StoryEditor

Práve dnes mi angličtina nejde. Čo všetko sa dozvedia personalisti na pohovoroch

01.11.2014, 16:00
Aj keď hľadať si prácu je vážna vec, vyskytnú sa pri tom i úsmevné situácie. Pozrite si niektoré z nich.

Humorné chvíle na pracovných pohovoroch nezažívajú len záujemcovia o prácu. Veľakrát sú vyvedení z miery aj personalisti, napríklad, ak ich adept o zamestnanie pozve na rande alebo im ponúkne poistenie.

Pozrite sa, aké zaujímavé historky z druhej strany stola zažili zamestnanci medzinárodnej personálno-poradenskej agentúry McROY v Česku.

1. Ešte než odošlete životopis, skontrolujte si ho  

To, že správny životopis má byť stručný, štruktúrovaný a maximálne jednostranový, je všeobecne známe. Ak sa však končí vetou „Vopred ďakujem za posúdenie môjho života“, vyvolá to v znalcovi v lepšom prípade úsmev na tvári, v horšom si povie: „Ten človek si to po sebe ani neprečítal?“

2. Neklamte, aby ste si potom nemuseli vymýšľať

Všetko, čo uvediete do životopisu, by malo zodpovedať skutočnosti. Nielen dosiahnuté vzdelanie, pracovné pozície, ktoré ste zastávali v minulosti, ale najmä jazykové znalosti. Odhaliť klamstvo je totiž jednoduchšie, než by sa mohlo zdať na prvý pohľad.

Bežne sa napríklad stáva, že kandidáti v životopise ubezpečujú o svojej výbornej znalosti anglického jazyka slovom aj písmom. „S jednou paňou sme prebrali jej životopis a nakoniec sme sa spýtali, či sa môžeme v angličtine trochu porozprávať,“ hovorí Tomáš Šurka. Pani však odmietla: „Nehnevajte sa, ale práve dnes mi angličtina nejde.“

3. Nemusíte byť originálny za každú cenu

Na pohovor sa oblečte vhodne a decentne, znie jedna zo základných poučiek, ktorými by sa mali riadiť kandidáti. Ale nie vždy to platí. A nejde len o príliš krátke sukne, výrazný make-up alebo tenisky k obleku.

„V zime k nám prišiel na pohovor na IT pozíciu jeden z kandidátov naboso. Vraj rád cíti pod nohami pevnú zem. Na otázku, či mu neprekáža, že je špinavá, je na nej sklo a možno je mu aj zima, odpovedal, že vôbec nie. Nadväzuje vraj vzťah s prírodou a je mu to príjemné,“ spomína Šurka. Tým sa však zaujímavý pohovor neskončil. Na otázku, aké platové ohodnotenie by si predstavoval, odpovedal, že 30 gramov zlata. „Po dlhšom upresňovaní sme zistili, že si pre seba vytvoril mernú jednotku 1 gram zlata = 1 000 českých korún,“ dodáva Šurka. O svojráznom prístupe k pohovoru zo strany tohto uchádzača svedčí aj to, že sa nezdráhal pozvať ani Šurkovu kolegyňu - personalistku na výlet z Brna do Prahy, pretože získal lístky v akcii 1 + 1 zadarmo.

4. Držte sa témy

Personalistov zaujímajú vaše skúsenosti a predpoklady na ponúkanú pozíciu. Nezaťažujte ich svojimi problémami s manželkou alebo tým, že si chcete nejako privyrobiť.

Za najkurióznejší pohovor svojej kariéry považuje Petr Bujalka príbeh muža, ktorý prešiel piatimi kolami pohovoru a bol už len krôčik od získania lukratívneho zamestnania. „Potom však nastalo veľké prekvapenie. Kandidát na poslednej schôdzke odprezentoval svoju ponuku možného finančného poistenia manažmentu firmy. Z jednej ani z druhej ponuky nakoniec nič nebolo,“ usmieva sa Bujalka.    

5. Ak už o prácu nestojíte, povedzte to na rovinu

Medzi najveselšie príbehy patria výhovorky ľudí, ktorí sa na pohovor vôbec nedostavia. Málokto sa totiž odváži povedať pravdu.
„Na pozíciu operátorky vo výrobe sa hlásila 22-ročná slečna, na pohovor však nedorazila. Keď jej volali, vyhovárala sa, že je u nich prietrž mračien, preto nemôže prísť. Lenže v celej republike bolo v tej dobe krásne počasie, celý deň nespadla ani kvapka,“ spomína na jeden typický prípad Šurka a dodáva, že väčšinou už podľa typu výhovorky spoznajú, či má človek o prácu skutočný záujem. Najčastejšie zaznievajú výhovorky na dopravné zápchy, úmrtie v rodine alebo vážnu chorobu.

6. Nákup so sebou nenoste

V personálnej agentúre pracoval nevidiaci kolega so svojím vodiacim psom. O psíkovi sa vedelo, že má zálusk na desiate a maškrty, ale nikdy sa neodvážil vziať si niečo bez dovolenia. Až raz dorazil na pohovor kandidát, ktorého vôňa nákupu bola neodolateľná. Psík využil moment nepozornosti a utekal preč s rožkom v papuli. „Uchádzač to však zobral športovo,“ uznáva personalista.

Nakoniec ešte niekoľko rád

Ako sa na pracovný pohovor pripraviť tak, aby vás brali vážne a nedostali ste sa len do kategórie „úsmevných historiek z nakrúcania“?
Tu je pár tipov:

  • Dobre si preštudujte firemné stránky.
  • Veľkú pozornosť venujte aj ponúkanej pozícii.
  • Zvoľte si správne oblečenie, decentné a čisté. Je potrebné pôsobiť upravene.
  • Nalaďte sa pozitívne. Ak je to možné, snažte sa doraziť oddýchnutí.
  • Ak je na pozícii nutná znalosť cudzieho jazyka, snažte si ho pred pohovorom zopakovať.

Zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2006-12-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Päť miliónov za zločinca
01 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 02 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 03 - Modified: 2024-04-04 14:21:16 - Feat.: - Title: Edgar Baker: Očakávania dnešného slovenského kandidáta a opatrenia firiem 04 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 05 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 04:57