StoryEditor

Dom je spoločný. Hypotéku spláca len jeden

16.06.2014, 11:31
Naša čitateľka HN Poradne žije s manželom oddelene. Zostala bývať v dome s hypotékou. Potrebujete riešiť, ako to bude so splácaním hypotéky.

Ako našej čitateľke radí advokát Milan Ficek, ak jej manžel opustil spoločnú domácnosť, nemá to vplyv na jeho povinnosť splácať spločné úvery a dlhy.

"Pokiaľ tieto úvery platíte vy a robíte tak z peňazí, ktoré patri do bezpodielového spoluvlastníctva manželov, teda peňazí zarobených počas manželstva, má sa za to, že platíte zo spoločného,“ tvrdí advokát. Odporúča preto požiadať veriteľov o odklad splátok alebo o platenie dlhov z peňazí, ktoré si požiava výlučne naša čitateľa. Po rozvode si potom môže splátky pri majetkovom vysporiadaní započítať a o to menší bude manželov nárok.

Skúste sa dohodnúť

Je tu aj druhá možnosť - dohoda. Po rozvode sa môžete dohodnúť, že byt a úver si nechá jeden a druhému bude vyplatená len polovica rozdielu medzi hodnotou bytu a úverom. Môže sa stať, najmä ak sa úver spláca krátko, že jeden manžel prevezme byt aj úver a druhému nebude musieť nič vyplatiť, závisí to od výšky úveru a hodnoty nehnuteľnosti. Dohoda medzi manželmi, že jeden z nich prevezme úver, ešte nie je záväzná pre banku. Ak s tým banka nebude súhlasiť, druhý manžel stále zostáva dlžníkom banky.

Pozor na lehotu 3 rokov

V každom prípade treba spoločný majetok po rozvode manželstva vysporiadať. Ak si ho bývalí manželia nevysporiadajú do 3 rokov od zániku manželstva vzájomnou dohodou, alebo do troch rokov nepodajú návrh na súd, vyporiada sa tento majetok podľa Občianskeho zákonníka automaticky. Hnuteľné veci, ktoré niektorý z bývalých manželov užíva výlučne pre seba alebo pre potrebu svojej rodiny, zostanú tomuto manželovi vo výlučnom vlastníctve. Ostatné veci budú v podielovom spoluvlastníctve oboch bývalých manželov v rovnakých podieloch.

Posledná možnosť - súd

Ak dohoda nie je možná, je prospešné, podať návrh na súd čo najskôr po právoplatnosti rozvodu. Na začiatku treba zaplatiť správny poplatok 66 eur, ale napokon, ak sa súdne konanie skončí vynesením rozsudku, zaplatia exmanželia súdu ešte tri percentá z ceny všetkých vecí, ktoré sa pred súdom vyporiadavajú. Ak sa spor skončí uzavretím súdneho zmieru, jedným percentom z ceny týchto vecí.

01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 03 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 04 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť 05 - Modified: 2024-04-05 07:00:00 - Feat.: - Title: Prečo sme schopní stráviť nekonečné hodiny v obchodných centrách? Môže za to nenápadný trik, ktorý si si určite nevšimol
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 13:36