StoryEditor

Obchodujete s tovarom? Štát má nové pravidlá na odpis starých zásob

17.12.2014, 13:00
Autor:
turtur
Máte v predajni tovar po záruke, alebo tričká, čo vyšli z módy? Starý tovar si môžete daňovo odpísať len ak ste sa ho snažili predať znížením ceny.

Niekoľko rokov sa daňoví úradníci a daňoví poradcovia sporili o tom, či majú podnikatelia, napríklad obchodníci, právo odpísať si z daní zastarané, vyradené zásoby tovaru, ktorý nepredali. Spor sa konečne vyriešil. 

Od januára 2015 to už bude možné. Nepredaný tovar si podnikatelia môžu z daní odpísať.  Musia však splniť niekoľko podmienok. Pravidlá im určila novela zákona o dani z príjmov.

 „V roku 2009 sa dokonca na túto tému objavili dva rozsudky, v ktorých Najvyšší súd rozhodol v prospech daňového riaditeľstva a potvrdil záver o daňovej neuznateľnosti vyradených zastaraných zásob,“ pripomína daňová poradkyňa Ingrid Cicáková zo spoločnosti Adea. Ako uviedla pre HN, daňové kontroly považovali takýto druh nákladu za „daňovo neúčinnú škodu“.

„Časť odborníkov, najmä daňových poradcov, však považovala takýto náklad za klasický obchodný výdavok vynaložený s pôvodným zámerom dosiahnutia príjmu. Preto mal byť pre podnikateľov daňovo uznateľným nákladom,“ dodala Cicáková.

Nové pravidlá

Daňová poradkyňa ďalej vysvetľuje, kedy sa môžu po novom vyradené zásoby považovať za daňovo uznateľný výdavok. 
Zásoby sa rozdelili do dvoch skupín. 


1. skupina

Zásoby s expiráciou a bez expirácie

 Pri vyradení zásob s dobou expirácie, je možné ich zahrnúť do daňových výdavkov, ak podnikateľ preukáže, že pred uplynutím doby použiteľnosti urobil všetky opatrenia (na podporu predaja) postupným znižovaním cien.

Príklad:
Obchod s potravinami tri dni pred skončením záruky jogurtov zníži ich cenu a označí výraznou žltou etiketou. Dá sa to overiť účtovnými a skladovými záznamami, prípadne fotodokumentáciou. Za daňovo uznateľný výdavok sa považuje aj bezplatné odovzdanie potravín do Potravinovej banky a odovzdanie liekov na lekársky predpis v zmysle zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach.

Pri vyradení zásob bez expirácie, nie je ich možné považovať za daňovo uznateľný výdavok, pokiaľ podnikateľ nepreukáže príjem z predaja.

Príklad:
Obchod s oblečením má v sklade posledné kusy tričiek, ktoré boli na pultoch minulú sezónu a je na nich vidieť, že ich zákazníci už skúšali. Ak sa majiteľ obchodu rozhodne trička zlikvidovať, alebo rozdať napríklad zamestnancom, bude ich obstarávacia cena nedaňovým výdavkom. Ale ak tričká dá do predaja hoci len za symbolickú cenu, ich obstarávacia cena bude v plnej výške daňovo uznateľným výdavkom.


2. skupina

Zásoby vyradené v dôsledku poškodenia

Vyradenie poškodených zásob sa považuje za škodu a je nedaňovým výdavkom. „Ale ak je v súvislosti so škodou na zásobách poskytnuté poistné plnenie, za daňový výdavok možno uznať obstarávaciu cenu vyradených zásob do výšky prijatej náhrady,“ vysvetľuje ďalej Cicáková.

Príklad:
Obchodník má zásobu vianočných svetlíc, delobuchov a podobných atrakcií. Pršalo, takže pyrotechnika zvlha a znehodnotila sa. Ak nemal obchodník zásoby poistené, ich likvidácia bude predstavovať nedaňový výdavok.
Ale ak bude podnikateľ túto škodu hlásiť poisťovni a tá mu poskytne určitú náhradu, obstarávacia cena likvidovaných zásob bude pre neho daňovým výdavkom do výšky náhrad.


O daňovo uznateľný náklad môže teda ísť aj v týchto prípadoch 

–  Ak škody vznikli živelnou pohromou, napríklad v dôsledku krupobitia a prívalových dažďov, čo podnikateľovi zničilo úrodu.
Aby si mohol započítať zničené zásoby aspoň do daňových nákladov, musí urobiť všetky opatrenie na dokázanie tejto skutočnosti. Teda urobiť si napríklad fotodokumentáciu, spísať protokol, odložil si aktuálnu dennú tlač v ktorej sa o počasí písalo a podobne. 

–  Podobne treba postupovať, ak by škodu spôsobil neznámy páchateľ, pričom by to potvrdila aj polícia.  

01 - Modified: 2007-01-24 11:16:28 - Feat.: 0 - Title: Počítače si zaplávajú v našich cievach
01 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 02 - Modified: 2024-04-11 09:05:00 - Feat.: - Title: Malý trnavský crossover bude ešte lacnejší. Okrem e-pohonu dostane aj klasické motory 03 - Modified: 2024-04-09 14:41:54 - Feat.: - Title: Americká legenda je na Slovensku: Koľko stojí obľúbený Ford i jeho špeciálna verzia? 04 - Modified: 2024-04-07 08:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Ďalšie nádherné mestečko predáva domy za jedno euro. Záujem je však veľmi malý, toto je dôvod 05 - Modified: 2024-04-05 11:43:54 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme auto pre masy: kórejský hatchback s manuálom a priaznivou cenou
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 09:45