StoryEditor

Ako sa starať o zdravie po 1. máji

24.03.2004, 23:00
Po vstupe Slovenska do EÚ sa z nás budú musieť stať väčší byrokrati aj pri starostlivosti o zdravie. zdravotnú starostlivosť v cudzine spolu s identifikačným dokladom, teda pasom a kartou poistenca, zabezpečovať štandardizované formuláre. Spolu ich bude 22. Zatiaľ si po prvom máji bude nevyhnutné pred každým vycestovaním vyzdvihnúť formulár E111, ktorý bude potvrdením nároku na zdravotnú starostlivosť tam, kam vycestujeme, vrátane Česka.

Po vstupe Slovenska do Európskej únie sa z nás budú musieť stať väčší byrokrati aj pri starostlivosti o zdravie. Slobodný pohyb osôb po členských štátoch si vyžiada najmä zmeny v zdravotnom poistení. Kým budeme mať všetci čipové karty, ktorých zavedenie sa na Slovensku očakáva v rokoch 2006 až 2008, budú nám zdravotnú starostlivosť v cudzine spolu s identifikačným dokladom, teda pasom a kartou poistenca, zabezpečovať štandardizované formuláre. Spolu ich bude 22. Zatiaľ si po prvom máji bude nevyhnutné pred každým vycestovaním vyzdvihnúť formulár E111, ktorý bude potvrdením nároku na zdravotnú starostlivosť tam, kam vycestujeme, vrátane Česka. Ak počas pobytu v cudzine budeme potrebovať zdravotnú starostlivosť z verejných zdrojov, zaplatí ju poisťovňa, v ktorej sa v cudzine zaregistrujeme a ktorej bude naša poisťovňa v SR mesačne platiť paušálny poplatok. Keby sme však potrebovali starostlivosť, ktorá sa v cudzine hradí zo súkromného poistenia, museli by sme si ju platiť z komerčného pripoistenia alebo v hotovosti.
Nevyhnutnú zdravotnú starostlivosť poskytnú v členských štátoch únie turistom, uchádzačom o zamestnanie, prepravcom, študentom. Starostlivosť v plnom rozsahu poskytnú dôchodcom, cezhraničným pracovníkom a ich rodinným príslušníkom, no len v rozsahu, v akom sa poskytuje v príslušnom štáte, čo môže byť menej ako na Slovensku. V rámci EÚ sa totiž poskytne v takom rozsahu a za takých podmienok, ako "domácim" poistencom.
Riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ktorá sa stane styčným orgánom a koordinátorom vzťahov so zahraničnými poisťovňami, František Valašek upozornil, že to môže znamenať aj významnú redukciu rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá v členských štátoch napríklad v prípade onkologických ochorení nie je taká štedrá ako v SR. V členských štátoch bude potrebné zvyknúť si aj na niekoľkomesačné čakacie lehoty na vyšetrenia u špecialistov. Doplatky za lieky či poplatky u lekárov si bude každý, kto vycestuje, hradiť podľa cenníkov príslušnej krajiny.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 13:49