StoryEditor

Havarijná poistka? Len ak naschvál neriskujete

05.08.2014, 10:01
Autor:
tasr, stltasr, stl
Súčasné búrky vodičov netešia. Pomôcť môže havarijná poistka

V týchto dňoch nás zastihli nečakané silné búrky. Okrem iného môžu spôsobiť škody aj majiteľom áut. S ich opravou sú spojené nemalé výdavky, ktoré pomôže pokryť havarijná poistka.

Riziko sa nevypláca

Je však potrebná opatrnosť. Havarijná poistka totiž kryje škody iba vtedy, ak vodič nejde vedome do rizika. Čiže môže si ju uplatniť napríklad v prípade, ak jeho auto bolo zaliate vodou bez jeho pričinenia, prípadne ak vojde do súvislej vrstvy vody nečakane. "Odvaha alebo nebojácnosť sa nevypláca. Ak totiž vodič vojde vedome do koryta rozliatej vody spôsobenej napríklad silnými zrážkami, či vyliatou riekou a poškodí si svojím vedomým konaním vozidlo, v takomto prípade môže poisťovňa v súlade s poistnými podmienkami krátiť alebo odmietnuť poistné plnenie," hovorí hovorkyňa ČSOB Poisťovne Zuzana Eliášová.

Hĺbka vody môže prekvapiť

Podľa nej je riziko ísť sa brodiť autom, ak vodič nevie, aká je voda. "Aj keď sa mu zdá, že voda nie príliš hlboká, môže ho prekvapiť vlna, ktorú pred sebou auto vytvorí a voda sa následne dostane do motora cez nasávanie," hovorí ďalej Eliášová.

Treba zabezpečiť dôkazy

Ak auto bolo zaplavené, prípadne zavalené ťažkým predmetom, jeho majitelia by mali následky škody čo najviac eliminovať. Je to potrebné, aby sa rozsah poistnej udalosti nezväčšoval. "V týchto prípadoch je klient povinný zabezpečiť dostatočné dôkazy o rozsahu a príčine poistnej udalosti, napríklad fotodokumentáciou, prípadne videozáznamom pred a po odstránení škody," tvrdí hovorkyňa Komunálnej poisťovne Daniela Šulcová.

Ihneď kontaktujte poisťovňu

Po týchto úkonoch by mal poškodený majiteľ auta kontaktovať svoju poisťovňu, či už telefonicky, alebo online. "S poisťovňou si klient dohodne obhliadku vozidla technikom, cez internet alebo osobne na pobočke poisťovni vyplní tlačivo o Oznámení o škodovej udalosti," dopĺňa Šulcová. Vodiči by si taktiež nemali zabudnúť pripraviť všetky doklady, ktoré musia predložiť pri obhliadke vozidla pracovníkovi poisťovne.

01 - Modified: 2006-09-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: BMW za polovičnú cenu
01 - Modified: 2024-04-24 13:30:00 - Feat.: - Title: Ste živnostník? Takto si môžete evidovať a následne preukazovať daňové náklady 02 - Modified: 2024-04-25 12:00:00 - Feat.: - Title: Belgičanovi súd povolil šoférovať pod vplyvom alkoholu. Jeho telo si ho totiž vyrába samo 03 - Modified: 2024-04-20 20:47:24 - Feat.: - Title: Rely Šumava poznamenala tragická nehoda, zomrela pri nej navigátorka 04 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 05 - Modified: 2024-04-11 19:19:52 - Feat.: - Title: Grossi upozornil na rastúce riziko jadrového nešťastia v Záporožskej elektrárni kvôli útokom dronov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 19:14