StoryEditor

Odmietam dedičstvo. Kvôli dlhom otca

11.01.2014, 16:00
Čitateľka HN Poradne má problém. Jej rodič má veľké dlhy a ona sa obáva, že ich môže zdediť. Poradili jej naši odborní experti.

„Môj otec má veľké dlhy voči súkromným osobám, bankám, aj nebankovkám. Ak by nečakane zomrel, prešli by dlhy na mňa s bratom?“ pýta sa Lucia Grekčová, čitateľka HN Poradne. Jej otec je rozvedený, nemá žiadny hnuteľný ani nehnuteľný majetok.

 

Zanechá, či nezanechá vám majetok?

Ako jej radí advokát Róbert Bánoš, dedič zodpovedá za dlhy poručiteľa len do výšky hodnoty zdedeného majetku. Aj tu však existuje možnosť dedičstvo odmietnuť ako celok - majetok aj s dlhmi, ak s dlhmi nechcete mať nič spoločné. „Vo vašej situácii, v prípade smrti vášho otca, ktorý nevlastní žiaden majetok, by bolo dedičské konanie pravdepodobne zastavené. A to z dôvodu, že poručiteľ nezanechal žiaden majetok. V tomto prípade by vám nevznikla ani zodpovednosť za dlhy.“ Ak by však po sebe zanechal majetok v nejakej menšej hodnote, v tom prípade je Róbert Bánoš odporúča vzdať sa dedičstva. „Radšej ten majetok nezdediť, ako sa potom súdiť so všetkými veriteľmi vášho otca,“ tvrdé advokát.

Rozhodnite sa, ale len raz

Ako spresňuje advokát Branislav Fridrich zo spoločnosti Fridrich Paľko, vyhlásenie o odmietnutí dedičstva môže Lucia ako dedička urobiť len do jedného mesiaca odo dňa, keď bola súdom o práve dedičstvo odmietnuť a o následkoch odmietnutia upovedomená. Z dôležitých dôvodov môže súd túto lehotu predĺžiť. „Dedičstvo nemôže odmietnuť dedič, ktorý svojím počínaním dal najavo, že dedičstvo nechce odmietnuť. K odmietnutiu dedičstva nemôže dedič pripojiť výhrady alebo podmienky; takisto ho nemôže odmietnuť len sčasti. Vyhlásenie o odmietnutí nemožno odvolať. To isté platí, ak dedič vyhlási, že dedičstvo neodmieta.“

Toto by ste mali vedieť:
– K vyhláseniu o odmietnutí dedičstva musí dôjsť v zákonnej lehote (alebo ju môže určiť notár či súdny komisár).
– Zákonná lehota je jednomesačná a začína plynúť odo dňa, kedy ste o tejto možnosti upovedomený
– Zákon pripúšťa iba dve formy odmietnutia dedičstva, a to ústnym vyhlásením na súde, alebo písomným vyhlásením zaslaným súdu (alebo notárovi či súdnemu komisárovi).
– Z obsahovej stránky musí ísť o odmietnutie bezpodmienečné a bezvýhradné
– Dedičstvo je však možné odmietnuť iba celé, nakoľko zákon neumožňuje vybrať si z dedičstva čo chcete a čo nie

 

01 - Modified: 2005-11-29 12:27:00 - Feat.: 0 - Title: Szigeti sa rozhodol odstúpiť z druhého kola voľby predsedu NSK
01 - Modified: 2024-04-24 14:14:11 - Feat.: - Title: Vláda potvrdila ďalšie dve opatrenia, do konca volebného obdobia potrebuje nájsť takmer štyri miliardy eur 02 - Modified: 2024-04-23 06:51:33 - Feat.: - Title: Štát hospodáril nad očakávania. V Únii však stále patríme k hriešnikom, pripísali sme si smutné prvenstvo 03 - Modified: 2024-04-21 10:56:29 - Feat.: - Title: Príbeh ako z filmu. Margita na sklonku života našla útočisko v bratislavskej knižnici, po smrti jej darovala polovicu majetku 04 - Modified: 2024-04-22 07:05:25 - Feat.: - Title: Schodok v štátnej kase za vlaňajšok pozitívne prekvapil. Trvalé rozpočtové výdavky však zvýšili tri efekty 05 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 10:51