StoryEditor

Ako si nájsť dobrého účtovníka. Šesť rád, ktoré sa vám zídu

30.01.2015, 16:31
Autor:
macmac

Dobrý účtovník je pre každého podnikateľa poklad. Natrafiť však na takého, ktorý vám v účtovníctve nenarobí „paseku“ a problémy, nemusí byť ľahké najmä pre tých, ktorí sa pohybujú v úplne iných oblastiach. Prinášame vám zopár rád, ako na to.

Pamätajte na to, že zodpovednosť je na vás, nie na účtovníkovi. „V súčasnosti nie sú zákonom stanovené žiadne kvalifikačné podmienky, ktoré by mal spĺňať účtovník-živnostník alebo zamestnanci účtovnej firmy, preto je nesmierne dôležité si vybrať správneho účtovníka alebo účtovnú firmu,“ hovorí Martina Zabáková, daňová poradkyňa a metodička účtovného oddelenia spoločnosti Consultare. „Nekvalifikovaný účtovník Vám môže spôsobiť nemalé škody, nakoľko prípadné sankcie, ktoré uloží Daňový úrad alebo iná inštitúcia, v prvom kroku znášate vy,“ vysvetľuje ďalej.

Vyjasnite si podmienky. Samozrejmosťou by malo byť napríklad to, že externá spolupráca s účtovníkom alebo účtovnou firmou má byť podložená zmluvou. V nej musia byť stanovené pravidlá a najmä definovaná zodpovednosť za škodu. Tiež spôsob, akým si ju uplatníte, ak by k tomu došlo. „Je potrebné si overiť, či má účtovník alebo účtovná firma uzatvorené poistenie zodpovednosti za škodu, v akom rozsahu a ktoré oblasti škody poistenie kryje,“ tvrdí Zabáková.  

Overte si, či účtovník spolupracuje s daňovým poradcom. Platí to pre prípady, keď pracuje samostatne. Daňový poradca by mu mal poskytovať daňové poradenstvo a kontrolovať daňové priznania a konzultovať riešenia nejednoznačných problémov. „V prípade účtovných firiem je to spravidla zabezpečené interným daňovým poradcom alebo samostatným daňovým oddelením,“ hovorí Žabáková.

Odborník je lepší ako účtovný program. Účtovníctvo si môžete robiť aj vo vlastnej réžii, avšak treba veľmi pozorne sledovať predpisy, ktoré sa zvyknú z času na čas meniť a pokuty nebývajú malé. Ak sa takto rozhodnete, dôsledne sledujte legislatívu.

Vybrať si účtovníka či účtovnú kanceláriu? Obe voľby môžu byť tou správnou odpoveďou, účtovné kancelárie však mávajú širšie portfólio služieb a dobré garancie. Na druhej strane však mávajú aj vyššiu cenu. Je to preto len na preferenciách záujemcu, či dá prednosť prvej alebo druhej možnosti.

Zistite si referencie. Najlepšie je vybrať si odborníka, s ktorého službami už má skúsenosť nejaký váš známy. Je to jeden z najoverenejších spôsobov, ako sa pri výbere nepopáliť. Ak takúto možnosť nemáte, dôkladne si vybraného účtovníka overte - zistite si napríklad, či spolupracuje aj s firmami s podobným zameraním, ako je vaša.

01 - Modified: 2007-03-02 06:28:00 - Feat.: 0 - Title: Cez víkend nastane zatmenie Mesiaca
01 - Modified: 2024-04-11 13:30:00 - Feat.: - Title: Zistili ste po kúpe nehnuteľnosti jej poškodenie? Na zistenie vád na byte alebo dome má vplyv viacero vecí 02 - Modified: 2024-03-28 10:04:30 - Feat.: - Title: Slováci uspeli, nastupuje Čína. Firma kúpila exkluzívne práva na lietajúce auto AirCar 03 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 04 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 05 - Modified: 2023-11-01 08:00:00 - Feat.: - Title: FNC reaguje na Cvernov dohodnutý zápas: Alexovi zahatala cestu zmluva, hrozí mu pokuta
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 08:27