StoryEditor

Na káve možno veľa zarobiť i stratiť

28.12.2003, 23:00
Na káve

Káva je známa ako živý, niekedy až divoký, no v každom prípade dosť obľúbený trh. Tak, ako na každom volatilnom trhu, sa dajú na ňom stratiť, ale aj zarobiť veľké peniaze. Tento segment nie je najvhodnejší pre začínajúcich investorov. Existuje totiž viacero faktorov, na ktoré si treba dávať pozor. Najdôležitejším je počasie, keďže káva je plodinou, na ktorú má najväčší vplyv. Káva nie je novinkou. Predstavuje prastarú komoditu, ktorá sa z Afriky rozšírila cez arabský svet do Európy a odtiaľ do Ameriky. Severná Amerika sa stala kávovou baštou na svete. Spojené štáty americké sú totiž najväčším konzumentom kávy na svete.
Odborníci rozlišujú kávu Robustu a kávu Arabicu. Robusta sa pestuje v Afrike a predstavuje drsnejší, menej citlivý a odolnejší druh voči škodcom. Často sa z nej pre jej horšiu chuť a slabšiu arómu vyrába instantná káva. Arabica sa pestuje v Latinskej Amerike, hlavne v Brazílii a Kolumbii. Je to veľmi jemný druh kávy, náročný na optimálne poveternostné podmienky. Odmenou pre jej pestovateľov je jej výborná aróma a lahodná chuť.
Na investovanie do Robusty potrebuje investor nižší vklad, čo zodpovedá nižšej hodnote bodu na trhu. Arabica, ako kvalitnejšia odroda, má vyšší vstupný vklad s vyššou peňažnou hodnotou bodu. Renomé divokého trhu si káva získala vďaka svojej citlivosti na chlad a extrémne teplo. Obchodníkom často stačí len hrozba mrazov na to, aby cenu vyhnali do extrémov. Pri posúdení adekvátnosti ceny na trhu by investor nemal zabúdať ani na pomerne vysoké prepravné a skladovacie náklady. Ohľad by sa mal brať aj na posúdenie politického rizika, ktoré je pri zohľadnení jej hlavných producentov vysoké. Situácia v afrických krajinách a niektorých latinskoamerických štátoch je niekedy neprehľadná. Časté prevraty a neistota v týchto oblastiach nepomáhajú stabilite na trhu.
V posledných rokoch sa hlavne v Brazílii nazhromaždili obrovské zásoby, ktoré tlačia cenu tejto komodity smerom nadol. Hlavní pestovatelia sa pokúšajú vytvoriť organizáciu podobnú OPEC-u, ktorá by kontrolovala dodávky kávy na svetové trhy, a tým regulovala cenu tejto komodity. V závislosti od ceny by limitovali dodávky kávy, a tým by sa zvýšila celková rentabilita tak výrobcov, ako aj spracovateľov. Táto snaha však doteraz nezískala dostatočnú podporu, a aj z tohto dôvodu je pestovanie kávy pri súčasných svetových cenách na trhu pre producentov sotva na hranici rentabilnosti.

Označenie: KC, Coffee Arabica (CSCE) a CF, Coffee Robusta (LIFFE)
Veľkosť kontraktu: 37 500 libier
Margin: $ 1 960 a 240
Obchodovacie hodiny: (15.00 -- 18.00 SEČ)
Začiatok obchodovania: 1972

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 02:10