StoryEditor

Nemýľte si príjem a mzdu. Každé označuje iný okruh peňazí

19.05.2014, 11:39
Ak máte peniaze z prenájmu bytu, ide o príjem. Ak vás zamestnávateľ odmení pri výročí, zaráta vám to do mzdy. Príjem je širší pojem, tvrdí expertka.

Čistý mesačný príjem verzus čistá mesačná mzda. Pojmy, s ktorými bežne narábame. Ale aký je medzi nimi rozdiel? „Niektoré zdroje uvádzajú, že je to tá istá suma, avšak ja som sa stretla s tým, že pre čistý príjem bola uvedená iná suma než pre pre čistú mzdu. V čom sa líši ich kalkulácia?“ pýta sa naša čitateľka v HN Poradni.

Čistá mzda

Právna poradkyňa Hedviga Takáčová vysvetľuje, že mzda je podľa Zákonníka práce „plnenie peňažnej hodnoty, ktoré poskytuje zamestnávateľ zamestnancovi za prácu.“ Za mzdu sa však podľa nej nepovažuje celý rad položiek. Do mzdy sa tak nezahŕňajú: náhrada mzdy, odstupné, odchodné, cestovné náhrady, vrátane nenárokových cestovných náhrad, príspevky zo Sociálneho fondu, príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie, príspevky na životné poistenie zamestnanca, výnosy z kapitálových podielov (akcií) alebo obligácií, daňový bonus, náhrada príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca, doplatky k nemocenským dávkam, náhrada za pracovnú pohotovosť, ale aj iné plnenia, ktoré sa poskytujú zamestnancovi. Ide o najrôznejšie položky, ktoré však súvisia nielen bezprostredne s jeho zamestnaním, ale napríklad aj s kolektívnou zmluvou. Za mzdu sa podľa poradkyne nepovažuje ani ďalšie plnenie poskytované zamestnancovi zo zisku po zdanení.

Naopak, ako mzda sa posudzujú financie, ktoré dá zamestnávateľ zamestnancovi trebárs pri príležitosti jeho pracovného či životného výročia, ak sa to však neposkytuje zo zisku po zdanení alebo zo Sociálneho fondu. „V podstate mzda sú peniaze vyplatené za prácu,“ dodáva Takáčová.

Čistý príjem

Príjem je podľa poradkyne na rozdiel od mzdy doslova to, čo človek dostane na ruku. Je to širší pojem než mzda. Príjmom je teda prijatie takých peňazí, ktoré sa dosiahne aj zámenou, príjem je to, čo je ocenené cenami bežne používanými na danom mieste a v danom čase – podľa druhu, kvality, prípadne miery opotrebenia. Príjmom je tak napríklad i čiastka prijatá z prenájmu nehnuteľnosti. Čitateľa zaujíma aj konkrétny problém: „Ak zamestnávateľ vyplatí zamestnancovi cez výplatnú pásku, a tým pádom i cez mzdový list náklady, ktoré zamestnanec vynaložil v priebehu mesiaca na dopravu na služobnú cestu, má sa to prirátať do čistého mesačného príjmu?“ Odpoveď je – nie. Ako vyplýva z odpovede odborníčky, predmetom dane nie je cestovná náhrada poskytovaná v súvislosti s výkonom závislej činnosti, okrem vreckového poskytovaného pri zahraničnej pracovnej ceste.

Čistý zárobok

Podľa Takáčovej netreba zabúdať, že existuje aj ďalší pojem, a to priemerný mesačný čistý zárobok. V niektorých prípadoch sa pri výpočte súm vychádza aj z priemerného mesačného čistého zárobku zamestnanca. „Ten sa zisťuje z priemerného mesačného zárobku odpočítaním sociálneho poistného, príspevku na doplnkové dôchodkové sporenie, preddavku na zdravotné poistenie a preddavku na daň z príjmov fyzických osôb so sadzbami platnými na daný mesiac,“ uzatvára právna poradkyňa.

01 - Modified: 2006-05-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vodu pod Tatrami zabezpečia Francúzi
01 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Nezamestnaní môžu najnovšie dostať až 190 eur. O čo ide a aké podmienky musíte splniť? 02 - Modified: 2024-01-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Od januára stúpli úrazové dávky. Koľko po novom dostanete? (+ tabuľka) 03 - Modified: 2023-10-17 11:40:38 - Feat.: - Title: Tínedžer zažil tvrdú realitu. V kaviarni mu dali 8-hodinovú službu, zosypal sa ešte pred polovicou zmeny 04 - Modified: 2023-05-16 21:05:32 - Feat.: - Title: USA odsúdili zatknutie bývalého zamestnanca svojej misie v Rusku. Obvinenia sú nepodložené, tvrdí 05 - Modified: 2023-03-29 12:05:43 - Feat.: - Title: Cestujete za prácou mimo Slovenska? Tieto veci si môžete zaúčtovať do nákladov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
10. apríl 2024 07:43