StoryEditor

Práca pre konkurenciu? Môžete mať problém

14.02.2014, 17:30
Zákaz o konkurencii máte v zmluve možno aj vy. Dajte si pozor, čo vám z neho vyplýva.

Nastupujete do nového zamestnania alebo opúšťate to staré? Dajte si pozor na to, čo podpisujete. Odborníci radia: zmluvu či dohodu si vždy poriadne prečítajte. Nenechajte sa „zahnať“ do kúta a pýtajte si to, na čo máte nárok. Ak sa vám to oplatí.

Najviac na jeden rok

„Odchádzam z práce a so zamestnávateľom som ukončila pracovný pomer dohodou,“ hovorí naša čitateľka Eva. Súčasťou jej pracovnej zmluvy je aj časť, ktorá jej bude v budúcnosti brániť pracovať vo firme s podobným alebo rovnakým zameraním. Ide o zákaz konkurencie, ktorý sa často využíva napríklad v účtovníckych firmách alebo rôznych agentúrach. Zamestnávateľ pani Evy sa rozhodol spolu s dohodou o ukončení pracovného pomeru podpísať aj dodatok, ktorým konkurenčnú doložku zruší, a teda pani Eva bude môcť pracovať v rovnako zameranej firme. „Musím tento dodatok podpísať?“ pýta sa.

Obmedzenie týkajúce sa zamestnania v konkurenčnej firme môže byť súčasťou pracovnej zmluvy, ktorú podpisuje zamestnanec pri nástupe do zamestnania. Môže trvať maximálne jeden rok a zároveň z neho vyplývajú pre firmu určité povinnosti. V praxi sa tak zamestnávateľ podpisom konkurenčnej doložky zaväzuje platiť zamestnancovi, ktorý odišiel z firmy a nenašiel si kvôli zákazu konkurencie prácu, náhradu mzdy vo výške najmenej 50 percent priemernej mesačnej mzdy, a to tak dlho, kým si prácu nenájde. Najviac však do jedného roka. Aj to mohlo byť podľa právničky Hedvigy Takáčovej dôvodom, prečo chcel zamestnávateľ pani Evy podpísať dodatok. Vyhol by sa tak plateniu náhrady, ak by sa pani Eva nevedela zamestnať. Od takétoho záväzku je však možné odstúpiť len počas trvania pracovného pomeru. „Po podpísaní takéhoto dodatku prestáva zákaz konkurencie platiť až od nasledujúceho mesiaca,“ vysvetľuje Takáčová.

Berte to, čo je výhodnejšie

Podľa zákona je možné v kolektívnej zmluve vymedziť okruh zamestnancov, s ktorými sa môže firma dohodnúť na obmedzení pracovnej činnosti po ukončení pomeru. Tiež je možné dohodnúť dobu, počas ktorej nemôžete pracovať v konkurenčnej firme alebo „minimálnu mieru primeranej peňažnej náhrady a obmedzenie najvyššej sumy náhrady“. Ako hovorí Takáčová, je lepšie, ak zamestnanec vychádza z obsahu v dodatku k pracovnej zmluve. Tú by ste mali dostať ešte pred tým, ako nastúpite do zamestnania. „Ak nemáte istotu, nechajte si čas na premyslenie,“ odporúča. V prípade pani Evy vraj záleží aj na tom, či už stihla so zamestnávateľom podpísať dohodu o ukončení pracovného pomeru. „Rozhodujúce je tiež aj to, aké bude vaše budúce zamestnanie. V konečnom dôsledku je to na zamestnancovi, aby si premyslel, čo je pre neho výhodnejšie.“

01 - Modified: 2006-01-23 10:42:12 - Feat.: 0 - Title: Daniela Hantuchová: V osemfinále chýbala odvaha
01 - Modified: 2024-04-04 14:21:16 - Feat.: - Title: Edgar Baker: Očakávania dnešného slovenského kandidáta a opatrenia firiem 02 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov? 03 - Modified: 2024-02-28 12:35:57 - Feat.: - Title: Rezort práce predstaví o pár dní európsky program pre nezamestnaných v objeme 300 miliónov eur 04 - Modified: 2024-02-27 18:00:00 - Feat.: - Title: „Katastrophe!“ Nemci nemajú kde bývať, chýbajú im státisíce bytov. A bude horšie 05 - Modified: 2024-01-27 10:30:55 - Feat.: - Title: Jamrichová určite má šancu preraziť. Je dravá, vysoká a dobre aj podáva, pripomína mi Kvitovú, tvrdí expert
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 20:37