StoryEditor

Kedy potrebujete výmenný lístok?

Prezradíme vám v akých situáciach sa bez neho nezaobídete.

Mám predčasne narodené dvojročné dieťa. Chodím s ním pravidelne každého pol roka na kontrolu k neonatológovi, očnej lekárke a kardiológovi. Budem ku každému odteraz potrebovať výmenný lístok od pediatra?
Nie. Odporúčanie všeobecného lekára sa nevyžaduje na každé ďalšie súvisiace poskytnutie špecializovanej zdravotnej starostlivosti, ktoré následne určí lekár špecialista.

Mám cukrovku a pravidelne chodím na kontrolu k špecialistovi. Budem na najbližšiu návštevu potrebovať odporúčanie?
Nie, takýto pacient je u lekára špecialistu v dispenzárnej starostlivosti. V prípade dispenzarizácie sa podľa zákona odporúčanie všeobecného lekára nevyžaduje.

Som po operácii a mám ísť na kontrolu na chirurgiu. Potrebujem k tomu výmenný lístok od obvodného lekára?
Nie. Na každé ďalšie súvisiace poskytnutie špecializovanej zdravotnej starostlivosti, ktoré následne určí lekár špecialista, odporúčanie všeobecného lekára nebudete potrebovať.

Pracujem v Bratislave, kde sa aj väčšinu roka zdržiavam. Avšak trvalý pobyt mám u rodičov v Prievidzi, kde mám aj svojho lekára. Ak budem potrebovať ísť k nejakému špecialistovi v Bratislave, budem musieť najskôr ísť do Prievidze k svojmu lekárovi pre odporúčanie?
Odporúčanie všeobecného lekára sa nevyžaduje do 24 hodín od vzniku úrazu alebo inej náhlej zmeny zdravotného stavu osoby, ktorej sa poskytuje zdravotná starostlivosť.
V tomto prípade by bolo vhodné zmeniť všeobecného lekára v mieste, kde sa pacient väčšinu zdržiava vzhľadom na skutočnosť, že počas víkendov a sviatkov je nepretržité poskytovanie zdravotnej starostlivosti zabezpečené lekárskou službou prvej pomoci, ktorej poskytovanie je plne uhrádzané zo zdrojov verejného zdravotného poistenia. 

 

Kedy ho nepotrebujete

– pri úraze, ak na lekárske ošetrenie prídete do 24 hodín
– pri opakovanej návšteve špecialistu, ak tak určí lekár špecialista
– ak si váš stav vyžaduje sústavnú liečebnú starostlivosť
– pri návšteve očného lekára – avšak len ak potrebujete predpísať okuliare
– pri návšteve psychiatra
– pri návšteve kožného lekára
– pri návšteve gynekológa
– pri návšteve stomatológa
– pri ochrannom ambulantnom liečení – napríklad pri odvykacích kúrach

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
08. september 2024 03:05