StoryEditor

Daňové priznanie si odloží viac firiem. Aj kvôli byrokracii

03.03.2014, 16:00
Autor:
turtur
Podnikatelia si v marci znova môžu odložiť podanie priznania a tiež zaplatenie dane. O dôvodoch hovorí analytička Jana Marková.

Daňové priznanie k prijmu právnickych a fyzických osôb sa v tomto roku znova môže odložiť o tri mesiace. Vlani takúto možnosť firmy a živnostníci nemali. To znamená, že teraz stačí priznanie zaslať a zároveň daň zaplatiť do konca júna. Netreba na to povolenie daňového úradu. Podnikatelia to daňovému úradu len musia do konca marca oznámiť. Subjekty, ktoré majú aj príjmy zo zahraničia, môžu si priznanie oddialiť až o šesť mesiacov. O dôvodoch odloženia priznania hovorí analytička spoločnosti CRIF - Slovak Credit Bureau Jana Marková.   

Koľko podnikateľov využije do konca marca možnosť oddialiť si podanie daňového priznania? 
Predpokladáme, že ich počet bude vysoký a pravdepodobne vyšší ako bol napríklad v roku 2012, keď sa priznanie podávalo za zdaňovacie obdobie 2011. Už len skutočnosť, že správcovi dane stačí doručiť iba oznámenie o predĺžení lehoty,  ktorú netreba zdôvodňovať, je impulzom pre podnikateľov, aby takúto možnosť využili.  

Čo je hlavným dôvodom na odloženie daňového priznania? 
Predovšetkým zlá platobná disciplína podnikateľských subjektov. Ale nie iba slovenských, aj zahraničných. Takže firmy si priznanie odďaľujú kvôli nedostatku financií, keďže obchodný partneri nezaplatili včas, alebo vôbec. Sú však aj ďalšie dôvody prečo si firmy termín podania odložia. 

Ktoré to sú?     
Je to nielen spomínaný nedostatok finančných prostriedkov ako dôsledok zlej platobnej disciplíny. Dôvodom býva aj zlé riadenie cash-flow, prípadne nevhodné investovanie v čase, keď sa podáva daňové priznanie a treba mať peniaze na zaplatenie dane. Medzi časté dôvody odloženia priznaní patrili aj zmeny v informačných systémoch firiem, vrátane účtovných, ako aj problémy s uzatvorením účtovných kníh a zostavením účtovnej závierky z dôvodu chýbajúcich daňových dokladov a podobne. 

A čo nárast administratívy? Aký má vplyv na odloženie daňových priznaní?
Pribudli ďalšie dva dôvody. Jeden finančný, druhý administratívny. Prvým je zavedenie daňovej licencie pre právnické osoby, na ktoré sa táto povinnosť vzťahuje, čo podnikateľov finančne zaťaží. Druhým dôvodom je zvýšený nápor na účtovníkov. Spôsobuje ho množstvo legislatívnych zmien v oblasti účtovníctva a daní. Najmä rast administratívnej záťaže vyvolaný zavedením kontrolného výkazu k DPH. To firmám berie čas na  zostavenie účtovnej závierky, ktorá je povinnou prílohou k daňovému priznaniu.

Aké sú možnosti odloženia daňových priznaní v susedných štátoch, napríklad v Česku? 
V Českej republike sa daňové priznania k dani z príjmov podávajú najneskôr do troch mesiacov po uplynutí zdaňovacieho obdobia. Ak platitelia dane musia mať účtovnú závierku overenú audítorom, alebo ak ich daňové priznanie predkladá daňový poradca, podáva sa priznanie najneskôr do šiestich mesiacov po uplynutí zdaňovacieho obdobia.  

 

01 - Modified: 2006-02-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Arcibiskup Sokol skončil po havárii v nemocnici
01 - Modified: 2024-04-16 05:16:58 - Feat.: - Title: Bidenovci zverejnili daňové priznanie, zarobili vyše 600-tisíc dolárov 02 - Modified: 2024-03-29 10:00:00 - Feat.: - Title: Už len do pondelka môžete darovať dve percentá z daní. Takto treba postupovať 03 - Modified: 2024-03-27 15:36:14 - Feat.: - Title: Na podanie daňového priznania zostávajú už len dva dni, úradné hodiny budú predĺžené 04 - Modified: 2024-03-22 14:00:24 - Feat.: - Title: Finančná správa predĺži úradné hodiny call centra pre podávanie daňových priznaní 05 - Modified: 2024-03-23 14:30:00 - Feat.: - Title: Čo robiť, ak ste zistili chybu po podaní daňového tlačiva? Nie všetci majú nárok na opravu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 09:51