StoryEditor

Sedem kníh, ktoré vás privedú k úspechu

18.03.2015, 14:17
Autor:
mramra
HN zisťovali, ktoré knihy čítajú úspešní Slováci. Tu je sedem tipov.

Rasťo Kulich,

Country manager pre Google

Predictably Irrational (Dan Ariely)

Možno ste sa už aj vy zamýšľali nad tým, prečo robia šikovní a múdri ľudia dennodenne iracionálne rozhodnutia. A odpovede nájdete práve v tejto knihe. Spája každodenné skúsenosti s často prekvapivými experimentami, vďaka ktorým pochopíte ľudské správanie. Dan Ariely v knihe poukazuje na to, že ak sa začnete riadiť knihou Predictably Irrational aj vy, začnete robiť lepšie rozhodnutia, či už pôjde o podnikania či výber toho pravého partnera.

 

Great People Decisions (Claudio Fernández-Aráoz)

Nájsť tých správnych ľudí do tímu nie je často jednoduché. Great People Desicions doslova vypĺňa medzeru na trhu, pretože poskytuje praktické a každodenné nástroje, ktoré využijete najmä ak najímate do firmy nových ľudí a taktiež je nápomocná aj vtedy, ak si ten tím ľudí, ktorý máte, chcete udržať čo najdlhšie. Je to kniha najmä pre manažérov, no na svoje si prídu aj študenti, ktorí sa o túto oblasť zaujímajú a chceli by v budúcnosti pracovať ako HR.

Thinking Fast and Slow (Daniel Kahneman, Myšlení rychlé a pomalé)

Nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu, medicínu a politiku Daniel Kahneman patrí v súčasnosti k najinšpiratívnejším ľuďom. Svoje myšlienky dlho uplatňoval vo svojej práci a neskôr sa rozhodol dať všetky tie odskúšané nápady do jednej knihy. Autor predstavuje dva systémy, ktoré riadia to, o čom premýšľame, a zároveň kniha hovorí o tom, v ktorých prípadoch sa môžeme spoľahnúť na svoju intuíciu. Thinking Fast and Slow označili svetové médiá (New York Times, The Economist či Wall Street Journal) v roku 2011 ako jednu z najlepších kníh.

Know Can Do! (Ken Blanchard, Paul J Meyer, Dick Ruhe)

Príbeh známej autorky, ktorú trápia rozdiely v tom, čo ľudia vedia. Hľadá spôsob, ako preniesť všetky poznatky zo seminárov a intelektuálnych kníh do praxe a skutočného života. Stretáva sa s obchodníkom Carlom Hessem, ktorý tajomstvo, ako dať vedomosti do pohybu, ovláda. Kniha Know Can Do! vám ukáže, ako čo najlepšie uplatniť v živote to, čo ste sa naučili.

 

Vladimír Vaculík,

Connect, IdeaCreator

The Black Swan (Nassim Nicholas Taleb, Černá labuť)

Fenomén „čiernych labutí“. Hovorí vám to niečo? Nie? Autor knihy The Black Swan hovorí o nepredvídateľných javoch a udalostiach a ich významnom dopade na život (aj) celej spoločnosti. Kniha doslova vyzýva, aby sme prehodnotili akýsi ustálený pohľad na svet a priznali si, ako málo o ňom vieme.

Work the system (Sam Carpenter)

„Obvykle si toho na seba naložím viac, než sa patrí a bez správneho systému by sa mi to všetko jednoducho rozsypalo. Niektoré rady z tejto knihy ma už niekoľkokrát zachránili,“ hovorí Vaculík. Aj týmito niekoľkými vetami sa dá vystihnúť podstata knihy Work the System, ktorá dáva zároveň návod, ako pracovať menej a zarobiť viac.

Úvahy a projevy (Tomáš Baťa)

Kniha je doslova nevyhnutá, ak chcete pochopiť Baťove podnikateľské a životné filozofie. Spomienky, vízie či myšlienky (aj) o motivácii zamestnancov – to všetko v jednej knihe. A ako dodáva Vaculík: „V tejto knihe som našiel dosť inšpirácie a podnetov na zamyslenie. Je zaujímavé vidieť, že existujú určité veci, ktoré sa časom vôbec nemenia.“

Ilustrácie: Amazon.com

01 - Modified: 2007-04-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V skratke
01 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 02 - Modified: 2024-04-11 22:13:29 - Feat.: - Title: Poslední mohykáni tradičného remesla. Keď nemáte koho učiť, nikoho ani nenaučíte (+ FOTOGALÉRIA) 03 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní 04 - Modified: 2024-03-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Zabudnuté dedičstvo v hororovom románe. V knihe z českého bazáru sa skrývalo viac ako päťtisíc eur 05 - Modified: 2024-03-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Veľký knižný prieskum ukázal, ako čítame, či na knihách šetríme alebo pri nich myslíme na udržateľnosť
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 07:32