StoryEditor

Ste fajčiar? Priznajte sa už na pohovore

10.11.2013, 15:30
Autor:
nedned
Osobnými otázkami zamestnávateľ preveruje, ako reagujete, keď ste v strese.

Máte priateľa? Ako dlho spolu žijete? Plánujete svadbu? Deti? Kedy a koľko? Koľko cigariet denne vyfajčíte? Aj s takýmito otázkami sa stretnete na pohovore. Ak sú položené správne, sú celkom namieste. Nejde v nich totiž ani o to čo odpoviete, ale spôsob, akým na ne zareagujete. Zamestnávateľ si pri nich preveruje vašu flexibilitu, či budete schopný plniť si pracovné záväzky,  ale aj vaše správanie a to ako reagujete v neočakávaných, stresových a nepríjemných situáciách.

Tu sú odpovede, ktorými pohovor nepokazíte.  

Máte malé deti?

Zámerom tejto otázky je preveriť flexibilitu kandidátky a jej schopnosť plniť si pracovné záväzky. Nie vždy táto skutočnosť musí byť vnímaná len negatívne. Zamestnávateľ vám bude možno schopný v určitých ohľadoch vyjsť v ústrety.

Pri tejto otázke stačí povedať: „Áno, mám, ale je o ne postarané inými členmi rodiny. Moja rodina ma podporuje v mojej kariére.“ Priznať sa k deťom nie je nič zlé. Dôležitejšie je jednoznačne uistiť zamestnávateľa, že vaša rodinná situácia nebude v každodennom konflikte s  pracovným časom alebo výkonom.

Fajčíte?

Ak to nie je len záležitosť večerov pri pohári vína s priateľmi, netajte to.  Aj tak je to len otázka času, kým si to niekto v práci všimne. Nakoniec, ako chcete skryť, že počas pracovnej doby chodíte každú hodinu na krátke prestávky mimo kanceláriu? Aby ste si však priznaním neuškodili, utvrďte druhú stranu, že tento fakt nebude mať negatívny vplyv na váš výkon v práci. Prácu si vždy dokončíte a čas strávený fajčením si nadpracujete.

Kedy sa plánujete vydávať?

Ďalší okruh osobných otázok sa môže týkať vašich plánov do budúcnosti. Ak vám položia otázku: „Kedy sa plánujete vydávať?“ skúste zareagovať neurčito. „Raz by som určite chcela mať rodinu a deti, ale momentálne je pre mňa prioritné nájsť si stabilné zamestnanie, kde budem môcť presvedčiť o svojich kvalitách a naplno sa venovať práci.“

Ak máte pocit, že druhá strana práve na základe vašej odpovede robí predčasné závery alebo vás chce diskriminovať, odpovedzte neurčito alebo povedzte otvorene, že daná otázka vám príde príliš osobná a radi by ste na ňu neodpovedali. Požiadajte o vysvetlenie, prečo je táto otázka kladená a dôležitá pre výber vhodného uchádzača.

Zdroj: Hľadačipokladov.sk

 

01 - Modified: 2005-09-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Alonso na ceste k titulu majstra
01 - Modified: 2023-07-22 08:54:19 - Feat.: - Title: Čaká ťa pohovor a máš stres? Prinášame rady, ako ho zvládneš a ktorým odpovediam sa radšej vyhni 02 - Modified: 2023-05-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Čaká ťa pohovor a nechceš pohorieť? ChatGPT môže byť veľkým pomocníkom. Poradí ti, ako sa najlepšie pripraviť 03 - Modified: 2019-11-28 07:02:24 - Feat.: - Title: Kariérnych výletníkov personalisti nemajú v láske, varuje kouč 04 - Modified: 2019-11-27 09:39:42 - Feat.: - Title: Veľký návod, ako zvládnuť pracovný pohovor: Čo radšej zamlčať a ktoré gestá môžu odradiť? 05 - Modified: 2019-06-17 14:10:42 - Feat.: - Title: Na čo by sa vás na pohovore nemali pýtať?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 14:06