StoryEditor

Zatočte s neplatičmi nájomného. Dajte im výpoveď

30.08.2014, 17:00
Domôcť sa peňazí za nájom, či vysťahovať neplatiča z vášho bytu nie je len tak. A to aj v prípade, že máte riadnu zmluvu s nájomníkmi. Tu je návod.

Neplatiaci nájomníci sú postrachom každého prenajímateľa nehnuteľnosti. „Pustila som ich do bytu bez toho, aby mi za nájom zaplatili. Zaviazali sa v zmluve, že mi platby uhradia do polovice augusta, ale nestalo sa tak. Odvtedy mi sľubujú dlh zaplatiť každý deň a vymýšľajú si nové klamstvá,“ tvrdí čitateľka Anna v HN Poradni. Spolu s našimi expertami sme pre ňu hľadali radu.

Neplatiči aspoň tri mesiace

V prvom rade by bolo vhodné čo najrýchlejšie ukončiť nájomný vzťah. Ako čitateľke radí právnička Paulína Ondrášiková, záleží na tom, za aké obdobie jej nájomníci dlhujú. „V prvom rade by ste ich mali vyzvať písomne. Ďalej, ak nájomca nezaplatí nájomné ani do 5-tich dní po splatnosti, je povinný zaplatiť vám ako prenajímateľovi poplatok z omeškania. Vypovedať nájomnú zmluvu môžete, pokiaľ nájomca nezaplatil nájomné alebo úhradu za plnenia poskytovaní s užívaním bytu za čas dlhší ako tri mesiace.“

Komunikujte s dlžníkmi písomne

V každom prípade pošlite nájomcovi písomnú výzvu na uhradenie dlžného nájomného, respektíve iných platieb. Výzva by mala byť doručovaná osobne oproti podpisu, alebo poštou s takzvanou poštovou doručenkou na adresu uvedenú v nájomnej zmluve alebo na adresu iným spôsobom oznámenú či známu. S nájomcami môžete ukončiť nájomný vzťah aj inak. Spíšte si dohodu o skončení nájmu, ktorú im dajte podpísať. V praxi však častokrát nie je dohoda kvôli narušeným vzťahom možná.

Tiež je možné sa s nájomníkom dohodnúť na splátkovom kalendári alebo aj na prípadnom uznaní dlhu, respektíve uznaní záväzku z jeho strany. Ako tvrdí advokát Milan Ficek: „v tom prípade prechádza dôkazné bremeno na dlžníkov, ak by nedoplatili celé nájomné.“

Posledná možnosť - súd

Pokiaľ by ste s výzvou nepochodili, neostáva vám zo zákona podľa právničky Hedvigy Takáčovej iná možnosť než uplatniť si pohľadávku na súde. Vtedy treba podať na súd návrh o zaplatenie dlžnej sumy. Príslušným súdom je súd v miestne bydliska, či sídla žalovaného, nájomníka. Za návrh na súd sa v tomto prípade platí súdny poplatok v sume šesť percent zo žalovanej sumy. Tak ako v iných prípadoch, náklady neskôr spravidla hradí ten, kto spor prehrá.
 


Čo má obsahovať dobrá nájomná zmluva:
- osobné údaje o prenajímateľovi a nájomcovi 
- označenie predmetu užívania (číslo bytu, adresa, poschodie) 
- rozsah užívania (izby a ostatné miestnosti - ich obytnú plochu; odporúčame aj opísať zariadenie bytu a v akom stave sa nachádza) 
- vvýšku nájomného (suma, výška splátok, termín splatnosti) 
- výšku úhrady za služby spojené s užívaním bytu (suma podľa zálohového predpisu správcu, termín splatnosti, termín zúčtovania skutočných nákladov) 
- vyhlásenie prenajímateľa, že v opísanom stave preberá byt do nájmu 
- osoby, ktoré s ním v spoločnej domácnosti budú bývať 
- dátum uzatvorenia zmluvy a doba, na akú sa uzatvára 
- vyhlásenie, že po skončení nájmu sa nájomca zaväzuje odovzdať byt v stave, v akom ho prevzal 
- podpisy oboch zmluvných strán

01 - Modified: 2006-10-02 13:32:00 - Feat.: 0 - Title: Japonský koncern Hitachi investuje do výroby televízorov v ČR 68 mil. USD
01 - Modified: 2024-03-22 08:00:00 - Feat.: - Title: Bývanie v luxusnom zámku bez stresu? Vo Francúzsku si môžeš kúpiť byt v prepychu len za desiatky tisíc eur 02 - Modified: 2023-10-25 05:30:00 - Feat.: - Title: Moderné retro v prvorepublikovom dome: Tento bratislavský byt spája to najlepšie z pôvodného aj nového 03 - Modified: 2023-10-11 09:05:58 - Feat.: - Title: ELTON JOHN predáva luxusný apartmán za milióny dolárov. Pozrite na ten naleštený interiér a MEGA šatník! 04 - Modified: 2023-09-15 06:00:00 - Feat.: - Title: Zo starého bytu na Vinohradoch je moderný byt s čistým dizajnom. Premena pred a po vás nadchne 05 - Modified: 2023-06-29 08:38:19 - Feat.: - Title: Šéf SIS si kúpil ďalší byt v hlavnom meste. Rovno vedľa svojho predošlého
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 10:48