StoryEditor

Sľuboval jej výhodné zhodnotenie peňazí. Prišla o desaťtisíc

21.01.2014, 14:00
Pani Martu finančný poradca presvedčil, aby na investičné životné poistenie vložila 100-tisíc KČ a nechala ich výhodne zhodnotiť. Výsledok? Prerobila.

Príbeh pani Marty sa začal pred šiestimi rokmi, keď jej skončilo stavebné sporenie. Finančný maklér, s ktorým ho uzatvárala, jej opäť zaklopal na dvere s ponukou zhodnotenia peňazí. Ako modelový príklad uviedol vloženie 150-tisíc na investičnú životnú poistku v poisťovni Generali. Po šiestich rokoch mala dostať 221 872 korún. „Celý život som učila matematiku, preto som neverila, že by sa moje peniaze mohli zdvojnásobiť. Ale v ponuke bol rast podielu osem percent, tak tomu som naozaj uverila,“ hovorí pani Marta.

Vložila teda stotisíc korún a prvý výpis z účtu ju nemilo prekvapil. Stav na účte bol 86-tisíc. „Okamžite som navštívila makléra a chcela zmluvu zrušiť. Ubezpečil ma však, že ide len o prvotnú investíciu a že mám vyčkať, že peniaze sa ešte zhodnotia,“ opisuje pani Marta.

Vydržala teda a po šiestich rokoch jej poisťovňa vyplatila celý zhodnotený podiel. Bohužiaľ, len 90 354 českým korún. „Keby som nechala peniaze na bežnom účte, bola by som na tom dnes lepšie,“ hovorí sklamane dôchodkyňa.

Poisťovňa Generali: zmluvu sme dodržali

„Poisťovňa akceptovala návrh poistníka a urobila presne to, čo bolo v návrhu zmluvy,“ povedal hovorca Generali Jiří Cívka. Podľa neho sa však prvotná ponuka makléra odlišuje od skutočne uzatvorenej zmluvy. A to vo výške  investície i vo zvolenej investičnej stratégii. „Kým v orientačnej ponuke je uvedená stratégia 60 percent dlhopisy a 40 percent akcií, výsledná stratégia poisťovne je oveľa dynamickejšia, a preto i viac riziková – 50 percent akcie, 30 percent zmiešané fondy a 20 percent dlhopisy,“ spresnil Cívka.

Ako spoznať dobrého finančného poradcu?

Prinesie viac alternatív a neponúka len základné produkty, ktoré sú navyše primárne určené na iné ciele. Mal by klienta informovať o všetkých poplatkoch. Tiež by určite nemal nosiť ponuku s určitými parametrami a potom dohodnúť inú investičnú stratégiu. V tomto konkrétnom prípade vzhľadom na vek klientky mal klásť dôraz na ochranu nasporených prostriedkov a skôr konzervatívnejšiu formu sporenia.

Pri investičnom poistení totiž nie je zhodnotenie garantované a investičné riziko nesie poistník. Podľa Cívku investícia, ktorú klientka zvolila, patrí k rizikovejším a možný vyšší výnos je vyvážený vyšším rizikom. „Klienti sú v priebehu trvania zmluvy pravidelne informovaní o vývoji zhodnotenia investície. V prípade potreby môžu bezplatne upraviť svoje investičné portfólio. My však neevidujeme žiadnu žiadosť či sťažnosť k tejto zmluve,“ spresnil.

Finančný poradca: v tom čase to bola výhodná ponuka

Čo na to, že klientka prišla o peniaze, hovorí maklér, ktorý jej produkt ponúkol?

„Klientke som produkt ponúkol v najlepšej viere výnosu. Na základe výsledkov hospodárenia podielových fondov za uplynulé obdobie boli prognózy na ďalšie obdobie viac než skvelé,“ vysvetľuje. Podľa neho je problém v tom, že v roku 2008 a 2009 došlo k celosvetovej kríze, keď celý rad investičných nástrojov bol stratový a dodnes sa straty v hodnote podielových listov nepodarilo dobehnúť. „Bohužiaľ to nikto nemohol predpokladať. Veľmi ma to mrzí, a preto sa touto cestou klientke ospravedlňujem,“ dodal poradca.

Zmluva pre klientku výhodná nebola

„Sľubovaná suma rozhodne nebola garantovaná zmluvou a na to mala byť už od začiatku klientka upozornená,“ podotýka poistný analytik Partners Česká republika Pavel Krejčík, a dodáva: „Išlo o dynamickú investíciu, a preto hodnota vkladu mohla značne kolísať.“ Navyše investičné životné poistenie nie je primárne určené na zhodnocovanie voľných financií, ale ako už názov napovedá, slúži hlavne na poistenie rizík. Hodnota zaplateného poistného sa totiž znižuje o ďalšie zmluvné poplatky. Keď si toto poistenie už vyberiete, tak potom na dlhšie časové obdobie.

I tak sa podľa analytika konkrétna ponuka podstatne odlišuje od konečnej zmluvy. „Navyše vzhľadom na dobu trvania, jednorazovosť investícií a vek klientky mi zmluva pripadá veľmi riziková,“ dodáva Krejčík. Podľa neho mohol poradca poradiť iné, oveľa výhodnejšie produkty, napríklad predĺžiť pôvodné stavebné sporenie alebo odporučiť sporiť ďalej, ak to cieľová suma umožňovala. „Ak poradca vedel, že klientka má finančné prostriedky k dispozícii a už ju poznal, tak podľa mňa bolo nešťastné vybrať práve produkt investičného životného poistenia,“ uzatvára Krejčík.

Zdroj: iDNES.cz

01 - Modified: 2005-12-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Posledná šanca pre neplatičov
01 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka 02 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 03 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské firmy sa otvárajú novinkám, viaceré skúšajú zdieľanie áut 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: S touto apkou budú mať vaše deti financie v malíčku a peknú odmenu na účte k tomu 05 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 06:33