StoryEditor

Fenomén Bitcoin. Stále (viac) riziková investícia

07.03.2014, 17:00
Autor:
redred

Začiatkom novembra minulého roka zaznamenala kryptomena bitcoin rekordné čísla. Virtuálne sa mena predávala za 251 USD, čo bolo najviac od jej spustenia v roku 2009. Na tento priaznivý vývoj mala vplyv internetová obchodná platforma Ebay, ktorá pripustila, že digitálnu menu bude akceptovať pri platobných transakciách. 

Nie je právoplatnou menou

Začiatkom decembra však bitcoin zaznamenal až 30-percentný pokles. Pokles kurzu ovplyvnilo vyjadrenie centrálnej banky v Číne, ktorá uviedla, že s kontroverznou elektronickou menou sa spája riziko pre čínsky finančný systém. „Bitcoin je virtuálny produkt a nemal by sa preto používať ako bežná mena,“ oznámila centrálna banka. Varovný prst zdvihla ešte koncom minulého roka aj Banque de France.  Na kryptomenu upozornila aj Nemecká centrálna banka Deutsche Bundesbank. „Bitcoiny rozhodne nie sú alternatívou k našim peniazom. Ako platobný prostriedok sú absolútne okrajové,“ uviedol prezident Bundesbanky Jens Weidmann v rozhovore pre týždenník Wirtschaftswoche. V neprospech meny sa vyjadril aj bývalý predseda Fedu Alan Greenspan, ktorý sa vyjadril, že bitcoin je pre neho len dočasná bublina, ktorá čochvíľa spľasne. 

Výrazný prepad akcií

Bitcoin zaznamenal výrazný prepad potom, ako najznámejšia japonská bitcoinová burza vyhlásila ešte vo februári bankrot a požiadala o ochranu pred veriteľmi. Krach burzy Mt. Gox je najväčším podlomením dôveryhodnosti digitálnej meny. Zmizlo z nej 750 000 bitcoinov, čo predstavovalo 6 percent meny v obehu. Úrady teraz vyšetrujú nedostatky v jej činnosti. Ďalšou bitcoinovou bankou, ktorá vyhlásila bankrot, sa 4. marca stala kanadská banka Flexcoin. Z  jej virtuálneho trezoru zmizlo 896 bitcoinov, čo predstavuje takmer 600 000 USD. Veritelia tak už zrejme svoje investície neuvidia, pretože bitcoinové vklady nie sú poistené voči stratám.
Konkurenčné burzy bitcoinov však tvrdia, že sú zabezpečené lepšie, veritelia sa preto nemusia ničoho obávať. Toto zneužitie dôvery bolo podľa nich pochybením jedného hráča na trhu a neodráža nestabilitu meny bitcoin vo všeobecnosti.

Otázna dôveryhodnosť

Posledné udalosti a prepad akcií zrejme opäť otvoria dialóg o dôveryhodnosti digitálnej meny a jej schopnosti uplatniť sa v konkurencii klasických mien a bánk. Otázne je, či boli tieto rany natoľko silné, aby bublinu okolo bitcoinu prepichli.
Stúpenci meny ju bránia preto, lebo transakcie v nej sú spojené s nízkymi poplatkami. Poukazujú na to, že klasické banky na nich zarábajú miliardy. Kritici bitcoinov vrátane vládnych činiteľov na celom svete hodnotia menu ako prostriedok vhodný len pre špekulantov. Ich postoj je pritom opodstatnený. Bitcoin predstavuje pre krajiny doposiaľ najväčšiu hrozbu. „Pokiaľ sa široko rozvinie platenie menou bitcoin alebo inou virtuálnou menou, môžeme byť svedkami rozpadu moderných štátov, jednoducho preto, že nebudú schopní samých seba financovať,“ povedal pre ihned.cz komentátor Respektu Jan Macháček.
Hlavným dôvodom súčasného dopytu po bitcoinoch je podľa Weidmanna nádej na vyššie výnosy. „Pokiaľ ide o investície do internetovej meny bitcoin, bol by som opatrný. Z dôvodu výrazného kolísania kurzu a malej hĺbke a netransparentnosti trhu určite nie sú bezrizikové,“ uviedol šéf Bundesbanky.

01 - Modified: 2006-02-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Lintner uvažuje nad šéfovaním v SRo
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 04 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí? 05 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 12:41