StoryEditor

Potrebujete tajnú schôdzku? Poradíme vám, ako sa nedať odpočúvať

31.01.2015, 14:00
Ste si istí, že nikto nenahráva vaše obchodné schôdzky alebo nepočúva vaše rozhovory cez stenu? Protiliekom na takéto situácie sú moderné zariadenia.

Preberanie podrobností o súdnom procese, detailov dôležitého zákona alebo citlivých obchodných informácií. To všetko sú príležitosti, ktoré by chcelo zachytiť či dokonca zneužiť plno záujemcov zvonka. Tí vedia, že na spôsob, ako si vypočuť inkriminované rozhovory, už dnes existuje plno technických možností.

„Na Slovensku pôsobia desiatky firiem, zaoberajúcich sa predajom odpočúvacích zariadení,“ upozorňuje Tomáš Rathouský, špecialista na vyhľadávanie takejto techniky zo spoločnosti Probin.

Smutne známe kauzy

Pripomeňme, že téma odpočúvaní patrí vďaka najrôznejším politickým škandálom aj na Slovensku k mimoriadne frekventovaným. Stačí spomenúť kauzu Gorila, vďaka ktorej sa prevalilo odpočúvanie bratislavského bytu určeného na schôdzky finančníkov a politikov. Rovnako si mnohí spomenú na odpočúvanie novinárov Vojenským obranným spravodajstvom, vrátane toho, ako naň doplatil kreslom exminister obrany Ľubomír Galko. 

Spôsobov na odpočúvanie je nesmierne veľa, informuje Rathouský. Podľa neho stačí napríklad na opačnej strane steny vyvŕtať dierku pre miniatúrny stetoskop. „Takto to prebiehalo v byte v kauze Gorila,“ tvrdí Rathouský.

Tradičné spôsoby

K absolútnej klasike patrí odpočúvanie plošticami. No aj tých sú dnes najrôznejšie druhy. Môžete využiť napríklad „zahadzovaciu“ plošticu, ktorá sa použije jednorazovo a po vybití batérie je znehodnotená. Celkom iný je variant určený na opakované použitie.

Výkon, kvalita a fyzická veľkosť ploštice závisí od nabíjacieho zdroja, od neho sa odvíja aj celková cena,“ vysvetľuje expert z Probinu.

Ak máte vzdialený prístup k ploštici, umožňuje vám počúvať online. Alebo sa raz za čas pripojíte na zariadenie a nahraný záznam si stiahnete cez wifi. Môžete však použiť aj plošticu, ktorá robí záznam hovorov, pričom vy sa k nej dostanete až vtedy, keď to dovolia podmienky, a záznam si pohodlne stiahnete

Ochrana „bielym šumom“

Samozrejme, v praxi existujú rovnako variabilné a účinné zariadenia na ochranu pred odpočúvaním. „Ide buď o aktívnu ochranu, čo sú pravidelné prehliadky ohrozených priestorov, alebo o pasívnu ochranu, pri ktorej sa využíva šumový generátor zvuku. Ten sa inštaluje na stenu a generátor vytvára takzvaný biely šum,“ vysvetľuje Rathouský. Osobitnou témou je podľa neho ochrana pred tajným nahrávaním rozhovoru - ak by si chcel niektorý účastník schôdzky urobiť tajný záznam debaty, na ktorej sa zúčastní. Na takúto ochranu existujú dve možnosti. „Buď si zadovážite ultrazvukový jammer, rušičku Spider, ktorá zahltí priestor ultrazvukom, alebo sa už začína využívať takzvaný druid, čo sú špeciálne slúchadlá, ktoré si nasadia všetci účastníci rozhovoru."

Len pre určené uši

Druid po zapnutí vytvára okolo ľudí špeciálny šum, ale slúchadlá dovoľujú, aby sa debatujúci navzájom počuli. Účastníci sa pritom rozprávajú prostredníctvom mobilného zariadenia na skresľovanie hlasu, čo znemožňuje priestorové odpočúvanie. Ak bude vedľa diskutujúcich sedieť niekto bez slúchadiel, vôbec nebude počuť, o čom sa zhovárajú. Kým ľudia so slúchadlami sa budú perfektne počuť, človek bez slúchadiel pri nich začuje iba akési krochkanie, akusticky neidentifikovateľné zvuky.   

01 - Modified: 2007-03-02 13:52:00 - Feat.: 0 - Title: J. Velďákovú delilo od postupu len 7 cm
01 - Modified: 2024-04-12 14:19:49 - Feat.: - Title: Nemci prišli za lacnou silou a obsadili slovenskú ikonu socializmu. Teraz sa sami posielajú do konkurzu 02 - Modified: 2024-02-28 11:00:00 - Feat.: - Title: Neopracované trámy, nahrubo omietnuté steny, drsné omietky: Takto vyzerá dokonalá vidiecka obývačka 03 - Modified: 2024-02-02 13:38:16 - Feat.: - Title: Steelka je v miernom zisku. Precedens minulých rokov však ukazuje, že možno očakávať výraznú stratu 04 - Modified: 2024-01-16 15:00:05 - Feat.: - Title: Riaditeľ Twitchu priznal problémy. Streameri dostávajú státisíce každý mesiac, samotná platforma ale nič nezarába 05 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 17:33