StoryEditor

Toto sú triky, ako nezostanete na dovolenke bez peňazí

18.06.2015, 15:05
Autor:
zubzub
Ak neviete, koľko peňazí si zobrať na dovolenku, nezúfajte. Pomôcť vám môže debetná karta, kreditka, ale aj ďalšie alternatívy.

Výška hotovosti, ktorú by ste si so sebou mali vziať, ale aj objem peňazí sa účte sa odvíja od toho, koľko členov rodiny na dovolenku cestuje. Ale tiež od toho, koľko peňazí na nej plánujete minúť. Do úvahy by ste tiež mali brať aj to, ako sa pohybujú ceny v danej krajine a či už máte napríklad zaplatené ubytovanie alebo stravu.

Ideálne je počas dovolenky používať kombináciu hotovosti a platobnej karty. "Je užitočné mať pri sebe minimálne dve karty, a to pre prípad, že by ste jednu stratili alebo by vám ju ukradli," radí Milan Bednár, ktorý je zodpovedný za riadenie kartových produktov v Slovenskej sporiteľni.

"Hotovosť sa zíde najmä v menších prevádzkach, ktoré nemusia mať platobný terminál. Nosiť so sebou príliš veľký objem peňazí nie je bezpečné, preto je lepšie na väčšie sumy používať platobnú kartu," vysvetľuje Marek Vrbišťan, vedúci oddelenia kartových produktov Poštovej banky. Ten tiež odporúča zaplatiť kartou aj letenky či celý pobyt, nakoľko v prípade skrachovania leteckej spoločnosti alebo cestovnej kancelárie sa vám peniaze vrátia naspäť v plnej výške.

Výhodné je mať pri sebe na dovolenke karty spoločností VISA aj MasterCard, z toho jednu embosovanú. Tá sa vám môže zísť v najrôznejších prevádzkach. "Medzi najtypickejších obchodníkov, kde budete určite potrebovať embosovanú kartu, patria hotely a požičovne áut," vystríha Bednár.

Nezamieňajte si hotovosť. Použite kartu

Platobná karta vám môže pomôcť ušetriť. A to najmä v krajinách, kde sa neplatí eurom. Jej výhodou totiž je, že pri jej použití v zahraničí sa prepočítava zahraničná mena kurzom devíza – predaj. "Je to výhodnejšie ako zámena hotovosti na Slovensku pri kurze valuta – predaj," upozorňuje Vrbišťan.

Vo všeobecnosti tiež platí, že na dovolenke v zahraničí je výhodnejšie platiť kartou ako vyberať hotovosť z bankomatu. Poplatky za výber hotovosti v zahraničí sú totiž spravidla vyššie.

Pred cestou by ste si mali overiť aj to, aký je váš denný limit na výber z bankomatu a na platbu kartou, aby si mohli byť istý, že limity pokryjú vaše dovolenkové výdavky.

Kreditka pre väčšie sumy

Ak chcete na dovolenke používať kreditnú kartu, mali by ste myslieť na to, že poplatky za výber hotovosti z bankomatu sú spravidla vyššie ako v prípade debetnej karty. Platby v obchodoch sú kreditnou kartou bez poplatkov. To ale platí aj pri debetnej karte.

"Kreditná karta vám môže dobre poslúžiť, ak potrebujete väčší obnos peňazí, ako máte aktuálne na účte. Rovnako dobre ale môže v prípade nepredvídateľných udalostí poslúžiť aj povolené prečerpanie na bežnom účte pri debetnej platobnej karte," hovorí Vrbišťan.

Bez peňazí? Vďaka týmto vychytávkam vám to nehrozí

V prípade, ak sa ocitnete v núdzi a stratíte napríklad hotovosť alebo platobnú kartu, riešením môže byť Služba Western Union. Tá umožňuje rýchly peňažný prevod do a zo zahraničia. K tomu slúži sieť viac ako 400-tisíc výplatných miest vo viac ako 200 krajinách po celom svete. "Službu využívajú predovšetkým klienti, ktorí sa nachádzajú v núdzi a potrebujú okamžite previesť hotovosť. Klient nemusí mať otvorený účet, platba je realizovaná na základe vloženia a vyplatenia hotovosti. Peniaze si môže príjemca vyzdvihnúť do 30 minút od zadania príkazu," tvrdí Vrbišťan. Peniaze vám takto vydajú na pobočke na základe občianskeho preukazu.

Ďalšou vhodnou alternatívou môže byť služba MoneyPolo, ktorá tiež poskytuje prevody peňazí do i zo zahraničia. "Peňažné prevody v hotovosti môžete využívať vďaka vlastným aj partnerským pobočkám vo viac ako 130 krajinách sveta," uvádza Nikolay Rozhok, generálny riaditeľ spoločnosti Mayzus Financial Services. Na kartu si môžete previesť len toľko finančných prostriedkov, koľko odhadujete, že na dovolenke miniete. Ak však príde neočakávaná situácia, zvýšiť čiastku na karte môžete jednoduchým bankovým prevodom a peniaze máte behom 5 minút k dispozícii.

Pred cestou si tiež môžete zaobstarať predplatené platobné karty MoneyPolo VISA Card alebo MoneyPolo MasterCard, ktoré nie sú viazané na žiadny bankový účet a sú embosované. Umožnia vám platiť bezhotovostne, ale aj vyberať hotovosť z viac ako 1,5 miliónov bankomatov po celom svete. Peniaze na týchto kartách sú v bezpečí, pretože karty sú štandardne
zabezpečené PINom a CHIPom.

01 - Modified: 2007-06-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SaLon nové výstavy
01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-15 14:18:28 - Feat.: - Title: Nové nabíjačky elektromobilov v Únii berú už iba platobné karty, hotovosť neplatí 03 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 04 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 05 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 11:57