StoryEditor

Váš projekt je super. Našli ste dieru na trhu (video)

20.06.2013, 00:00
Startup Bedrooms.sk ponúka prehľadné vyhľadávanie bytov na prenájom.

 

Pozrite si aj neskrátenú verziu relácie s Bedrooms.sk

 

Startupy v projekte Nájdite si biznis s HN hodnotia:

Michal Matys

Martin Krupa

Karol Gogolák

Ivan Štefunko

Richard Hudec

spolumajiteľ spoločnosti

Translata a EuroCoc

spolumajiteľ spoločnosti

Ui42

investor, G4

predseda Predstavenstva

Neulogy, a. s.

spolumajiteľ Wiktor

Leo Burnett

Predstavenie projektu

Desiatky fungujúcich slovenských realitných portálov nestačia. Presvedčili sa o tom na vlastnej koži dvaja mladí programátori Matúš Koprda a Roman Sekerka, keď si v Bratislave hľadali podnájom. „Namiesto sto inzerátov sme si museli pozrieť tisíc, aby sme našli nejaké vyhovujúce,“ spomína na obdobie spred piatich mesiacov Koprda. A táto skúsenosť ich otrávila natoľko, že sa pustili do programovania vlastného, špičkovo prepracovaného realitného portálu Bedrooms.sk.

„Konkurenčným portálom nejde o používateľa, ale skôr o počet uverejnených inzerátov,“ tvrdí Koprda. Duplicitné ponuky, zmätočné informácie o energiách a obmedzený výber lokalít boli bežnými skúsenosťami záujemcov o podnájom.
Bedrooms.sk je však podľa nich iný. Prináša prehľadnú ponuku podnájmov bez zbytočného balastu. „My tie inzeráty aj čítame,“ zdôvodňuje Koprda a vysvetľuje, ako sa im darí vytiahnuť z ponuky to podstatné: „Napísali sme si skript, ktorý pravidelne aktualizujeme, ten ponuky dôkladne prečíta.“ A čo ocení návštevník stránky?  Presné informácie, ako lokalita bytu vrátane značenia na mape, orientačnú cenu za podnájom a špeciálne za energie, ale uvidí aj iné špecifikácie, ako napríklad, ktoré izby sú priechodné.

Bedrooms.sk funguje už päť mesiacov. S počtom návštevníkov za deň však rekordy netrhá. „Chýba nám marketér, my sme programátori a trochu grafici,“ tvrdí Koprda. A smerom k investorom adresuje aj svoju požiadavku. Potrebujú vraj okolo seba vytvoriť marketingový šum a pomaly vystavať používateľskú komunitu. Toto je však podľa investorov beh na dlhé trate. Už po predstavení vedia, kam nasmerujú svoje odporúčania. 


 

Otázky a odpovede

„Takže vy nechcete peniaze, ale človeka?“ overuje si Ivan Štefunko z Neulogy. Nie je mu celkom jasné, o čo šikovným programátorom ide. Na jednej strane tvrdia, že hľadajú človeka, ktorý by prevzal zodpovednosť za marketingové záležitosti, na druhej strane sa otvára otázka, ako ho budú platiť. Sami totiž na projekte zatiaľ nezarábajú. Možným scenárom je podiel vo firme, ale Koprda sám priznáva: „Musí to byť niekto, kto sa projektu bude venovať naplno.“

Štefunkovi to nedá, musí sa opýtať aj na niečo, čo mu prišlo na um pri Bedrooms.sk ako prvé. Podľa neho je najlepším riešením nájsť si veľký portál a ponúknuť mu projekt ako doplnkovú službu. Koprdovi sa myšlienka veľmi nepozdáva, portál vníma ako niečo, čo si „vypiplal“. „V minulosti sme už dva projekty takto predali, chceme už mať niečo vlastné,“ vysvetľuje. Navyše, veľké realitné webové stránky sa mu ani nepáčia. „Sú neosobné,“ dodáva.

Michal Matys z Translaty sa chytí Štefunkovej myšlienky, presviedča zapáleného programátora, že partnerom nemusí byť práve realitný portál, ale akýkoľvek veľký komunitný. Bedrooms.sk by sa takto odbremenil od počiatočných ťažkostí s „naháňaním“ používateľov. O tom, že to nebude ľahké, svedčí aj Google. „Ste programátori, prečo nie ste aspoň na druhej stránke vo vyhľadávaní?“ pýta sa Matys. Koprda so Sekerkom už začínajú tušiť, čo sa im investori snažia povedať. Predaj projektu je najschodnejším riešením. Nenápadné narážky členov poroty ukazujú na Karola Gogoláka z investičného klubu G4. „Chalani mi nahrávajú,“ berie si slovo a posúva otázky k porovnaniu s konkurenciou. Z odpovedí je jasné, že títo startupisti myslia v prvom rade na používateľov, a nie na inzerujúce realitky. A to sa Gogolákovi páči.         

Hodnotenie
Investori sa zhodujú – Bedrooms.sk je dobrý projekt. Chalani našli podľa Matysa peknú dieru na trhu. Otázkou však ostáva, či sa rozhodnú „posunúť“ ho ďalej, rovnako ako predchádzajúce projekty. „Nie je to ani vaše dieťa, ani vaša manželka, ste dobrí vo vymýšľaní a v programovaní, tak vymýšľajte,“ prihovára sa Štefunko. Stále trvá na svojom, Koprda s partnerom si musia vytypovať silného partnera a tomu do dokonalosti „vyladený“ projekt za peknú sumičku predať. Je si istý, že viac im k tomu povie Gogolák. Ten sa rozhodol, že nebude krúžiť ako okolo horúcej kaše, na rovinu hovorí: „Naháňaním reklamy peniaze nezarobíte, vymeníme si kontakty, dohodneme stretnutie a pozrieme sa na to lepšie,“ poteší startupistov. Hodnotenie uzatvára Martin Krupa z Ui42, podľa neho boli odporúčania dostatočné a naznačuje Koprdovi so Sekerkom, že je najvyšší čas pustiť sa do vymýšľania a programovania ďalších projektov. „Ste programátori, robte to, čo vám ide najlepšie,“ dopĺňa ho Matys.


Verdikt poroty

Karol Gogolák, investor, G4
Máte za sebou históriu, robíte dobré projekty. Chce to hlbšiu analýzu. Vymeníme si kontakty a pozriem sa na to.

Ivan Štefunko, predseda Predstavenstva Neulogy, a. s.
Predali ste už dva projekty. Treba zmeniť ligu a tento projekt predať niekoľkonásobne drahšie.  

Martin Krupa, spolumajiteľ spoločnosti Ui42
Je to super. Pozeral som si to na tablete a nielen že to dobre vyzerá, má to aj dobrú funkcionalitu. 

Michal Matys, spolumajiteľ spoločnosti Translata a EuroCoc
Riešite existujúci problém. Skúste si nájsť silného partnera s poriadnou komunitou. Sami to nedokážete zmonetizovať. 

Richard Hudec, spolumajiteľ spoločnosti Translata a EuroCoc
Nie je mi jasné, čo chcete, či riešite dlhodobý projekt a hľadáte partnera, alebo by ste ho radšej predali. Odporúčam, spojte sa s niekým. 



01 - Modified: 2004-11-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Španielsko stráca investorov
01 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 02 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 03 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 04 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 05 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 09:06