StoryEditor

Mať milión dnes už nestačí

17.01.2014, 23:00
Autor:
vanvan
Väčšinu svetového bohatstva si delí len pár boháčov. S čím sa vám ale určite nepochvália?

Mať jeden milión dnes už nič neznamená

V čase, keď priemerná cena realít na Manhattane je milión dolárov, už označenie milionár automaticky neznamená, že ste boháč. Znamená to len, že vlastníte drahú nehnuteľnosť. „V očiach verejnosti sa majetok vo výške 10 miliónov dolárov považuje za spodnú hranicu,“ tvrdí Charles Merlot, autor knihy o miliardároch. Preto, aby ste sa mohli porovnávať so svetovou elitou – rodinami ako Jones, Gates či Buffett, musí byť váš ročný príjem aspoň osemmiestny.

Som možno rozumný, no cestičku som mal vyšliapanú

Rodia sa miliardári múdri, alebo len do správnej rodiny? Psychológ Jonathan Wai tvrdí, že je to z každého niečo. Väčšina miliardárov vrátane mien ako David a Charles Kochovci (ich otec Fred C. Koch založil ťažobnú a rafinérsku spoločnosť), Bill Gates (syn úspešného právnika) či S. Robson Walton (jeho otec Sam Walton založil Wal-Mart) pochádza z vyššej strednej triedy.

Nezbohatli sme investovaním do akcií

Keď chcete byť miliardárom a začínate od piky, nepokúšajte sa zbohatnúť na akciách, radia odborníci. Šťastlivec, ktorý má príležitosť nakúpiť akcie, keď je ich cena na dne, a predať ich, keď sú na samom vrchole, môže rozprávkovo zbohatnúť, no je to skôr výnimka. Málokedy sa takýmto spôsobom „robia“ miliardári. „Ak sa vám podarí prekonať akciové indexy o jeden percentuálny bod napríklad 20 rokov za sebou, ste hviezda,“ tvrdí Martin Fridson, autor knihy How to Be a Billionaire. Aby sa však takýmto spôsobom z vás stal miliardár, museli by ste čakať veľmi dlho.

Kreatívne účtovníctvo? Prečo hneď nie daňové úniky?

Nie je k dispozícii žiadna štatistika, ktorá by potvrdila, že superboháči sa vyhýbajú plateniu daní častejšie než bežní ľudia. O miliardároch sa však píše viac, pretože ide, samozrejme, o väčšie sumy.

Treba však rozlišovať, či ide o ilegálne daňové úniky, alebo o legálne kreatívne účtovníctvo. Medzi nimi je totiž len veľmi tenká hranica.

Rodina ma nenávidí, ale milujú moje peniaze

Príkladom môže byť Gina Rinehartová (59), najbohatšia Austrálčanka, ktorú jej deti – John Hancock (37) a Bianca Rinehart (36) – zažalovali. Dôvod? Údajne ako správkyňa niekoľkomiliardového trastu pochybila, pretože sa snažila oddialiť dátum, kedy deti získajú prístup k peniazom.

Nie všetky rodiny sa sporia o peniaze. Finančník T. Boone Pickens obvinil svojho syna Michaela z ohovárania, urážky na cti, zásahu do súkromia a neoprávneného vstupu do počítača po tom, čo Michael zverejnil citlivé informácie o rodine na internete.

Zdroj: marketwatch.com, investicniweb.cz
01 - Modified: 2024-04-25 10:15:35 - Feat.: - Title: Miliardári by podľa ministrov G20 mali platiť dvojpercentnú majetkovú daň 02 - Modified: 2024-01-24 14:50:02 - Feat.: - Title: FOTO Zabudni na luxusné jachty. Prvá superponorka pre miliardárov má bazén, vínnu pivnicu a kino 03 - Modified: 2023-04-22 11:22:54 - Feat.: - Title: Hodnota majetku ruských miliardárov za posledný rok výrazne stúpla, je ich viac ako pred rokom 04 - Modified: 2023-04-05 12:02:05 - Feat.: - Title: Najbohatší magnát v profesionálnom športe? Bývalého šéfa Microsoftu predbehol neznámy Ind 05 - Modified: 2023-03-14 11:32:22 - Feat.: - Title: Vínna pivnica, heliport či sála pre 50-členný orchester. Takto vyzerajú najluxusnejšie jachty na svete
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 22:03