StoryEditor

Nevyčerpané milióny sa presunú do regiónov

29.11.2005, 23:00
Niektoré obce a mestá budú mať možnosť získať viac peňazí z eurofondov. Ministerstvo výstavby navrhuje presunúť 600 miliónov korún z programu na regionálny rozvoj Bratislavského samosprávneho kraja v prospech programu na obnovu a rozvoj obcí a zachovanie kultúrneho dedičstva.

Niektoré obce a mestá budú mať možnosť získať viac peňazí z eurofondov. Ministerstvo výstavby navrhuje presunúť 600 miliónov korún z programu na regionálny rozvoj Bratislavského samosprávneho kraja (JPD 2) v prospech programu na obnovu a rozvoj obcí a zachovanie kultúrneho dedičstva. O návrhu má v najbližšom čase rokovať vláda.
Projekty neprichádzajú
Program na regionálny rozvoj mal obciam pomôcť vytvárať podmienky pre spoločné projekty podnikateľov. Spolu bolo vyčlenených 847 miliónov korún, hrozí však, že sa reálne využije len päť percent. "Ukázalo sa, že žiadatelia nie sú pripravení na náročné projekty. Navyše, malé obce na ne nemajú nevyhnutné finančné prostriedky. No najväčšie problémy boli s nevyrovnanými pozemkami. Chýbal tiež záujem obcí pritiahnuť na svoje územie podnikateľov, ktorým by vytvorili podmienky," uvádza Zuzana Savitská, riaditeľka odboru riadenia programu JPD 2.
Iba jedna zmluva
Zakladanie inkubátorov, ako aj výstavba vedecko-technických parkov a inovačných centier sa teda nestretli s veľkým ohlasom. Jediná podpísaná zmluva na 600-tisíc korún sa týka dobudovania kabeláže v podnikateľskom inkubátore v Malackách.
Ministerstvo výstavby preto vláde odporúča peniaze presunúť a v programe na podporu služieb podnikateľov ponechať iba rezervu 200 miliónov korún. Argumentuje tým, že o obnovu a rozvoj obcí je, naopak, veľký záujem. Vyčlenených 565 miliónov korún je už naplnených na 90 percent.
V programe prevláda rekonštrukcia, prípadne výstavba kultúrnych domov. V druhom rade je to úprava verejných priestranstiev, najmä rekonštrukcia centrálnych zón obcí. Program však umožňuje financovať napríklad aj tvorbu územných plánov.
"Absolútne najväčší záujem majú obce o vodu, kanalizáciu a služby spojené s opatrovaním starých ľudí," hovorí riaditeľka regionálnej rozvojovej agentúry Záhorie Milica Mašková.
Aj malé obce robia podľa Paškovej všetko, čo sa dá. Vo veľkom opravujú a stavajú kultúrne domy. Napriek tomu, že budú mať v budúcnosti problémy s ich naplnením. "V rámci programu sa nesmie vytvárať zisk, čiže sa nesmie ani vyberať vstupné, z ktorého by mohli zaplatiť napríklad vykurovanie," konštatuje Mašková.
Námestie obnovuje napríklad Senec, historické jadro obce Svätý Jur. V Limbachu rekonštruujú kultúrnu sálu s knižnicou a vo Viničnom miestne komunikácie. Územné plány si pripravuje viacero obcí, napríklad Vysoká pri Morave či Kostolište. "Na spracovanie územnoplánovacej dokumentácie obcí a miest možno získať aj podľa samostatného výnosu ministerstva výstavby. Zabezpečili sme však kontrolu, aby nedošlo k duplicitnej kontrole," pripomína Savitská.

01 - Modified: 2003-02-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovensko -- automobilová veľmoc
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 20:12