StoryEditor

Cestovné poistenie si ušite na mieru

11.07.2014, 13:00
Autor:
vanvan
Aké poistenie si zriadiť? Vyberte si také, ktoré vám pokryje čo najviac úrazov a ponúkne vám čo najvyššie odškodné.

Poisťovne majú pripravené rôzne balíky, ktorých základom je poistenie liečebných základov a asistenčné služby. Najlacnejší balíček zvyčajne zahŕňa len tieto dve poistky. Rozdiel v cenách medzi jednotlivými poisťovňami spôsobuje výška poistného krytia.

Ďalšie poistenia: úrazové poistenie, batožiny, zodpovednosť za škodu, extrémne športy, záchranné služby, závisia od ponúkaného balíčka alebo si ich môžete nakombinovať.

Ak cestujete častejšie do zahraničia, je dobré zvážiť si, či sa vám radšej neoplatí celoročné poistenie namiesto opakovaných krátkodobých poistiek. Tie vás totiž môžu stáť po spočítaní podstatne viac.

Bežné rekreačné športy sú štandard

Cestovné poistenie sa vzťahuje na rekreačné športy, medzi ktoré patria aj plážové a vodné atrakcie v rámci rezortu. Môžu sa však v tej-ktorej poisťovni odlišovať, preto si vo vašej zistite, ako sa môžete na dovolenke bezpečne „vyblázniť“. Ak sa chystáte vykonávať adrenalínové športy, poistite si ich extra.

V EÚ stačí aj preukaz poistenca

Ak cestujete do krajín Európskej únie plus Srbska, Nórska, Lichtenštajnska, Švajčiarska a na Island, zoberte si európsky preukaz poistenca. Ten vám zabezpečí rovnaké práva (ale aj povinnosti) ako domácim pacientom. Čiže pri náhlom ochorení alebo stave ohrozujúcom život dostanete potrebnú zdravotnú starostlivosť. Nepotrebujete žiaden predchádzajúci súhlas zdravotnej poisťovne. Rovnaké práva znamenajú, že to, čo má zadarmo domáci pacient, máte aj vy, a za čo si musí platiť, zaplatíte aj vy. Týmto poplatkom sa môžete vyhnúť práve komerčným cestovným poistením.   

Poistenie na kreditnej karte

Cestovné poistenie nemusíte hľadať len v poisťovni. Ponúkajú ho aj platobné karty, hlavne prémiové. Poistenie na karte (debetnej i kreditnej) je určené primárne pre jej držiteľa a je celoročné. Zväčša kryje všetky základné riziká, preto ak chcete robiť adrenalínové športy, mali by ste sa pripoistiť. 

Za poplatok možno poistenie na karte rozšíriť aj na rodinných príslušníkov, no podmienkou je, že musia cestovať spolu s majiteľom karty.

Čo je čo v cestovnom poistení

Poistenie liečebných nákladov

V prípade úrazu, akútnej choroby či smrti v zahraničí kryje: náklady na ambulantné ošetrenie a lieky, hospitalizáciu, prevoz do nemocnice, prevoz pacienta do vlasti, v prípade hospitalizácie dieťaťa náklady na ubytovanie spolucestujúcej blízkej osoby v zdravotníckom zariadení, repatriáciu telesných pozostatkov poisteného, ošetrenie zubov, nákup alebo opravu dioptrických či protetických pomôcok. O presnom rozsahu krytia aj jednotlivých poistných sumách sa informujte vo vašej poisťovni.


Asistenčná služba


Môžete sa na ňu obrátiť v prípade, že sa v zahraničí ocitnete v ťažkej situácii (úraz, choroba, strata či krádež dokladov a pod.). Je dostupná nonstop, operátori komunikujú v slovenskom aj českom jazyku.


Úrazové poistenie


Vyplatí sa z neho poistná suma v prípade trvalých následkov úrazu alebo smrti úrazom.


Poistenie zodpovednosti
za škodu


Hradí sa z neho škoda, ktorú spôsobíte na zdraví alebo na živote, poškodením, zničením alebo stratou veci, prípadne inou majetkovou ujmou. Taktiež máte právo aj na úhradu nákladov na advokáta či nákladov na kauciu.


Poistenie batožiny


Kryje poškodenie, zničenie, odcudzenie alebo stratu vecí osobnej potreby, ktoré ste si vzali do zahraničia, i tie, ktoré ste si tam kúpili. Takisto si z neho môžete zaplatiť zakúpenie nevyhnutných odevov a toaletných potrieb v prípade oneskoreného dodania batožiny leteckou spoločnosťou a v prípade straty, odcudzenia, poškodenia, zničenia cestovných dokladov (občiansky preukaz, cestovný pas) aj náklady na ich zaobstaranie v zahraničí.


Technická
pomoc v horách v zahraničí


Kryje náklady v prípade záchrannej akcie v horách v zahraničí: pátranie, vyslobodzovanie, prevoz  (pozemný či letecký) z miesta záchrany do nemocnice.


Letný servis. Každý deň na HNporadňa.sk

Počas celého júla a augusta nájdete na stránke HNporadňa.sk všetko, čo vás zaujíma v súvislosti s letom.
Brigádujete? Idete na dovolenku? Chcete ju reklamovať alebo sa potrebujete poistiť? Uvažujete, ako ísť na pekný výlet za menej, než stovku? Zaujíma vás, čo vám firma musí na pracovisku zabezpečiť v lete? Alebo chcete kompletné tipy na predĺžené eurovíkendy v Európe?

Sledujte HNporadňa.sk každý pracovný deň a počas sobôt.

Prečítajte si aj:

01 - Modified: 2006-08-01 11:04:00 - Feat.: 0 - Title: V tomto roku sa zatiaľ neobjavil na Slovensku žiaden prípad BSE
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 17:33