StoryEditor

Ak ste invalidný penzista, takto si môžete privyrábať

20.09.2014, 16:28
Na invalidnej penzii si môžete privyrábať, či už ako živnostník, na dohodu alebo v hlavnom pracovnom pomere. Musíte byť však na prácu spôsobilý.

Viac ako 231-tisíc ľudí na Slovensku má zníženú mieru schopnosti pracovať a dostávajú tak invalidný dôchodok. Počet invalidných dôchodcov však narastá. V takejto situácii sa ocitol aj náš čitateľ, ktorý potrebuje poradiť. „Od roku 2005 pracujem ako živnostník, Od augusta tohto roku som sa stal invalidným dôchodcom. Naďalej však chcem mať živnosť. V akej výške mám platiť odvody?,“ pýta sa nás v HN Poradni. Tiež ho zaujíma, od čoho vlastne závisí výška jeho invalidného dôchodku. 

 

Aké podmienky treba splniť

Človek sa stáva invalidný vtedy, ak pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav má mieru poklesu schopnosti pracovať o viac ako 40 % v porovnaní so zdravou osobou. Ak chcete o invalidný dôchodok žiadať, musíte splniť tri podmienky. A to súčasne. Musíte byť invalidný, mať potrebný počet odpracovaných rokov a nesmiete mať vek potrebný na starobný či predčasný starobný dôchodok.

Za osobitne stanovených podmienok naň môže niekomu vzniknúť nárok aj vtedy, ak sa stal invalidným pred dovŕšením veku, v ktorom sa končí povinná školská dochádzka, alebo v období, v ktorom je nezaopatreným dieťaťom.  Konanie o nároku naň sa začína písomnou žiadosťou, ktorú treba podať v Sociálnej poisťovni. 

Platíte nižšie zdravotné preddavky

Do Sociálnej poisťovne platíte podľa  finančného experta Jaroslava Čačku z portálu Ekonomickeslužby.eu odvody v plnej výške. Minimálna výška odvodov v tomto roku je 133,42 eur alebo podľa daňového priznania za rok 2013, ak ste mali vymeriavacie základy vyššie ako z minimálnych sadzieb.  

„Do zdravotnej poisťovne môžete ako invalidný penzista platiť nižšie preddavky ako z minima. Tie vám vypočítajú na pobočke zdravotnej poisťovne podľa vymeriavacieho základu za rok 2013. „V konečnom dôsledku, čiastkový základ dane z podnikania za rok 2013 je potrebné zvýšiť o zaplatené poistné na zdravotné aj sociálne poistenie a túto sumu vydeliť koeficientom 1,486,“ radí finančný expert. Teda namiesto 14 % preddavkov na zdravotné poistenie budete platiť len polovičné preddavky.  

Podnikať môžete aj naďalej

Invalidný dôchodok vás neobmedzuje v zárobku, rovnako nie je obmedzená ani výška príjmu, ktorý môžete dostať. Ako poberateľ invalidného dôchodku môžete teda vykonávať zárobkovú činnosť v zamestnaneckom pomere alebo aj ako samostatne zárobkovo činná osoba. Pokiaľ ste ako invalidný dôchodca dosiahli dôchodkový vek, môžete požiadať o starobný dôchodok a popri jeho poberaní aj pracovať. Ak po istom čase pracovať prestanete, môžete opäť požiadať o zvýšenie penzie.  


Rady, ako žiadať o priznanie invalidného dôchodku 

– podajte písomnú žiadosť v Sociálnej poisťovni v mieste trvalého bydliska  
– musíte preukázať, že invalidný dôchodok máte nárok a môžu vám ho vyplatiť
– za deň uplatnenia nároku sa považuje deň, keď ste prvýkrát požiadali o spísanie žiadosti o jeho priznanie
– ak máte kvôli dočasnej péénke nárok na nemocenské alebo na náhradu príjmu, o priznanie invalidnej penzie žiadajte až vtedy, keď už je známy deň zániku nároku na uvedené dávky
budete potrebovať tieto doklady: občiansky preukaz alebo cestovný pas, tlačivo Prehliadka Zisťovacia – Kontrolná, vyplnené a potvrdené ošetrujúcim lekárom, doklad o ukončení vzdelania, vojenskú knižku, rodné listy detí
ak žiadate priznať invalidný dôchodok spätne aj za obdobie, v ktorom sa vám prípadne vyplácala dávka v hmotnej núdzi a príspevky k nej, k žiadosti treba pripojiť doklad úradu, ktorý tieto dávky vyplácal.
Zdroj: Sociálna poisťovňa

01 - Modified: 2006-10-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Víkend pred televízorom
01 - Modified: 2024-04-02 11:30:00 - Feat.: - Title: 102-ročného muža na vozíku mesto prinútilo vyčistiť grafity na plote. Hrozili mu tisícovými pokutami, aj keď sa ledva hýbe 02 - Modified: 2024-01-25 23:00:00 - Feat.: - Title: Dôchodcovia či tehotné ženy môžu od štátu získať jeden mimoriadny príspevok. Aký a v akej výške? 03 - Modified: 2023-12-01 09:25:34 - Feat.: - Title: Mladí by mali mať predstavu, o čom je slovenský dôchodok. Problém budú mať laxní živnostníci, vraví analytik 04 - Modified: 2023-11-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Uvažujete nad predčasným dôchodkom? Prečítajte si tieto rady 05 - Modified: 2023-11-19 08:45:52 - Feat.: - Title: Asociácia zamestávateľov tvrdí, že Európsky dôchodok nemá nahrádzať zamestnávateľské penzijné systémy
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 08:45