StoryEditor

Chcete si založiť firmu? Skúste to cez e-schránku

28.04.2014, 10:10
Autor:
turtur
Podnikatelia môžu komunikovať s úradmi cez dátové schránky. Riaditeľ NASES Rastislav Janota vysvetľuje, ako ich môžu využiť firmy i občania.

Pomocou elektronických dátových schránok sa dá založiť obchodná spoločnosť a komunikovať s úradmi. Firma sa tak dá založiť aj „z domu“. Dátové schránky má v súčasnosti 4 400 organizácií verejnej správy a môže ich mať každý dospelý človek a firma. O používaní schránok hovorí generálny riaditeľ Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby, Rastislav Janota. 

Čo má urobiť bežný občan, ale aj podnikateľ, ak chce využívať dátovú elektronickú schránku? Aká je postupnosť krokov?  
Elektronická schránka sa zriadi právnickej osobe pri jej vzniku, teda zapísaní do obchodného registra. Štatutári spoločností nemusia urobiť nič, lebo schránky sa zakladajú automaticky zo zákona. Schránky právnických osôb so sídlom na Slovensku budú mať schránku automaticky aktivovanú na doručovanie po osemnástich mesiacoch od účinnosti zákona o e-Governmente. teda v budúcom roku. V tomto prechodnom období je aktivácia schránky na doručovanie dobrovoľná. Schránky fyzických osôb sa zakladajú pri dovŕšení osemnásteho roku občana s tým rozdielom, že si môže zvoliť, či si ju aktivuje alebo nie. 

Dá sa pomocou dátových schránok už založiť eseročka? 
Na portáli www.slovensko .sk sa dá prostredníctvom elektronických služieb, okrem iného založiť aj obchodná spoločnosť. Zoznam všetkých služieb je prístupný v časti „služby“.  

Ako sa má postupnosť pri zakladaní firmy?  
V prvom rade treba mať aktivovanú elektronickú schránku, prostredníctvom ktorej sa dajú využívať elektronické služby portálu. V zozname služieb si používateľ vyberie konkrétnu službu obchodného registra a vyplní príslušný formulár. K formuláru sa dajú podľa potreby pripojiť prílohy a zaslať ich na obchodný register. Po odoslaní žiadosti sa vygeneruje platobný príkaz na uhradenie poplatkov súvisiacich so založení spoločnosti a po ich uhradení a spárovaní platieb, obchodný register spoločnosť zapíše do registra. Podrobný návod na použitie služieb je uvedený pri každej z nich. Používatelia teda môžu vidieť postupnosť krokov priamo pri odosielaní žiadosti na portáli. 

Založenie firmy „z domu“ je najlacnejšie 

Založenie firmy cez schránku by malo byť rýchle. Koľko to trvá? 
Spravidla len niekoľko dní. Závisí to  od uhradenia poplatku a spracovania žiadosti na obchodnom registri. 

Čo všetko treba na založenie firmy cez dátovú schránku? 
Fyzická osoba potrebuje len aktivovať svoju schránku na doručovanie prostredníctvom jednoduchej elektronickej žiadosti priamo na portáli. Potom môže využívať všetky dostupné elektronické služby. Na využívanie elektronických služieb je bezplatne dostupná aplikácia D.Signer XAdES, prostredníctvom ktorej sa dajú podpisovať prílohy vo formáte PDF/A priamo na portáli pri zasielaní dokladov. O technických podmienkach na podpisovanie príloh elektronickým podpisom pre potreby obchodného registra sa však treba informovať na ministerstve spravodlivosti, ktoré prevádzkuje služby obchodného registra.  

Koľko subjektov si doteraz aktivovalo dátovú schránku?  
V súčasnosti ju má aktivovanú na doručovanie zhruba 8 000 subjektov. Nové schránky má prístupných cez občiansky preukaz s čipom, teda eID-kartu 172 právnických osôb.

S ktorými úradmi už môžu občania, či podnikatelia komunikovať? 
Elektronicky podávať doklady sa dá už všetkým inštitúciám verejnej správy, ktoré majú zriadenú elektronickú schránku. Ich zoznam je na portáli v lokátore služieb. V súčasnosti je ich zhruba 4 400.

01 - Modified: 2006-04-24 13:03:52 - Feat.: 0 - Title: Čejka je na 219. místě, Singh se opět propadl
01 - Modified: 2021-06-18 07:08:55 - Feat.: - Title: Nová éra v politickej komunikácii. Na Slovensku sú politici najaktívnejší na Facebooku 02 - Modified: 2020-04-17 15:12:50 - Feat.: - Title: V dobe karantény používajte viac smajlíkov, radia vedci 03 - Modified: 2019-10-11 11:48:18 - Feat.: - Title: Oplatí sa s dieťaťom baviť po anglicky, aj keď to nie je váš rodný jazyk? 04 - Modified: 2019-02-10 19:22:58 - Feat.: - Title: Sociologička hovorí o nebezpečenstve Facebooku: Hrozí rezignácia na živé vzťahy 05 - Modified: 2018-05-19 07:13:26 - Feat.: - Title: WhatsApp nevyužívame naplno. Tieto triky ste možno vôbec nepoznali
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 11:40