StoryEditor

Anna Záborská:Smer proti trhu v zdravotníctve, KDH žiada zoznam diagnóz s príplatkami

13.05.2004, 00:00

Podporí KDH reformu zdravotníctva z dielne ministra Rudolfa Zajaca?
- Po diskusii s ministrom zdravotníctva, ktorý prejavil určitú ústretovosť v rámci druhého čítania akceptovať aj zásadnejšie pozmeňujúce návrhy, sme v poslaneckom klube KDH rozhodli, že tieto zákony podporíme a prepustíme do druhého čítania. Zatiaľ sme však s ministrom nehovorili podrobne o jednotlivých paragrafoch.

Ku ktorým navrhovaným zákonom, respektíve ku ktorej zmene máte zásadné výhrady?
- Máme pripomienky k návrhu ministra zdravotníctva transformovať verejnoprávne zdravotné poisťovne na súkromné akciové spoločnosti. Aj keď v poslednom čase zaznela nová myšlienka od Zajaca, že dve z poisťovní budú štátne akciovky, v predložených návrhoch zákonov to však nie je uvedené a spresnené. Dá sa to teda rôzne vysvetliť. Keby tu však boli na jednej strane zdravotné poisťovne ako štátne akciovky, a na druhej strane zdravotné poisťovne ako súkromné akciové spoločnosti, došlo by k zásahu do rovnoprávnosti poisťovní. Štátne poisťovne bude môcť totiž štát hocikedy oddlžiť a bude garantovať ich platobnú schopnosť. Pri súkromných to nebude možné. Vážne pripomienky máme tiež k zákonu o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia. Minister nezverejnil zoznam chorôb, za ktoré sa bude doplácať. Hovorí len o interrupcii a stomatologickej starostlivosti. To je však málo. Vyslovene žiadame, aby boli v zákone uvedené aj diagnózy, za ktoré si pacient priplatí v ambulancii lekára alebo v nemocnici zo svojej peňaženky. V zákonoch tiež nie je definovaná potreba zdravotnej starostlivosti - teda, aký by mal byť rozsah zdravotnej starostlivosti, aby bola naplnená koncepcia štátnej zdravotnej politiky.

Stotožňujete sa so základným zámerom transformovať zdravotnícke zariadenia na akciové spoločnosti?
- Ak majú byť zdravotnícke zariadenia akciové spoločnosti, tak potom všetky. Tu chcem osobne podať pozmeňovací návrh, aby na akciovky mohli prejsť aj nemocnice, ktoré sú dnes v pôsobnosti VÚC. Tieto nemocnice sú v súčasnosti prispevkovými organizáciami VÚC. Je však jasné, že samosprávne územné celky nemajú dostatok finančných prostriedkov, aby prispievali na chod a rozvoj zdravotníckych zariadení. Aj preto dochádza skôr k obmedzovaniu kompetencií nemocníc zo strany VÚC.

Do akej miery je finančne podložená reforma zdravotníctva?
- Osobne mi veľmi prekáža, že hlavným kritériom predložených zákonov sú disponibilné zdroje a všetko sa odvíja od súčasných zdrojov. Nikto však nedefinoval, či sú tieto zdroje adekvátne pre určitú úroveň poskytovania zdravotnej starostlivosti. Zákon o zdravotnej starostlivosti hovorí o liečbe lege artis, ale z toho vyplýva, že by sme potrebovali viac peňazí, ako máme. Krátko ešte spomeniem rozsahom najmenší reformný zákon, ale veľmi dôležitý - zákon o záchrannej zdravotnej službe. Za veľmi dôležité pokladám, aby tu bolo definované aspoň orientačne, koľko korún bude treba na zriadenie nových 120 operačných stredísk záchrannej zdravotnej služby. Chýba mi však aj stanovenie časového obdobia, dokedy sa systém vybuduje.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 13:47