StoryEditor

10 spôsobov, ako si privyrobiť popri práci

05.01.2016, 23:00
Autor:
(duc)(duc)
Máte pocit, že svoju prácu zvládate až príliš? Pozrite si, ako si môžete zarobiť navyše.

1. Fotografujte

Je fotografovanie vaším koníčkom? Ak máte lepší fotoaparát, základné znalosti princípov fotenia a zároveň sa viete orientovať v profesionálnych programoch, skúste fotografovať za peniaze. Môžete začať portrétmi, svadbami alebo si založiť vlastné konto na webových stránkach flickr.com.

Ilustračná snímka: Flickr.com / Andy Morffew


2. Staňte sa freelancerom

Kríza prinútila mnohé spoločnosti prepúšťať a namiesto zamestnancov, ktorých by museli platiť stále, určité práce zadávajú freelancerom. Aj keď hodinová sadzba býva pri nich vyššia než v prípade normálnych zamestnancov, firma im platí, len keď ich potrebuje. Freelancer pracuje často ako textár, grafický dizajnér, v PR alebo spomínaný fotograf.

3. Vyrábajte šperky

Ak ste zručný a trpezlivý, zhotovujte bižutériu. Handmade výrobky dnes spoločnosť oceňuje ako nikdy predtým. Svoje výrobky môžete ponúkať na rôznych trhoch či na internetových stránkach. Prípadne si založte svoju vlastnú.

Ilustračná snímka: Flickr.com / Aleksey Gnilenkov


4. Napíšte knihu

Načrtnite si osnovu a pustite sa do písania. Zvoľte mimoriadne moderný spôsob – E-knihu. Ak ste v niečom dobrý, pokojne predajte aj svoje know-how. Vaše knihy môžete predávať na Amazon Kindle Direct Publishing alebo Apple iBooks.

5. Predávajte svoj genetický materiál

Pre mnohých to môže byť nemysliteľné, ale aj toto je spôsob, ako si zarobiť. Krv, krvná plazma, vajíčka či spermie. Všetko je na predaj. Platia tu však rôzne obmedzenia. Rovnako platí, že nie vo všetkých krajinách sa dá genetický materiál predať.

6. Doučujte

Ovládate cudzí jazyk? Hráte na violončele? Ste učiteľom matematiky? Odovzdávajte svoje vedomosti druhým a popritom si zarobte. Vytvorte si svoj profil na špecializovaných webových stránkach, prípadne sa prezentujte prostredníctvom Youtube.

7. Opatrujte

Zvládnuť deti alebo starších nie je určite ľahké. Ak však máte k tejto skupine obyvateľstva pozitívny vzťah, určite si vyskúšajte zarobiť opatrovaním. Oslovte svojich známych a opýtajte sa na túto možnosť. Na internete existuje aj množstvo domácich webových stránok s ponukou opatrovania.

Ilustračná snímka: Flickr.com / Teresa Qin 


8. Staňte sa jedným z agentov pre priamy predaj

Možnosť privyrobiť si aj popri práci ponúka „podomový predaj“. U nás je asi najznámejšia spoločnosť ponúkajúca kozmetiku Avon. Predávať však môžete rôzne veci – od domácich spotrebičov, výživových doplnkov, kozmetiky až po poistky.

9. Prenajímajte byt

Ak máte voľný byť alebo priestor, prenajmite ho. Pozor! Nezabudnite však takýto príjem priznať, aby ste nemali problém so zákonom.

10. Staňte a mystery shopperom

Týmto ľuďom platia spoločnosti, ktoré sa zaoberajú prieskumom trhu. Jednoducho dostanete zaplatené za to, že firme poviete svoje skúsenosti z nakupovania či konzumácie jedla vo vopred určených obchodoch a reštauráciách. Často si takýchto ľudí najímajú aj samotné obchody, aby im pomohli odhaliť ich vlastné nedostatky a zlepšiť fungovanie obchodu.

Zdroj: thepennyhoarder.com


 

01 - Modified: 2007-12-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Profiliga zažije divácky rekord
01 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 02 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 03 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 04 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 05 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 00:01