StoryEditor

Pozor na kanvice a nešliapte si na kábel. Môžete „založiť“ požiar

07.07.2014, 18:00
Autor:
turtur
Doma či vo firme je vhodné „vytiahnuť“ spotrebiče z elektrickej siete. Alebo si kúpiť predlžovačky s vypínačom a automatickou poistkou.

Nabíjačka počítača, mobilu, či batérií pod stolom v elektrickej zásuvke. To sú najrizikovejšie faktory, ktoré môžu či už vo firme, alebo aj doma, spôsobiť požiar. Počas protipožiarnych školení na to lektori sústavne upozorňujú. Darmo. Len málokto po odchode z práce domov „vlezie“ pod stôl a odpojí spotrebiče od elektrickej siete. Napriek tomu odborníci tvrdia, že povedomie pracovníkov o protipožiarnej bezpečnosti sa zlepšuje.

„Niektorí si dajú na stôl, či parapet aj horiace sviečky aby si spríjemnili prostredie. Boli prípady, keď takto založili vo firme požiar,“ pripomína odborníčka na protipožiarnu legislatívu a lektorka Melita Mátalová. „S tým sa stretávam pomerne často,“ dodala.

V súvislosti s teplým letným počasím a sezónnymi prácami sa výrazne zvyšuje aj počet požiarov na vidieku, hlavne na poli, či v lesoch.  

Pozor hlavne na kanvice

Fajčenie a teda aj riziko požiaru zo zapálenej cigarety už nie je na pracoviskách a ani v domácnostiach až taký problém ako v minulosti, informuje Mátalová. Cigareta, ak fajčiar „neťahá,“ podľa nej spravidla samovoľne zhasne. Častejšou príčinou požiarov ako cigarety sú poškodené elektrické kanvice na varenie vody.

Riskantné je však nechať bez dohľadu nabíjajúci sa mobil, či batérie do fotoaparátu, alebo diktafónu. Najmä ak nabíjačka nemá časovač, ktorý ju po dvanástich až šestnástich hodinách sám vypne. Pri dlhotrvajúcom prebíjaní sa môžu baterky poškodiť a aj skratovať.  

Aj pri odchode na predĺžený víkend sa odporúča vypnúť spotrebiče z režimu „stand by“. Často sa to dá len ak sa vytiahne kábel zo zásuvky. Niektoré poisťovne majú vypnutie elektriny v byte dokonca medzi poistnými podmienkami.   

Mátalová tiež upozorňuje firmy, aby si v rámci prevencie preverili, či majú voľné únikové cesty. „V niektorých podnikoch si dajú šanóny, či iné kancelárske potreby aj na schody, po ktorých by v prípade požiaru ľudia išli z objektu von,“ povedala. Taktiež je vhodné preveriť hasiace prístroje, či nie sú prikryté nejakou dekoráciou, ktorá ich zakrýva, či sťažuje ich rýchle použitie.

Predlžovačky s poistkou

Vo firmách by si mali podľa Mátalovej dávať väčší pozor aj na to, aby sa stoličkami „nevozili“ po elektrických kábloch položených na zemi. Môžu sa tak poškodiť a spôsobiť skrat. „Preto odporúčam urobiť si v nich poriadok. Ak máte v predlžovačke zapojených viac spotrebičov, je vhodné, aby jej koncovka mala aj vypínač,“ odporúča ďalej expertka.  Potom netreba vyťahovať z elektrickej zásuvky každý jeden kábel, ale vypnúť všetky spotrebiče jedným tlačidlom. To platí pre firmy, ako aj domácnosati.

Predlžovačka s vypínačom

V predajniasch je dostatok elektrických predlžovačiek s vypínačom.
Ako zistili HN, nie je problém za pár eur kúpiť troj- päť, či dokonca desaťmetrovú šnúru.

Drahšie predlžovačky majú pri vypínači zabudovanú aj poistku. Je na ne vhodné pripojiť drahšie spotrebiče, ako sú televízory, videá, hudobné súpravy, laptopy, či drahšie mobily, ktorých oprava by v prípade skratu bola drahá, alebo by sa celkom zničili. Takáto predlžovačka je tak aj prevenciou proti požiaru. Automatická poistka ju v prípade poruchy v elektrickej sieti vypne, čím zabráni poškodeniu spotrebičov. Tieto predlžovačky však stoja niekoľko desiatok eur.

Predlžovačka s vypínačom a poistkou

Ach, tá nedbanlivosť

Leto požiare priam „privoláva“. Častými príčinami, najmä v prírode sú nedbanlivosť, nedodržanie protipožiarnych opatrení a podcenenie rizika vzniku požiaru pri používaní otvoreného ohňa, informovalo Prezídium hasičského a záchranného zboru. Vlani požiarnici zasahovali pri 1 534 požiaroch, ktoré vznikli vypaľovaní trávy a suchých porastov.
Niekedy vznikne požiar aj pri žatve. Hlavne pri poruche stroja, ktorý sa buď prehreje, alebo „hodí“ iskru. Lesy na Slovensku vlani najčastejšie horeli v auguste. Až 59-krát.

Hasiči preto odporúčajú, aby počas pobytu v lese, či na lúke sa ohne zakladali  len vo vyhradených priestoroch. Ak je vonku dlhšie sucho a riziko požiaru je tak väčšie, neodporúčajú oheň vôbec zakladať,  neopekať, negrilovať na otvorenom ohni, a to ani na miestach ktoré sú na to určené. 

Ako často treba preventívne

kontrolovať:
každých 12 mesiacov v priestoroch, v ktorých sú len občasné pracovné miesta, obvykle len na účely kontroly, údržby alebo opravy.
každých šesť mesiacov v priestoroch, v ktorých sa vykonáva len administratívna činnosť.
každé tri mesiace v priestoroch firmy, ak zodpovedný zástupca neurčí kratšiu lehotu.

školiť:
novoprijatých zamestnancov treba vyškoliť ich zaradení na pracovisko pred začatím práce
zamestnancov, ktorí sa preraďujú na inú prácu, na iné pracovisko alebo ktorým sa mení spôsob práce, sa musí vykonať ešte pred začatím práce.
osoby zabezpečujúce ochranu pred požiarmi v mimopracovnom čase, ako aj overovanie ich vedomostí zabezpečuje firma, pre ktorú sa služba poskytuje.
 


Protipožiarne podmienky, ktoré musí firma splniť:

– dbať o dodržiavanie zákona č. 314/2001 o ochrane pred požiarom, hlavne § 4 a § 5, ktoré ustanovujú povinnosti firiem a a fyzických osôb – podnikateľov

Zabezpečiť:

  • pravidelné preventívne protipožiarne prehliadky (každé 3 mesiace), odstrániť  zistené nedostatky
  • určiť miesta so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiarov
  • zabezpečovať školenia a odbornú prípravu pre zamestnancov
  • vypracovať, viesť a aktualizovať dokumentáciu o ochrane pred požiarmi
  • pravidelné údržby a kontroly technických zariadení
  • pravidelnú kontrolu a čistenie komínov
  • protipožiarnu bezpečnosť pri manipulácii s horľavými látkami
  • obstarávať a inštalovať zariadenia na hasenie
  • označovať únikové cesty a východy
  • strpieť signalizačné a poplachové zariadenia
  • cvičné požiarne poplachy
  • zriadiť ohlasovňu požiarov a protipožiarne hliadky a pod.

Najčastejšie nedostatky v podnikoch zistené v roku 2013 

– nedostatočné požiarne zariadenia a prostriedky
– nedostatočné, alebo poškodené elektrické zariadenia, bleskozvody a vykurovacie zariadenia
– nevhodné stavebné riešenie objektov
– nevhodné skladovanie horľavých látok, kvapalín, plynov a pod.


Počet požiarov vo firmách (rok 2013)

38   – v administratívnych budovách, so škodou 396 970 eur
149 – vo výrobných budovách, so škodou 5,029 milióna eur
48   – vo výrobných halách, so škodou 2,51 milióna eur

Najviac požiarov s najvyššou škodou bolo v gumárenskom a palstikárskom priemysle. Spôsobili škodu 2,61 milióna eur.

Zdroj: Zuzana Farkasová, Hasičský a záchranný zbor SR

 


Sledujte nás aj na Twitteri. A budete mať stále čerstvé informácie o práve, realitách, spotrebiteľoch či dovolenkách. @HNPoradna


Letný servis. Každý deň na HNporadňa.sk

Počas celého júla a augusta nájdete na stránke HNporadňa.sk všetko, čo vás zaujíma v súvislosti s letom.
Brigádujete? Idete na dovolenku? Chcete ju reklamovať alebo sa potrebujete poistiť? Uvažujete, ako ísť na pekný výlet za menej, než stovku? Zaujíma vás, čo vám firma musí na pracovisku zabezpečiť v lete? Alebo chcete kompletné tipy na predĺžené eurovíkendy v Európe?

Sledujte HNporadňa.sk každý pracovný deň a počas sobôt.

Prečítajte si aj:

Tento článok vznikol v spolupráci s ČSOB, ktorá poskytuje podnikateľom dostupnejšie podnikateľské úvery. Ak máte záujem o výhodnejšie a jednoduchšie financovanie vášho podnikania, kliknite TU.

01 - Modified: 2006-07-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pre IBM u nás pracuje už dvetisíc ľudí
01 - Modified: 2024-04-25 09:52:43 - Feat.: - Title: Rezort zdravotníctva pripravuje nové skríningové programy 02 - Modified: 2024-04-17 08:47:12 - Feat.: - Title: Hasiči naďalej bojujú s požiarom historickej budovy kodanskej burzy. Hasiť ho budú zrejme ešte 24 hodín 03 - Modified: 2024-04-18 09:22:50 - Feat.: - Title: Koniec benefitov na zuby, financie majú ísť ambulanciám 04 - Modified: 2024-03-30 22:46:42 - Feat.: - Title: Kytice v plameňoch. Hasiči likvidujú požiar v žarnovickej továrni, ktorá sa zaoberá výrobou umelých kvetov 05 - Modified: 2024-03-26 14:09:44 - Feat.: - Title: Chemičku na Kysuciach zachvátil rozsiahly požiar, zasahuje množstvo hasičov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 21:34