StoryEditor

Prichádza obdobie kýchania a slzenia očí

06.03.2003, 23:00

Senná nádcha je sezónna alergia, ktorú charakterizujú záchvaty kýchania, upchatý nos, nádcha a pálenie v očiach. Tieto príznaky sú extrémnou odpoveďou na vzduchom sa šíriaci peľ. Na jar pochádzajú peľové alergény najmä zo stromov, v lete z tráv a na jeseň z húb.
Sennú nádchu možno zvládnuť niekoľkými spôsobmi. Alergénom sa zrejme nevyhneme. Byť v čase najväčšieho výskytu peľu výhradne v klimatizovaných budovách nemusí byť najpraktickejšie. Príznaky alergie však možno zmierniť alebo úplne odstrániť liekmi. V najťažších prípadoch, keď postihnutý lapá po dychu ako pri astmatickom záchvate, zaberajú injekcie znižujúce celkovú citlivosť alergika. Proti alergickému zápalu môžu pomôcť aj potraviny, obsahujúce veľa protizápalových látok a bohaté na vitamín C, napríklad čierne ríbezle alebo citrusové ovocie.
Niektorí liečitelia tvrdia, že zmierniť sennú nádchu a vytvoriť si odolnosť proti miestnym peľom môžete, ak budete tri mesiace pred peľovou sezónou jesť lyžicu domáceho medu denne. Peľ, ktorý spôsobuje sennú nádchu, však väčšinou pochádza z tráv a zo stromov a ten včely na tvorbu medu zvyčajne nezbierajú. Ale aj džúsy pomáhajú tíšiť kašeľ a dodávajú telu živiny, ktoré podporujú imunitu, napríklad vitamín C, beta-karotén, vitamíny skupiny B a z minerálov zinok. Skúste niektorý z týchto receptov na zdravý džús. Každý recept poskytuje asi 230 ml šťavy. Každú surovinu spracujte zvlášť a šťavu potom premiešajte:
-- Ľ hlávkového šalátu, 2 rajčiny a 2 veľké mrkvy,
-- 8 kúskov brokolice a 3 ks zelerovej vňate,
-- 125 g malín, 125 g jahôd a 1 pomaranč alebo
-- 1 broskyňa, 1 nektárinka a 8 ks čerešní.
Na zdravie!

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 15:02