverejnená ponuka musí podľa Lucie Regecovej, advokátky kancelárie Glatzová & Co, obsahovať údaje uvedené v zákone. Konkrétne špecifikáciu predávajúceho či darcu, špecifikáciu pôdy podľa údajov v katastri, účel použitia pôdy uvedený v územnom pláne obce alebo zóny, termín a adresu na predkladanie ponúk a cenu za štvorcový meter pôdy. 

„Ak o ponuku neprejaví nikto záujem, ste ako vlastník pôdy, po uplynutí lehoty na predkladanie ponúk, oprávnený previesť vlastnícke právo k pôde na akúkoľvek osobu, ktorá má na Slovensku trvalý pobyt alebo sídlo najmenej 10 rokov. Musíte tak urobiť do šiestich mesiacov od uplynutia 15-dňovej lehoty na uverejnenie ponuky. Ak túto lehotu nestihnete, budete musieť ponukovú povinnosť zopakovať.“

Pôda pri dedičstve či darovaní

Zákon o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku od júna reguluje prevod vlastníckeho práva pri predaji alebo darovaní pozemkov. Na dedenie sa podľa Lucie Regecovej, advokátky kancelárie Glatzová & Co, spomínaný zákon nevzťahuje, a preto ho ani nijako neobmedzuje. Ak ide o darovanie, to je od júna možné len pri splnení určitých podmienok.

„Ak dedič alebo obdarovaný bude chcieť poľnohospodársku pôdu, ktorú nadobudol, previesť na tretiu osobu, musí uverejniť ponuku na prevod pozemku v Registri erejňovania ponúk prevodu vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku.“ Tú istú ponuku bude musieť v rovnakom čase zverejniť aj na úradnej tabuli obce. Ponuka musí byť podľa advokátky v oboch prípadoch zverejnená najmenej 15 dní nepretržite a je bezplatná. Neplatí to pri predaji či darovaní pôdy osobám blízkym a príbuzným, spoluvlastníkom pôdy a poľnohospodárom z rovnakej obce.

Vysporiadanie majetku

Vlastníte spoločný pozemok spolu s ostatnými spoluvlastníkmi? Ak chcete vysporiadať podielové spoluvlastníctvo, môžete ho zrušiť ako klasické vlastníctvo. Do úvahy teda prichádza podľa právnikov Petra Kuboviča a Fedora Šrobára z advokátskej kancelárie HKP Legal najmä zmluvný prevod vlastníckeho práva k spoločnému pozemku na iného. Ak dochádza k prevodu viacerých spoluvlastníckych podielov, treba rešpektovať predkupné právo ostatných.

„Osobitnými prípadmi zániku podielového spoluvlastníctva sú zrušenie spoluvlastníctva dohodou spoluvlastníkov a zrušenie podielového spoluvlastníctva rozhodnutím súdu.“ Ak podieloví spoluvlastníci majú záujem zrušiť spoluvlastníctvo dohodou, musia sa na tou zhodnúť všetci. Dohoda musí byť písomná a vyžaduje sa aj vklad do katastra nehnuteľností. Spôsob vzájomného vysporiadania je ponechaný výlučne na ich vôli.

Darovaná nehnuteľnosť

Ak ste dvaja súrodenci a rodičia vám darovali jeden spoločný pozemok, mali by ste sa oň spoločne starať. Čo však robiť, ak ho jeden z vás nechce obhospodarovať. Podľa slov Vladimíry Klučkovej, advokátky z advokátskej kancelárie Vrba & Partners, vo všeobecnosti platí, že každý zo spoluvlastníkov má právo previesť svoj spoluvlastnícky podiel na niekoho iného. Treba však rešpektovať predkupné právo.

„Znamená to teda, že ak máte záujem svoj podiel na pozemku predať, máte povinnosť svoj podiel ponúknuť najskôr vášmu súrodencovi.Túto povinnosť by ste nemali iba vtedy, ak by ste podiel prevádzali blízkej osobe – príbuznému v priamom rade, súrodencovi a manželovi; inej osobe v pomere rodinnom alebo obdobnom.“ Ak by ste predkupné právo nerešpektovali a previedli by ste svoj podiel na niekoho iného, mohol by to váš súrodenec napadnúť na súde. 

Celý článok si prečítajte už dnes v prílohe Poradca tu: 20 rád, ako výhodne obchodovať s pôdou

 

 

 

 

 

V prílohe  si tiež prečítajte:

- ako možno pôdu získať vydržaním

- ako si rozdeliť pozemok, ak ho vlastníte spolu s príbuznými

- aké dane musia platiť pozemkové spoločenstvá

- čo robiť, ak máte záujem o pozemkové úpravy

- návod, ako sa stanovuje cena za pôdu

- v čom vám môže pomôcť znalec pôdy 

 

 

 

 

01 - Modified: 2006-09-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Izrael medzi pokrokom a tradíciami
01 - Modified: 2024-05-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Európa chytená do čínskej pasce. Lacné autá tu značky predávajú aj dvakrát drahšie 02 - Modified: 2024-05-09 10:45:24 - Feat.: - Title: Ostrov a útočisko najbohatšieho piráta je na predaj. Záujemcovia si budú musieť siahnuť hlboko do vrecka 03 - Modified: 2024-05-07 06:00:00 - Feat.: - Title: Zaži japonský sen na vlastnej koži. V krajine je deväť miliónov prázdnych domov a pribúdajú ďalšie, má to bizarný dôvod 04 - Modified: 2024-05-02 11:50:00 - Feat.: - Title: Stopka pre inváziu čínskych elektromobilov: EÚ by musela uvaliť mimoriadne vysoké clá 05 - Modified: 2024-04-07 08:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Ďalšie nádherné mestečko predáva domy za jedno euro. Záujem je však veľmi malý, toto je dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
11. máj 2024 05:27