StoryEditor

Cena sóje na komoditných burzách klesá

17.09.2004, 00:00
Cena sóje na komoditných burzách klesá, v Číne sa očakáva rekordná úroda sójových bôbov.

V posledných dňoch na trhu so sójou v Chicagu zaznamenali investori sériu obchodných dní s klesajúcou cenou. Aktuálny novembrový futures kontrakt sa nachádza na svojom mesačnom minime, pričom cena sóje sa za posledné dva týždne oslabila o viac ako o 7 %. Podobná situácia vládne aj na trhoch so sójovým olejom a sójovým šrotom, ktoré sú pevne previazané a vyvíjajú sa v súlade s hlavným trhom sóje. V septembri sa cena sóje pohybuje v obchodnom pásme 652 až 557 centov za bušel. Trh sa v tomto mesiaci pohybuje stále v červených číslach a vytvára medvedí trend. Pre sóju boli dôležité fundamentálne správy a pravidelný septembrový WASDE Report amerického ministerstva poľnohospodárstva, ktorý priniesol aktuálne odhady čísel z tohto komoditného trhu. Z fundamentálnych správ zaujali informácie o tohtoročnej rekordnej očakávanej úrode sójových bôbov v Číne. Podľa čínskeho ministerstva poľnohospodárstva by sa domáca produkcia sóje mohla zvýšiť oproti minulému marketingovému roku o 12 %, čím by sa dostala na úroveň 17,2 milióna ton. Predpoklad vysokej úrody je postavený na správach o dobrom počasí s dostatkom zrážok v dôležitých pestovateľských oblastiach Číny. Posledné odhady z USA hovoria o znížení tohtoročnej úrody. Globálne odhady zásob sóje sú podľa správy zvýšené o 1,34 milióna ton. Zvýšený bol tiež odhad svetovej produkcie sójových bôbov a odhady svetovej spotreby tejto plodiny. Dôvodom na nárast svetových zásob boli aj obmedzené dovozy do Číny, Thajska a Indonézie.
Obchodovanie v USA v minulom týždni bolo skrátené pre štátny sviatok Labor Day. Počas štyroch obchodných dní sa ceny sóje pohybovali v obchodnom pásme 594 až 557 centov za bušel. Investori zaznamenali medvedí týždeň a sója sa uzatvorila v červených číslach. Trh sa oslaboval od utorka 7. 9., keď dosiahol svoje týždenné maximum a najvýraznejší prepad nastal po zverejnení pravidelných fundamentálnych štatistík. Piatková zatváracia cena dosiahla úroveň 572 centov za bušel a denná najnižšia cena testovala mesačné minimum.
Aktuálny týždeň priniesol stabilizáciu trhu a obchodovanie so sójou prebieha nad úrovňou minimálnej ceny z konca minulého týždňa. Počas prvých troch obchodných dní sa obchoduje v úzkom pásme 563,5 až 575 centov za bušel, pričom denné rozpätie ceny nepresiahlo hodnotu desiatich bodov. Trh sa otvoril v pondelok 13. 9. na úrovni 566 centov a seansa prebiehala v pokojnom duchu. Podobný scenár nasledoval aj v utorok a stredu, keď bolo obchodovanie bez dramatických zmien ceny a vysokej volatility, ktoré sú pre túto komoditu typické. V stredu 15. 9. sa trh uzatvoril na úrovni 566,5 centa za bušel a v najbližšej budúcnosti sa ukáže, ktorý smer si táto komodita vyberie.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 15:46