StoryEditor

Neplatiči faktúr majú stále živnú pôdu. Nedávajte im priestor

12.04.2015, 20:00
Istotu uhradenia faktúry môžete zvýšiť rôznymi krokmi. Väčšina z nich však závisí od konkrétnej situácie, vzťahu a sily či šikovnosti „vyjednávača“.

Čo robiť na obranu pred neplatičmi faktúr? Ako zabezpečiť takú obchodnú zmluvu, aby mi nezostali visieť neuhradené zákazky? Teoreticky je na to plno možností, no grifov, ktoré sa dajú efektívne využiť v praxi, je oveľa menej. Viaceré skôr vyplynú z konkrétnej situácie. Napríklad klasické upomienky a telefonáty neúčinkujú, vyzývací list cez právnika alebo príkaz na platobný rozkaz súdu zvyknú zabrať skôr, tvrdí podnikateľka Jaroslava Lukačovičová. 

Ján Marônek zo spoločnosti M2 Business zase radí, že najjednoduchšou cestou je trvať na vyplácaní preddavkov či záloh. Podľa neho môže veľa dosiahnuť aj ďalšia "poistka" – jednoduchá zmluvná klauzula o výhrade vlastníckeho práva. "Inak povedané, ak mi odberateľ nezaplatí v plnom rozsahu, nezíska na vec vlastnícke právo," hovorí. 

Pre prípad, že odberateľ nesúhlasí so zálohou, odporúča Lukačovičová využiť nástroje ako faktoring alebo forfaiting. "Tu sa však už dodávatelia stretávajú s poplatkami alebo s nevyhnutnou zábezpekou, ale ako riešenie na neuhradené faktúry sa to použiť dá. Pravda, všetko sa to musí dohodnúť pred uzavretím obchodu," dodáva.

Experti sa často odvolávajú aj na potrebu dôsledne formulovaných zmlúv. Tomáš Zárecký z advokátskej kancelárie Zárecký Zeman Ďurišová však tvrdí, že ani tzv. „nepriestrelná zmluva“ zďaleka nie je všeliek, zabezpečujúci disciplínu druhej strany. "V praxi často stretávame, že klienti veľmi podcenia potrebu preveriť si partnera pred uzavretím obchodno – záväzkového vzťahu. A ani počas neho nevenujú dosť pozornosti prvým prejavom platobných problémov protistrany."

Po ukončení vzťahu zase neraz vidno totálnu pasivitu pri vymáhaní už dávno splatnej pohľadávky. Preto podľa Záreckého nestačí si len zmluvne dohodnúť čo najširší katalóg zabezpečení pohľadávok, ale treba aktívnejšie a niekedy aj razantnejšie pristúpiť k ochrane svojich záujmov.


Čo nájdete v pondelkovej prílohe Poradca

- Ako zvýšiť istotu uhradenia faktúry 

- Čo dať do obchodnej zmluvy

- Ktoré plusy a mínusy sú spojené so zmenkami

- Experti radia, ako si najprv preklepnúť obchodného partnera

Špecializovanú prílohu nájdete v dnešných tlačených HN.
Alebo si môžete jednoducho objednať pdf vydanie (aktuálne v deň vyjdenia, t. j. v pondelok 13. apríla) cez SMS na váš mail tu.

Staršie čísla HN v pdf formáte na stiahnutie nájdete tu.

Aktuálnu tému nájdete tu.

 


 

01 - Modified: 2007-05-07 09:07:00 - Feat.: 0 - Title: V rebríčkoch na čele Federer a Nadal, Hrbatý 25. a 55.
01 - Modified: 2024-04-22 07:05:25 - Feat.: - Title: Schodok v štátnej kase za vlaňajšok pozitívne prekvapil. Trvalé rozpočtové výdavky však zvýšili tri efekty 02 - Modified: 2024-04-02 06:24:06 - Feat.: - Title: Kúpili drahé zariadenia, no 500-tisíc eur už nezaplatili. Podnikatelia z Bystrice tvrdia, že firmu nevlastnia 03 - Modified: 2024-03-20 11:31:29 - Feat.: - Title: Trumpov zásadný predvolebný problém. Nemá ako zaplatiť obriu pokutu 04 - Modified: 2024-03-21 08:26:26 - Feat.: - Title: Na Slovensku sa chystá jedna z najväčších transakcií v histórii. Energetický gigant ňou predbehne aj štát 05 - Modified: 2024-03-18 15:23:57 - Feat.: - Title: Slovensko sa po facke od investorov opäť vydalo na finančné trhy. Požičali sme si drahšie ako Grécko
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 08:22