StoryEditor

Meníte job za biznis? Týchto šesť otázok sa pýtajte

25.10.2014, 14:00
Autor:
mramra
Skôr, ako dáte v práci výpoveď a založíte si biznis na vlastnú päsť, buďte k sebe úprimní. Týchto šesť otázok vás nasmeruje na správnu cestu.

Opustiť isté miesto vo firme, v ktorej pracujete už roky, pre niečo, čo prinesie viac neistoty a mnoho zlyhaní, je veľké rozhodnutie. Ak ale vezmete podnikanie zodpovedne a obetujete svojim cieľom všetok svoj (nielen) pracovný čas, odmena vás neminie. Skúste si položiť týchto šesť otázok a odpovedzte si na ne. Pravdivo a úprimne.

1. Čo najhoršie sa môže stať?

Túto otázku by ste si mali položiť zakaždým, keď sa o niečom rozhodujete. Často máme totiž vysoké očakávania, čím podvedome vytvárame zbytočný tlak na rozhodnutia a ich výsledky. Odpoveďou na túto otázku si tak budete vedieť pripomínať, čo najhoršie sa môže stať, ak biznis nebude fungovať tak, ako by mal.

2. Čo ak ostanem tam, kde som?

Ak si odpoviete, že prečo by ste ostávali, výsledok je jasný. Ľudia často analyzujú a porovnávajú dve varianty - aké to bude, ak zostanem pracovať v tejto firme ešte ďalších päť rokov, a aké to bude, ak rozbehnem biznis. Toto porovnávanie ale nie je spravodlivé, pretože mnoho ľudí uprednostní vlastnú pohodlnosť pred úspechom v podnikaní.

3. Čo môžem stratiť?

Niekedy postačí, ak si napíšete zoznam vecí, o ktoré prídete, ak dáte výpoveď a začnete robiť niečo na vlastnú päsť. Zistíte, že to, čo vám na súčasnom zamestnaní bude chýbať, sú ľudia a priateľstvá z kancelárie či pracoviska. Tento zoznam vám dá akýsi rámec hodnôt, na ktoré sa budete sústrediť v podnikateľských začiatkoch najviac. Tu je na mieste aj ďalšia otázka: Ako to bude fungovať?

4. Ako by mal podľa mňa vyzerať každý deň?

Áno, sloboda znie dobre, no čo to naozaj znamená? Je jednoduché predstaviť si, že budete celý deň spať alebo sem-tam z kaviarní, no skutočná otázka, nad ktorou by ste sa mali zamyslieť, je: Čo ma naozaj „nakopne“? Možno zistíte, že je to dynamický tím ľudí či vytváranie dobrej firemnej značky. Takto budete vedieť presne, do čoho sa pustiť, keď ostanete na voľnej nohe.

5. Ako by som sa predstavil?

Rezignovať na pracovisku znamená aj vzdať sa svojho príbehu a všetkých zaujímavých vecí či udalostí, ktoré si s vami ľudia spájajú. Budete si musieť premyslieť, ako by mal vyzerať váš nový príbeh. Nemali by ste sa báť povedať to nahlas, najmä pred sebou.

6. Čo urobím pre to, aby som ďalej rástol?

Viete si predstaviť, že budete pracovať bez šéfa? Že budete svojím nadriadeným? Pribudnú vám nové úlohy a budete musieť riešiť aj veci, ktoré ste doposiaľ nemuseli. Pre vás to ale môže znamenať, že sa budete učiť nové veci a nadobudnete veľa nových skúseností. V prípadoch, kedy sa cítite bezradní, vyskúšajte osloviť mentorov. Ľudia, od ktorých sa máte čo naučiť, vás posunú v biznise vpred.

Zdroj: Forbes.com

01 - Modified: 2006-11-28 04:52:00 - Feat.: 0 - Title: Economic News SUMMARY, November 27
01 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 02 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 03 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 04 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 05 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. máj 2024 05:07