StoryEditor

Meníte zdravotnú poisťovňu? Pozor na podvodných agentov

20.08.2014, 14:00
Autor:
macmac
Ak vás niekto šikovný prepoistil bez vášho vedomia, ide o podvod a čím skôr kontaktujte poisťovňu.

Prišli ste k lekárovi, sestrička vypĺňa potrebné papiere a pýta si od vás kartičku poistenca. A máte problém. Je neplatná a vy patríte niekam inam, hoci nemáte ani len tušenie, že by ste o niečo také žiadali. Prepoisťovanie nie je zadarmo a z času na čas sa vyskytnú špekulanti, ktorí si takýmto spôsobom zarábajú. „Všeobecná zdravotná poisťovňa sa s takýmito prípadmi stretáva, zaznamenali sme najmä prípady, keď rôzni prepoisťovací agenti klamlivými informáciami zavádzali našich poistencov. Evidujeme však aj  prípady, keď boli naši poistenci prepoistení bez ich vedomia, teda bez toho, aby nejakú prihlášku vôbec podpisovali,“ hovorí pre HN Eva Ravingerová, hovorkyňa VšZP. Väčšina poistencov sa o nelegálnom prepoistení dozvedela len na základe toho, že im prišiel preukaz novej zdravotnej poisťovne.

Nekalé nábory

Ak vás niekto navštívi s ponukou na prepoistenie, nemusí to byť, samozrejme, podvod, zbystrite však radšej pozornosť. Čudné pokusy v poslednom období zaregistrovali v Trnave. „Neznáme osoby navštevovali našich poistencov priamo v bytoch a poskytovali im nepravdivé informácie o tom že, VšZP zaniká, a ponúkali im prepoistenie do súkromnej zdravotnej poisťovne. V Bánovciach nad Bebravou sa zas neznáma osoba, v mene VšZP, snažila získať informácie o poistencoch prostredníctvom telefonického prieskumu s tým, že oslovení majú možnosť získať nejaké ceny. VšZP však žiaden takýto prieskum nevykonáva a dištancuje sa od takýchto praktík,“ dodáva hovorkyňa.

Poisťovne robia, čo môžu

Sú opatrenia, ktorými sa dá do istej miery takýmto praktikám predísť. „Poistencov, ktorí na prihláške uvedú svoje telefónne číslo, kontaktujeme  a overujeme si ich žiadosť o prihlášku do Dôvery. Je aj v našom záujme, aby boli v našom poistnom kmeni len tí poistenci, ktorí sa tak rozhodli na základe svojej vôle,“ hovorí Monika Šimunová, PR špecialistka poisťovne Dôvera. Poistenec si tiež môže sám overiť, či niekto bez jeho súhlasu nevypísal prihlášku v jeho mene. Treba sa obrátiť na najbližšiu pobočku alebo zavolať na Zákaznícku linku.

Ak už k podvodu došlo

Napriek snahe poisťovní takýmto situáciám predchádzať sa môže stať, že k podvodu dôjde. Vtedy treba kontaktovať poisťovňu, v ktorej ste sa ocitli proti svojej vôli. „V prípade, že táto zdravotná poisťovňa zruší na základe žiadosti klienta poistný vzťah, naši poistenci nemusia do Union ZP posielať žiadnu žiadosť o obnovu poistného vzťahu – túto skutočnosť nám oznámi zdravotná poisťovňa, do ktorej boli bez ich vedomia prepoistení. Ak vrátili preukaz poistenca, vystavíme a zašleme im nový preukaz poistenca,“ hovorí Judita Smatanová, hovorkyňa zdravotnej poisťovne Union. 

Snímka: research.chop.edu

01 - Modified: 2006-09-21 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bush: Bin Ládina by sme prenasledovali aj na území Pakistanu
01 - Modified: 2024-03-21 10:23:10 - Feat.: - Title: Likvidátor poisťovne Novis stále nie je vymenovaný. Národná banka sa obáva o práva klientov 02 - Modified: 2024-02-23 10:44:17 - Feat.: - Title: Nárast tržieb aj zisku. Poisťovňa Allianz má za sebou mimoriadne úspešný koniec roka 03 - Modified: 2023-11-23 08:52:32 - Feat.: - Title: Poisťovňa Uniqa si v posledným mesiacoch polepšila, zvýšila príjmy aj zisk 04 - Modified: 2023-11-01 09:19:21 - Feat.: - Title: Priemerná výška škody na aute po strete s divou zverou je tritisíc eur 05 - Modified: 2023-10-30 10:00:00 - Feat.: - Title: Máte kotol alebo krb? Takto znížite riziko požiaru
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 14:25