StoryEditor

Kobra príde v noci aj cez sviatky

Firmy, ktoré zamestnávajú načierno dvoch a viac ľudí, hrozí vyššia pokuta. Minimálne 5 000 eur. Od septembra si na čiernu prácu posvieti špeciálny tím inšpektorov - kobra. Bude zasahovať aj počas víkendov.

Polícia obkľúčila stavbu, aby z nej nikto neodišiel a inšpektori začali preverovať ľudí, ktorí tam pracujú. Pripomína to akčnú klasiku. Takýto scenár sa však v praxi využíva len občas a nebýva až taký dramatický. Ide napríklad o prípady, keď si inšpekcia práce vzala na mušku stavbu, kde kontroluje, či na nej niekto nerobí načierno.
Inšpektori práce niekedy využívajú aj pomoc polície. Napríklad pri preverovaní pracovísk, kde nie je vylúčené, že ľudia robia nelegálne. „Aj takto, za asistencie polície sa môže robiť kontrola,“ potvrdil nám hlavný radca Národného inšpektorátu práce Rastislav Haluška. Závisí to však od konkrétnych okolností, typu prevádzky a daného miesta, kde sa nachádza. Ale aj od toho, aké sú podozrenia z porušovania zákona. „Ak sú komplikácie, alebo sa niekto snaží kontrolu čiernej práce zmariť, tak zasiahnu aj policajti,“ dodal Haluška.  

Previerka v teréne
Kontrolóri prídu do firmy neohlásene. Ak by ju avizovali, ľudia bez pracovnej zmluvy by prevádzku opustili a previerka čiernej práce by zlyhala. Čo pri takejto prepadovej akcii nasleduje? „Po príchode inšpektorov na pracovisko preverujú totožnosť ľudí a potom kontrolujú ich pracovnoprávne vzťahy. Zisťujú, ku ktorej firme patria,“ vysvetľuje Haluška. Inšpektori majú aj on-line prístup do databázy Sociálnej poisťovne, kde si môžu preveriť, či zamestnávateľ prihlásil pracovníka do poisťovne a či platí odvody. Ak sa zistí, že firma zamestnáva nelegálne, môže dostať pokutu od 2 000 do 200-tisíc eur. Bez trestu však spravidla nevyviazne ani samotný pracovník. Jemu hrozí pokuta do 331 eur.
Od novembra sa sankcie voči firmám zvýšia. Stanovujú to novely zákonov o inšpekcii práce a nelegálnej práci. Spodná hranica pokuty sa pre firmy, v ktorých sa zistí, že nelegálne zamestnávajú dvoch a viacerých ľudí, zvýši na 5 000 eur. 

Nastupuje kobra
Prepadovky na potláčanie nelegálnej práce už môžu firmy očakávať nielen cez deň, ale aj v noci, cez víkendy, alebo sviatky. Už tento mesiac sa má zriadiť špeciálny tím inšpektorov – kobra. „V septembri máme začať. Musíme sa však organizačne pripraviť. Chceme zintenzívniť kontrolu hlavne po 15. hodine,“ potvrdili nám pracovníci inšpektorátu. „Vytvorí sa osem tímov kobry, pre každý inšpektorát práce. Budú operatívne zasahovať v danom kraji,“ informovalo tlačové oddelenie rezortu práce. „Nechcem uplatňovať len represiu, chcem robiť aj prevenciu. Ale represia je nevyhnutná, aby sa odstrašovali podnikatelia, ktorí by zneužívali zákon a nelegálne zamestnávali ľudí,“ povedal minister práce Ján Richter. Viac o kobre ministerstvo zatiaľ neprezradilo.

Pokuty firmy položia
Podnikatelia tvrdia, že namiesto represie by mal štát vytvárať firmám lepšie podmienky na biznis. Potom by bolo aj menej čiernej práce. „Vláda nerieši príčinu nelegálnej práce, ale  hasí len následok. Mala by sa nad príčinami zamyslieť,“ reaguje exprezident Zväzu hotelov a reštaurácií Jozef Bendžala. Využívanie nelegálnej práce by sa podľa neho znížilo, keby klesli dane. Hlavne DPH. „Malé hotely a reštaurácie daňové zaťaženie ničí. DPH by sa mala znížiť na 10 percent, tak ako je to v niektorých okolitých štátoch,“ upozornil Bendžala.
Ak nejaká menšia firma dostane pokutu napríklad 10-tisíc eur, tak ju to položí, tvrdí konateľ spoločnosti Fecupral Štefan Hanigovský. Lebo malé firmy majú dnes už svoje účty „vybielené“.
Zvyšovanie pokút považuje za neznalosť situácie a ignorovanie trhu. „Rozmach práce načierno nespôsobujú len vyššie odvody, ale aj zvyšovanie minimálnej mzdy, čo jeden z krokov, ktoré momentálne vláda pripravuje,“ dodal generálny riaditeľ McROY Group Luboš Sirota. Miroslava Kordošová z Inštitútu pre výskum práce a rodiny si myslí, že zvýšenie pokút je výstrahou, ktorá pomôže potlačiť čiernu prácu. Lebo firmy si podľa nej veľmi dobre rozmyslia, či sa im oplatí nelegálne zamestnávať.

 

Fakty o nelegálnej práci

4
toľko inštitúcií sa má podieľať na intenzívnejších kontrolách „čiernej“ práce: Národný inšpektorát práce, polícia, Sociálna poisťovňa a úrady práce. Už začiatkom tohto roka bola akcia tohto typu – TORYSA – v Prešovskom aj Nitrianskom kraji.

166
ľudí zamestnaných nelegálne sa zistilo vlani v stavebníctve, najviac spomedzi odvetví. Veľa „čiernej“ práce sa vlani odhalilo aj vo veľko- a maloobchode (128 osôb), v ubytovacích a stravovacích službách (74) a v doprave a skladovaní (67). Ale aj pri všetkých sezónnych prácach, v oblasti umenia, športu, zábavy a rekreácie.

25 %
je pokles v odhaleniach „čiernej“ práce v priemysle, a to v rozpätí rokov 2010 až 2012. Tento nešvár sa preniesol inam.

379
prípadov, teda najviac podľa druhu porušení nelegálnej práce, sa vlani týkalo neprihlásenia do Sociálnej poisťovne predtým, ako začal človek pracovať u zamestnávateľa. Z ďalších porušení to bolo zamestnanie bez zmluvy (175) a nelegálna práca pre cudzincov (4).

23
prípadov nelegálnej práce sa vlani týkalo mladistvých, čo je podstatný nárast, pretože v roku 2011 ich bolo 11. Najviac ich vlani bolo v Žilinskom a Prešovskom kraji (po 6). Najviac ich zamestnávali fyzické osoby, o čosi menej eseročky.

240
len toľko pokút sa vlani „naparilo“ za prácu načierno. V predchádzajúcich troch rokoch to bolo vždy viac (251, 275 a 280) – dôvod je v nedostatku inšpektorov a v náraste ich agendy a rovnako v poklese počtu kontrol.

525 400 eur
sa vybralo vlani na pokutách pri kontrolách nelegálnej práce. Vo finančnom objeme je to za dva roky nárast o 60 %, hoci kontrol bolo v rovnakom porovnaní o 13 % menej.

5 %
je pokles v podiele inšpekčných kontrol smerovaných na „čiernu“ prácu oproti všetkým kontrolám pracovných inšpektorov medzi rokmi 2012 a 2010. Súviselo to s nárastom inej agendy inšpektorov.

01 - Modified: 2004-12-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Stravovanie 02 - Modified: 2004-12-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Štedrovečerná rybacia polievka 03 - Modified: 2004-12-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Oravská vianočná kapustnica
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
21. september 2024 03:26