StoryEditor

Ak je biznis pre vás prekážkou, predajte ho

29.08.2014, 00:00
Autor:
mramra
Potrebujete zrušiť eseročku, ktorá nefunguje? Nemusíte ju automaticky likvidovať, radia odborníci. Lacnejšia a rýchlejšia možnosť je predať ju.

Po tom, čo vláda klepla po prstoch malým podnikateľom formou zavedenia daňových licencií či povinného splatenia vkladu do eseročky, ostala vo vzduchu visieť otázka, či sa malým podnikateľom oplatí aj naďalej „živiť“ firmu. Možností na zrušenie biznisu je niekoľko. „Prišiel som k eseročke, pravdepodobne obyčajným prepisom,“ píše čitateľ na portáli HNporadna.sk. „Sám som firmu nechcel a mám s ňou iba problémy,“ dodáva. Je nezamestnaný a zdravotné poistenie si platí sám, pretože ako podnikateľ nemôže byť v evidencii na úrade práce. Plánuje sa firmy zbaviť, no hľadá čo najlacnejší spôsob.

Viacerí experti HN sa zhodli, že najlepším riešením je eseročku predať, resp. previesť svoj obchodný podiel na inú osobu, alebo firmu jednoducho zlikvidovať a vymazať z obchodného registra. „Predaj spoločnosti je však rýchlejší a jednoduchší spôsob, no problém môže nastať v prípade kupcu,“ hovorí advokát Arpád Barczi. Ak sa teda čitateľ rozhodne firmu predať, bude musieť hľadať niekoho, kto jeho podiel v spoločnosti kúpi.

Advokát Róbert Bános dodáva, že nájdený kupca neznamená koniec biznisu.  „Je potrebné vypracovať niekoľko dokumentov a podpísať ich pred notárom,“ upozorňuje.  A koľko to bude celé stáť? „Okrem výdavkov za overovanie u notára si pripravte 66 eur na súdny poplatok. V prípade vypracovania dokumentov advokátom to, samozrejme, bude drahšie,“ hovorí Bános.

Ak však máte eseročku, ktorá dlhodobo nefunguje, porozmýšľajte, či sa vám ju aj naďalej oplatí držať nažive. Ak nie, v takom prípade bude lepšie firmu zlikvidovať. Ako však upozorňujú odborníci, môže to trvať aj niekoľko mesiacov.


Tieto dokumenty budete pri predaji eseročky potrebovať:

  • zmluvu o prevode obchodného podielu
  • rozhodnutie jediného spoločníka (prípadne zápisnicu z valného zhromaždenia), ktorým schválite prevod obchodného podielu
  • potvrdenie o doručení zmluvy o prevode obchodného podielu firmy
  • súhlas daňového úradu s prevodom obchodného podielu
  • úplné znenie zakladateľskej listiny
  • vyhlásenie nového spoločníka, že nie je jediným spoločníkom vo viac než dvoch eseročkách
Ak sa ako konateľ firmy odvoláte a vymenujete za konateľa nového spoločníka eseročky, nezabudnite na súhlas s vymenovaním do funkcie a podpisový vzor konateľa.
01 - Modified: 2006-10-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Svatoš rozhodol o výhre Colorada
01 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 02 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 03 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 04 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 05 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 07:37