StoryEditor

Audítor vs. finančný kontrolór. Obaja preverujú, no každý inak

29.08.2014, 10:00
Dve príbuzné profesie, a predsa každá iná. V čom sú zásadné rozdiely, vysvetľuje viceprezidentka komory audítorov Ružena Straková.

Asistent audítora verzus finančný kontrolór. Na pohľad veľmi podobné profesie, ale naozaj len na pohľad. Mýliť si ich môžu dokonca aj absolventi ekonómie, ak sa doteraz s nimi nestretli v praxi. V takejto situácii sa ocitla aj naša čitateľka. Dostala totiž ponuky práce v jednej aj v druhej pozícii a hľadá radu alebo človeka, ktorý má so spomínanými prácami určitú skúsenosť.

Kontrola „svojich“ a tých druhých

Po informácie, v čom sa obe profesie líšia a čo konkrétne možno očakávať od jednotlivých pozícií, sme požiadali najpovolanejších, Slovenskú komoru audítorov. „Hlavným rozdielom medzi pozíciou asistenta audítora a finančným kontrolórom je, že asistent audítora sa bude nasledujúcich päť rokov pripravovať na výkon profesie audítora, teda tak, ako to v prípade asistenta predpokladá aj zákon,“ vysvetľuje rámcovú odlišnosť Ružena Straková, viceprezidentka komory audítorov. 
Naopak, v prípade finančného kontrolóra sa – podľa jej slov – po prijatí na pozíciu človek stane členom controlingového tímu podniku alebo firmy a jeho ďalší postup sa bude riadiť internými pravidlami firmy. „Nálezy a výroky finančného kontrolóra teda smerujú zväčša do vnútra spoločnosti,“ dodáva viceprezidentka.

Finančné analýzy a projekty

Pre názornejšie priblíženie obidvoch džobov si môžeme pomôcť aj popisom oboch profesií, ako ho uvádza napríklad portál Kariera.sk. Asistent audítora sa musí pripraviť predovšetkým na to, že bude napríklad: pripravovať finančné analýzy, kalkulácie a podklady pre zostavenie finančných plánov klienta, monitorovať finančné ukazovatele a kontrolu správnosti účtovníctva, koordinovať prípravu podkladov na rozpočet za pridelenú oblasť, spolupracovať na rozvoji a zlepšovaní kontrolných nástrojov, optimalizovať projekty.

Do asistentových kompetencií spadá aj audit závierok pre klientov spoločnosti, kontrola údajov z účtovníctva či preverovanie vybraných oblastí účtovnej závierky pod vedením vedúceho tímu.

Optimalizácia údajov o firme

Čo je zase profesionálnou parketou finančného kontrolóra? Je to napríklad analýza finančného stavu firmy, v ktorej pracuje, porovnávanie reálnej situácie s prognózami a plánmi, prezentácia riešení a odporúčania pre manažment, ďalej plánovanie výdavkov alebo kontrola nákladov spoločnosti. Rovnako však aj spracúvanie podkladov pri závierkach, hodnotenia výsledkov za stanovené obdobie, analýzy finančných údajov o firme a ich optimalizácia v spolupráci s inými oddeleniami.

Výber podľa vlastnej skúsenosti

Právna expertka Hedviga Takáčová upozorňuje ešte na jednu vec. Odporúča našej čitateľke, aby si pri vlastnom rozhodovaní ujasnila bez predpojatosti voči niektorej z pozícií, čo jej naznačujú už doterajšie skúsenosti. Nakoľko chce napríklad profesionálne rásť, či chce podnikať samostatne ako audítor a hlavne – kde chce mladá žena vidieť samu seba povedzme o tri až päť rokov.

01 - Modified: 2006-10-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chcel podviesť Ruska, bude súd
01 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 02 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské firmy sa otvárajú novinkám, viaceré skúšajú zdieľanie áut 03 - Modified: 2024-04-15 13:09:57 - Feat.: - Title: Audit zistil v prípade dotácie pre firmu Vlčana päť nedostatkov, tvrdí Taraba 04 - Modified: 2024-04-14 17:45:00 - Feat.: - Title: Slováci si tvoria železnú rezervu, trojmesačné výdavky by z nej však pokryla menej než polovica 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: S touto apkou budú mať vaše deti financie v malíčku a peknú odmenu na účte k tomu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 06:26