19.11.2003, 23:00
Obmedzenie výkonu pôsobnosti orgánov VŠ

Obmedzenie výkonu pôsobnosti orgánov VŠ
Medzi časťou členov akademickej obce rezonujú názory, že orgány verejnej vysokej školy majú absolútnu autonómiu. My si to nemyslíme. Chceli by sme vedieť, kedy a kto môže obmedziť výkon pôsobnosti orgánov verejnej vysokej školy?
-- Z ustanovení § 104 zákona č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov vyplýva, že ak je niektoré opatrenie verejnej vysokej školy alebo jej súčasti v rozpore so zákonom alebo iným všeobecne záväzným právnym predpisom a ak zákon neustanovuje iný spôsob jeho preskúmania, vyzve ministerstvo verejnú vysokú školu, aby zabezpečila nápravu a určí jej na to primeranú lehotu (pozri ods. 1 § 104). Minister môže so súhlasom orgánov reprezentácie vysokých škôl (§ 107 ods. 1 -- Rady vysokých škôl, Študentská rada vysokých škôl, Slovenská rektorská konferencia) obmedziť pôsobnosť orgánov akademickej samosprávy verejnej vysokej školy alebo jej fakulty, poprípade môže verejnej vysokej škole alebo jej fakulte túto pôsobnosť odňať, ak verejná vysoká škola alebo jej fakulta:
a) neustanovila niektorý zo svojich orgánov akademickej samosprávy,
b) má pozastavené alebo odňaté právo udeľovať akademický titul pre všetky študijné programy,
c) vykazuje vo svojom hospodárení nedostatky ohrozujúce plnenie jej úloh,
d) jej orgány akademickej samosprávy (napr. akademický senát, rektor, vedecká rada, disciplinárna komisia pre študentov, dekan fakulty) konajú v rozpore s týmto zákonom (pozri ods. 2 § 104). Spomínané orgány reprezentácie vysokých škôl (§ 107 ods. 1) sú povinné dať svoje vyjadrenie k zisteniam podľa ods. 2 § 104 do 60 dní odo dňa, keď dostanú žiadosť ministerstva o vyjadrenie. Súčasťou žiadosti ministerstva je jej zdôvodnenie (ods. 3 § 104). Ak sa opatrenie podľa ods. 2 § 104 týka orgánov fakulty verejnej vysokej školy, prechádza pôsobnosť týchto orgánov na zodpovedajúce orgány vysokej školy. Ak sa opatrenie podľa ods. 2 § 104 týka orgánov verejnej vysokej školy, prechádza pôsobnosť týchto orgánov na orgány inej verejnej vysokej školy, ktorú ministerstvo poverí výkonom tejto pôsobnosti po vzájomnej dohode (pozri ods. 4 § 104). Z ods. 5 § 104 je zrejmé, že ak nastali skutočnosti uvedené v citovanom ods. 2 § 104, je povinnosťou ministra najprv upozorniť verejnú vysokú školu a vyzvať ju, aby v primeranej lehote urobila nápravu. Zákonodarca pamätá aj na riešenie, keď pominú dôvody, pre ktoré bolo rozhodnuté o opatrení podľa ods. 2 § 104. Ministerstvo totiž prijaté opatrenie bezodkladne zruší (pozri ods. 6 § 104).

V občianskom súdnom konaní možno uložiť poriadkovú pokutu
Kedy a do akej výšky môže byť uložená pokuta počas prebiehajúceho tzv. občianskeho súdneho konania?
-- Zákonom č. 353/2003 Z. z. došlo k zmene § 53 ods. 1 Občianskeho súdneho poriadku (zákon č. 99/1963 Zb. v znení neskorších predpisov), a to s účinnosťou od 1. septembra 2003. To znamená, že tomu, kto hrubo sťažuje postup konania najmä tým, že sa neustanoví na súd alebo neuposlúchne príkaz súdu, alebo kto ruší poriadok, alebo kto urobí hrubo urážlivé podanie, môže súd uložiť uznesením poriadkovú pokutu až do výšky 25 000 Sk. Za odsek 1 § 53 je vložený nový odsek 2, podľa ktorého pri opakovanom hrubom sťažení postupu konania (podľa ods. 1 § 53) môže súd uložiť uznesením poriadkovú pokutu až do výšky 50 000 Sk. Treba vedieť, že uložená poriadková pokuta môže byť dodatočne, a to i po skončení konania odpustená, pravda, ak to odôvodňuje neskoršie správanie toho, komu bola udelená. Inak poriadkové pokuty pripadajú štátu.

Právo nazerať do súdnych spisov
Na okresnom súde sú proti mne vedené tri spory z obchodných a hospodárskych vzťahov. Mám právo požiadať súd o vyhotovenie fotokópií z jednotlivých spisov?
-- Predovšetkým dávame do pozornosti nové znenie ods. 1 § 44 Občianskeho súdneho poriadku, zákona č. 99/1963 Zb. v znení neskorších predpisov. V jeho intenciách účastníci a ich zástupcovia majú právo nazerať do súdneho spisu a robiť si z neho výpisy, odpisy, fotokópie alebo požiadať súd o vyhotovenie fotokópií za úhradu vecných nákladov. To neplatí, ak ide o zápisnicu o hlasovaní alebo listiny obsahujúce utajované skutočnosti, alebo chránené údaje podľa osobitných predpisov. Odsek 2 § 44 Občianskeho súdneho poriadku ostatnou novelou (zákon č. 353/2003 Z. z.) nie je dotknutý do spisu a robiť si z neho výpisy a odpisy, ak sú pre to vážne dôvody a oprávnené záujmy účastníkov, tým nemôžu byť dotknuté.

Ustanovenie advokáta
Môže účastníkovi občianskeho súdneho konania na jeho žiadosť sudca ustanoviť zástupcu z radov advokátov?
-- Podľa § 30 Občianskeho súdneho poriadku v platnom znení účastníkovi, u ktorého sú predpoklady, aby bol súdom oslobodený od súdnych poplatkov, ustanoví sudca alebo poverený zamestnanec súdu na jeho žiadosť zástupcu z radov advokátov, ak je to potrebné na ochranu jeho záujmov. O tejto možnosti súd účastníka poučí.

Dočasná starostlivosť dieťaťa
Môže súd maloleté dieťa dočasne zveriť do starostlivosti fyzickej osoby alebo právnickej osoby?
-- Ak sa ocitne maloleté dieťa bez akejkoľvek starostlivosti alebo ak je jeho život, zdravie alebo priaznivý vývoj vážne ohrozený alebo narušený, súd na návrh orgánu povereného výkonom sociálnoprávnej ochrany a prevencie podľa osobitných predpisov predbežným opatrením nariadi, aby bolo maloleté dieťa dočasne zverené do starostlivosti fyzickej osoby alebo právnickej osoby, ktorú v uznesení určí (pozri ods. 1 § 75a Občianskeho súdneho poriadku v znení neskorších predpisov). Pri nariadení predbežného opatrenia podľa odseku 1 § 75a nemusí byť maloleté dieťa zastúpené. Ak maloletý nemá zákonného zástupcu alebo ak zákonný zástupca nemôže maloleté dieťa v konaní zastupovať, ustanoví súd maloletému dieťaťu opatrovníka bezodkladne po uskutočnení výkonu predbežného opatrenia (ods. 2 § 75a). Predbežné opatrenie podľa ods. 1 § 75a trvá najmenej počas troch mesiacov od jeho vykonateľnosti; ak bolo pred uplynutím tejto lehoty začaté konanie vo veci samej, predbežné opatrenie trvá a zanikne, len, čo je rozhodnutie vo veci samej vykonateľné (porovnaj ods. 3 § 75a).

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 23:14