StoryEditor

Ako sa brániť proti bossingu? Dá sa to

08.02.2015, 14:01
Autor:
macmac
Niekedy stačí otvorený rozhovor, niekedy sú potrebné právne kroky. Rozhodne však nečakajte so založenými rukami.

Psychický teror na pracovisku je veľmi negatívna skúsenosť, ktorú by nikto z nás nechcel zažiť. Bohužiaľ, realita býva často iná a kto má tú smolu, že sa ho priamo týka, by mal pochopiť, že tento problém sa sám určite nevyrieši. Samozrejme, vzoprieť sa nie je ľahké a „osamelým jazdcom“ sa bojuje veľmi ťažko, treba sa však o to pokúsiť. Takto by ste mali začať.

Požiadajte o pomoc kolegov

Ak sa na pracovisku vyskytuje šikana, väčšinou o tom vedia všetci, ale vo vlastnom záujme to nechcú vidieť. „Ak je na pracovisku bossing, mobbing či psychický teror, väčšinou o tom vie 95 percent zamestnancov,“ hovorí pre HNonline pracovná psychologička Eva Klimová. „Aj z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že sme vo firmách riešili takéto prípady. Je to známe, ľudia o tom vedia, ale nikto nemá tú odvahu prísť a pomenovať, že toto sa mi deje,“ vysvetľuje. Urobiť prvý krok je veľmi ťažké, bez toho sa však nič nezmení.

Otvorené pomenovanie problému

Priamo opísať tento problém pred kompetentnými sa obete šikany boja, pretože majú strach o svoju prácu. Treba povedať, že opodstatnený a zvlášť vtedy, ak je agresorom nadriadený. Bez tohto kroku sa však veci nepohnú. „Ani personálne oddelenie, ani právnici, nikto nemôže začať konať a ani diskutovať s kolegom či manažérom, ktorý takýto nátlak na zamestnancov robí, pokiaľ nemá oficiálne podanie,“ vysvetľuje ďalej psychologička. „Dá sa to riešiť aj cez tímové aktivity, ale musí to byť konkrétne podané.“ Priamo poukázať na problém je nevyhnutnosť, aj keď možno pôjdete proti väčšine.

Legislatívne kroky

Ak predchádzajúci krok zlyhal, je potrebné prejsť k právnym krokom. Aj keď každá obeť šikany dúfa, že to až tak ďaleko nedôjde, ak zlyhali všetky pokusy takpovediac po dobrom, je potrebné riešiť problém aj v tejto rovine. „Sú k dispozícii rôzne legislatívne nástroje, kde zamestnanec aj v rámci antidiskriminačných zákonov môže podať podanie na súd,“ hovorí Klimová. „Sú skúsenosti, kedy to ľudia urobili a tie situácie skutočne boli vyriešené. A atmosféra sa zmenila,“ tvrdí ďalej.

Odchod zo zamestnania

Ak si teraz poviete, že toto všetko je len teória a nemôže sa podariť, môžete mať v istých prípadoch pravdu. Naozaj sa môže stať, že šikanu nedokážete alebo vám neuveria. Vtedy je riešením nájsť si nové zamestnanie. Aj keď to môže byť ťažké, aj keď budete mať nižšiu pozíciou, aj keď skončíte s nižším platom. Psychické zdravie je oveľa dôležitejšie ako peniaze a aj keď je to nespravodlivé, je vždy lepšie hľadieť v prvom rade na seba a nenechať sa zničiť. Psychický teror sa podpíše nielen na pracovnom výkone, ale aj na zdraví a dlhodobo sa znášať nedá.

01 - Modified: 2007-03-08 08:28:38 - Feat.: 0 - Title: Slovensko pomôže obetiam
01 - Modified: 2023-10-24 12:31:11 - Feat.: - Title: Odmietam úvahy o mojom manažérskom pochybení pri tendri na výstavbu R1, tvrdí bývalý riaditeľ NDS 02 - Modified: 2023-10-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Generácia Y preberá motory ekonomík. Firmy by ich mali vychovávať a poskytnúť im priestor na sebarealizáciu 03 - Modified: 2021-07-28 06:08:13 - Feat.: - Title: Školám majú šéfovať manažéri. Gröhling pre nich zníži nároky 04 - Modified: 2019-12-20 09:34:00 - Feat.: - Title: Chcete pracovať za viac ako 1000 eur? Pozrite si našu ponuku 05 - Modified: 2019-11-06 06:33:03 - Feat.: - Title: Priala by som si vnúča. Zdena Studenková priznala, že by už rada bola babičkou
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 14:44