StoryEditor

Nemáte peniaze na advokáta? Využite bezplatné právne poradenstvo

21.04.2015, 10:00
Autor:
turtur
Advokáti budú v stredu poskytovať ľuďom bezplatné právne poradenstvo v Bratislave, Žiline, Bystrici, Prešove a Košiciach.

Deň otvorených dverí organizuje v stredu 22. apríla Slovenská advokátska komora. Záujemcovia o bezplatné právne rady a informácie môžu prísť do advokátskej komory v čase od 9. do 14. hodiny. Bezplatné rady budú advokáti poskytovať v Bratislave, Žiline, Banskej Bystrici, Košiciach a Prešove.
Okrem poradenstva sú na programe aj odborné prednášky pre študentov stredných škôl na témy advokácie a jej úlohy v spoločnosti, histórie advokácie na Slovensku, či etiky advokátskeho povolania.
Deň otvorených dverí organizuje komora pri príležitosti 25. výročia prijatia zákona o slobodnej advokácii.

Advokáti čakajú v stredu záujemcov o bezplatné právne rady na týchto miestach:
Bratislava - Kolárska ulica č. 4
Košice - Trieda SNP 48/A, miestnosť F001 a F002 na prízemí traktu F.
Banská Bystrica - Mestský úrad, 2. poschodie, zasadačky č. 250 a č. 290
Prešov -  Mestský úrad na Jarkovej ulici 26, zasadačka.
Žilina - Mestský úrad, malá zasadačka  


ROZHOVOR

Pri tejto príležitosti poskytol HN rozhovor predseda Slovenskej advokátskej komory Ľubomír Hrežďovič

Čo by ste odporučili ľuďom, ktorí potrebujú advokáta? Ako si ho majú vybrať?
Výber advokáta je dôležitý krok. Advokátovi by ste mali predovšetkým úplne veriť. Preto je ho dobré vybrať buď na základe odporúčaní alebo aj prvého dojmu.

Čo si treba na advokátovi všímať najviac?
Napríklad ako sa k vám správa, ako vyzerá jeho kancelária, akí sú jeho kolegovia. Ale aj to, či sa vám plne venuje, či plní stanovené termíny a či vás informuje o všetkých skutočnostiach.

Ako sa dá advokát vyhľadať, kde je ich zoznam?
Slovenská advokátska komora umožňuje na svojej stránke vyhľadávanie advokátov podľa jednotlivých krajov a odborností. Teda aj podľa toho, či sa špecializujú na pracovné, obchodné, civilné alebo trestné právo.  

V stredu budú advokáti poskytovať ľuďom bezplatné poradenstvo. Aká je inokedy ich priemerná hodinová sadzba?  
Odmena za poskytnuté právne služby sa odvíja od právnej a časovej náročnosti. Obvykle sa určuje dohodou medzi advokátom a klientom ako hodinová odmena, odmena za úkon, paušálna odmena, pevne stanovená odmena, alebo odmena za úspešné ukončenie prípadu.
Výška hodinovej sadzby je pri jednotlivých advokátskych kanceláriách rôzna a závisí od náročnosti požiadaviek klienta. Napríklad od toho, aké služby klient požaduje - či sú aj v cudzom jazyku, či ide o urýchlené vybavenie veci, alebo o právne zložitý prípad. Štandardne, pri bežných prípadoch je hodinová sadzba od 40 do 100 eur.  

Akú možnosť na právnu pomoc má človek, ktorý nemá peniaze?
Advokáti poskytujú svoje služby aj ľuďom v materiálnej núdzi v dvanástich Centrách právnej pomoci. Klientom, ktorých príjem nepresahuje 1,6-násobok životného minima, advokáti v centrách radia v občianskoprávnych, pracovnoprávnych a rodinnoprávnych veciach. Klienti platia od 24 do 40 eur.
Predsedníctvo Slovenskej advokátskej komory prijalo uznesenie, aby každý advokát minimálne štyrikrát ročne poskytol právnu službu osobám v materiálnej núdzi. Solidarita a pomoc advokátov ľuďom v materiálnej núdzi toriž patrí k noblese našej profesie.   

Čo má robiť klient, ak nie je spokojný so svojím advokátom?
Ak sa klient domnieva, že advokát porušil povinnosti vyplývajúce zo zákona, alebo z predpisov Slovenskej advokátskej komory, môže ísť o disciplinárne previnenie. Právo podať sťažnosť na advokáta má každý občan, ktorý nie je spokojný s výkonom advokáta. Sťažnosť revíznej komisii Slovenskej advokátskej komory sa môže podať osobne, alebo telefonicky každú stredu na Kolárskej ul. č. 4 v Bratislave v budove sídla komory.


01 - Modified: 2007-05-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Všetko je na webe. Aj vy?
01 - Modified: 2023-12-21 16:54:36 - Feat.: - Title: Prezidentka odobrila zmenu financovania neštátnych zariadení poradenstva 02 - Modified: 2022-08-04 06:14:15 - Feat.: - Title: Dane nemusia byť iba strašiakom. Ponúkajú aj zaujímavé príležitosti 03 - Modified: 2022-06-10 14:27:03 - Feat.: - Title: Ako správne čítať list vlastníctva? Prečítajte si rady odborníkov (+ vzor listu vlastníctva) 04 - Modified: 2022-08-07 05:00:00 - Feat.: - Title: Diabetes nie je o zákazoch 05 - Modified: 2020-11-11 07:00:23 - Feat.: - Title: Kde určite prídete o peniaze, ak investujete nesprávne
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
22. apríl 2024 17:02