StoryEditor

Rozdeľte si majetok po rozvode s rozumom. Neprerobíte

02.12.2014, 23:00
Spoločný majetok, veľa dlhov a málo peňazí. Nie raz sa vaše manželstvo dostane do problémov, v krajnom prípade to možno riešiť rozvodom.

Otázkou však zostáva, ako si rozdeliť nadobudnutý spoločný majetok a rozumne sa vysporiadať. Takýto problém rieši aj Anna Saková, čitateľka z HNPoradne. V byte zostal bývať jej exmanžel a sám spláca aj hypotéku, ktorú by rád refinancoval a previedol na seba. „Stratím tým pádom nárok na majetkové vyrovnanie?“ pýta sa nás a žiada o radu. Tiež nevie, ako si správne rozdeliť hnuteľné veci.

Dohoda je najrýchlejšia. Uľahčí vám starosti

Advokát Milan Ficek odporúča súhlasiť s prefinancovaním hypotéky čo najskôr. A uvádza aj dôvod. „Ak by ste nesúhlasili s prefinancovaním hypotéky a bývalý manžel by ju po rozvode splácal naďalej sám, tak potom bude splácať mesačné splátky. Z nich veľkú časť budú tvoriť zmluvné úroky, pričom istina úveru sa bude znižovať len veľmi pomaly. Polovicu každej jednej splátky môže od vás požadovať nahradiť,“ objasňuje jej.

Ak by ste povolili refinancovanie úveru jeho vlastným úverom, banka vystaví potvrdenie ku dňu refinancovania o výške zostatku istiny. Keď túto istinu splatí, zastaví tak vašu povinnosť platiť úver voči banke a úroky nebudú rásť. „Samozrejme, má právo požadovať od vás v rámci vysporiadania bezpodielového spoluvlastníctva manželov uhradenú sumu zohľadniť,“ tvrdí Milan Ficek.

Rozdeľte si aj hnuteľné veci

Ak ste sa dohodli na podstatnej veci ako je nehnuteľnosť, bola by veľká a hlavne drahá škoda, ak by dohoda stroskotala na hnuteľných veciach. Podľa advokáta Martina Hurtaja z Nitry existuje viacero spôsobov, ako si vysporiadať hnuteľné veci. „Všetky hnuteľné veci si môže napríklad ponechať jeden z manželov, s tým, že polovicu ich hodnoty uhradí druhému manželovi. Respektíve ich hodnota sa započíta do celkovej finančnej náhrady, aj s ohľadom na nehnuteľnosti. Prípadne, ak majú veci približne rovnakú hodnotu, rozdeľte si ich rovným dielom s tým, že žiaden z manželov nebude toho druhého vyplácať,“ radí advokát.

Dohoda o vysporiadaní musí obsahovať všetok majetok, takže odporúča v zmysle „múdrejší ustúpi“, aby si hnuteľné veci ponechal ten, kto ich chce a druhého polovicou z ich hodnoty vyplatil. Rovnako aj finančné príjmy, ktoré nadobudli obidvaja manželia počas manželstva, sú spoločné, preto si ich treba rozdeliť.


V prílohe Poradca si tiež dnes prečítajte:

Každé manželstvo raz môže skončiť. Rozvodom

Dlhy i hypotéku riešte včas. Inak zbytočne prerobíte

01 - Modified: 2007-01-13 02:26:00 - Feat.: 0 - Title: Aso: Japonskí podnikatelia o Slovensku vedia
01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 03 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 04 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť 05 - Modified: 2024-04-05 07:00:00 - Feat.: - Title: Prečo sme schopní stráviť nekonečné hodiny v obchodných centrách? Môže za to nenápadný trik, ktorý si si určite nevšimol
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 05:41