StoryEditor

Pred zlými úvermi nás chce po novom chrániť štát

11.01.2014, 12:30
Vláda chce zosilniť kontrolu nebánk. Pôžičku od nebankovej firmy by sme preto mali získať za lepších podmienok ako dnes.

Vláda schválila zoznam opatrení, ktorými chce ľudí chrániť pred neférovými pôžičkami. O prísne kontroly a dohľad nad pochybnými firmami sa má po novom postarať Národná banka Slovenska.

Bez licencie ani krok

„Pod kontrolou budeme mať aj inštitúcie, nad ktorými zatiaľ nebol žiadny dohľad,“ vysvetľuje šéfka komunikácie centrálnej banky Jana Kováčová s tým, že pôjde najmä o nebankové spoločnosti, ktoré podľa jej slov poskytujú klientom neférové úvery.

Ak zákon prejde, centrálna banka neostane len pri kontrolách či dohľade. Pôžičkovým firmám chce udeľovať aj licencie, bez ktorej nebude môcť nebankovka podnikať. Tajomník Asociácie poskytovateľov spotrebiteľských úverov Ivan Kahanec tvrdí, že členovia asociácie súhlasia s udeľovaním licencií centrálnou bankou a taktiež s dohľadom či kontrolami. „Podporujeme tieto zmeny,“ hovorí Kahanec. „Prísnejšia regulácia je podľa nás krok správnym smerom, pretože sa trh vyčistí od pochybných spoločností.“ Členmi tejto asociácie sú najväčšie pôžičkové firmy na trhu, napríklad Cetelem, Home Credit či Provident.

Rovnako bude štát sledovať aj postupy, ktoré voči klientom používajú. V budúcnosti by sa tak nemalo stať, že si požičiate peniaze za nevýhodných podmienok. „Zmeny budú mať pozitívny dopad na spotrebiteľov,“ vysvetľuje Kahanec. Asociácia podľa neho predpokladá výrazné zníženie počtu nebankových spoločností, ktoré poskytujú úvery. Podľa Kahanca však časť produktov nebankoviek konkuruje tým bankovým. „Samozrejme, záleží na bonite klienta či výške úveru a dĺžke splácania,“ dodáva. Znížiť by sa mal tiež počet exekúcii, ktoré z takýchto pochybných zmlúv plynú.

Kontaktné miesta už máme

Zlepšiť by sa mali aj podmienky v prípade mimosúdnych sporov či jednoduchšie podávanie  sťažností na praktiky nebankoviek. Jedným z bodov návrhu sú tiež jednotné kontaktné miesta. „Tie zriadila centrálna banka ešte v júni minulého roku“ pripomína Kováčová. Na týchto miestach sa môžu klienti v prípade podania na banku či inú nebankovú inštitúciu obrátiť na centrálnu banku a tá rozhodne, kto bude riešiť ich podnet. Národná banka sa postará o to, aby bol doručený správnemu úradu. Ak sa chcete napríklad na niekoho sťažovať, môžete tak urobiť vyplnením tlačiva elektronicky alebo písomne, zaslaním na adresu Národnej banky.

Väčšie písmená?

Rezort financií si od návrhu sľubuje lepšie podmienky na trhu, no zároveň dúfa, že odradí firmy, ktoré spôsobujú spotrebiteľom škody. V súvislosti s ochranou spotrebiteľa vláda predložila aj návrh, v ktorom sa počíta so zmenami v Občianskom zákonníku či v Exekučnom poriadku. Občiansky zákonník sa má rozšíriť o pojem „úžera“, no prijať sa majú aj opatrenia voči nekalým praktikám firiem. Návrh má napríklad ošetriť aj veľkosť písmen v úverových zmluvách.

01 - Modified: 2005-11-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nevyčerpané milióny sa presunú do regiónov
01 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka 02 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 03 - Modified: 2024-04-19 09:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena priviedla mŕtveho strýka do banky, aby získala úver. Držala mu hlavu aj pero, zamestnancov však neoklamala 04 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 05 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské firmy sa otvárajú novinkám, viaceré skúšajú zdieľanie áut
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 12:25