StoryEditor

Od poisťovne môžete získať stovky eur. Za ukradnuté doklady

22.07.2014, 13:30
Autor:
tasr, stltasr, stl
Ak vám vodičský preukaz ukradnú, ihneď volajte na asistenčnú službu svojej poisťovne. Cudzí jazyk k tomu nepotrebujete.

Krádež dokladov, peňaženky s platobnými kartami, kľúčov od auta či iných osobných vecí spoľahlivo pokazí každú dovolenku. Aj v takýchto prípadoch môže pomôcť cestovné poistenie.

Čo robiť, keď zistíte, že vás okradli

"Ak vám ukradli platobné karty, ihneď ich zablokujte. Pre tento účel majte so sebou vždy číslo na infolinku príslušnej banky. Pre vybavenie nových cestovných dokladov odborníci odporúčajú kontaktovať asistenčnú službu poisťovne, s ktorou ste uzatvorili cestovné poistenie. Asistenčné služby fungujú nepretržite 24 hodín denne. Nie je problém komunikovať v slovenčine alebo v českom jazyku,“ povedala pre TASR Erika Süčová zo spoločnosti Broker Consulting.

Máte nárok na náhradu

Poisťovňa prepláca vynaložené náklady na obstaranie nových cestovných dokladov priemere vo výške 350 eur. Pokiaľ ide o odškodnenie finančnej hotovosti, je to podľa Süčovej komplikovanejšie, keďže predmetom poistenia nebývajú peniaze, šeky, cenné papiere, platobné karty, vodičský preukaz, mobilné telefóny, výpočtová technika a podobne.

Nový vodičák v zahraničí nevybavíte

V prípade krádeže vodičského preukazu v cudzine si nový doklad môžete vybaviť až po návrate na dopravnom inšpektoráte v SR. Ak ste prišli aj o kľúče od auta, odborníci často odporúčajú vymeniť zámky na aute u autorizovaného predajcu. Niektoré poisťovne finančne participujú na tejto výmene, ak má klient dojednané havarijné poistenie. Výmena zámkov je dôležitá aj z iného dôvodu, upozorňuje Süčová: „Ak išlo o krádež, poisťovňa vyžaduje predložiť všetky kľúče, ktoré klient dostal pri kúpe auta. V prípade, že ich nemá, je to problém.“

Poisťovňa si fakty preverí

Treba sa tiež pripraviť na to, že poisťovňa bude skúmať, či išlo naozaj o krádež. Vo všeobecných poistných podmienkach poisťovní sa za krádež nepovažuje to, ak si páchateľ prisvojí vec bez prekonania prekážky. O krádež ide vtedy, ak sa páchateľ úmyselne zmocní nejakej veci, to znamená použije násilie, hrozbu, využije fyzickú silu voči poistenému. Za krádež sa nepovažuje ani zneužitie fyzickej indispozície poisteného, ktorá bola zapríčinená požitím alkoholu, drog, liekov a podobne.

01 - Modified: 2006-08-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koniec vojny nám môže zlacniť benzín
01 - Modified: 2024-04-18 11:02:22 - Feat.: - Title: Zvrat v prípade vykradnutej prevádzky Jovinečka. Influencer všetkých oklamal, valí sa na neho vlna kritiky 02 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 03 - Modified: 2024-04-12 14:18:00 - Feat.: - Title: Slováci sa pri vládou nariadenom zdražovaní masovo vynašli. Ukrátili tak štát o milióny 04 - Modified: 2024-04-06 10:30:00 - Feat.: - Title: Neuveriteľná lúpež ako z akčného filmu. Zlodeji v Los Angeles ukradli 30 miliónov dolárov v hotovosti 05 - Modified: 2024-04-04 12:00:00 - Feat.: - Title: Tento kvíz domotá aj cestovateľa. Rozoznáte len na základe fotografie, či sa miesto nachádza na Slovensku alebo v zahraničí?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 06:15